Juni 2025
Vinene i 3stk. kassen:
I juni skal vi opdage helt nye druer og et nyt område. Og det kan jo lyde både spændende og skræmmende!
Men bare rolig, trods det ser vildt ud – så har vi med en fantastisk dygtig ung vinmager at gøre. Tanken helt oprindeligt var at I skulle 6 vine igennem fra samme vinbonde (en hus-smagning tror jeg man kalder det?), men heldigvis har vi med en ærlig mand at gøre, så da han opdagede at hans bobler havde udviklet mus efter degorgering, så den fik vi ikke lov at få med – og tak for det!
Tag godt imod Les Miroudots / Nicolas Bernard. Domainet ligger i Noroy le Bourg – Haute-Saône, eller IGP Franche-Comté. Nemmeste forklaring er at det ligger mellem Jura og Alsace.
En fyr I helt sikkert kommer til at høre mere til – nok bare først om et par år da han i 2024 nærmest intet vin producerede!
Og nu tænker du sikkert. Åh nej – hvad med bobler så?
Bare rolig der er styr på det…
I starter med en vin jeg har gået og gemt til vi var et passende antal medlemmer. Gemt fra tørstige privat-, men nok især fra supertørstige restaurationskunder!
“Crémant” fra La Maison de Rose i Jura. Fy for hylan det er skarp vin. Og ret seriøse bobler at kreere uden for Champagne. Den bliver I glade for!
Og nu skal I så for første gang møde druerne (Muscaris and Souvignier Gris)… Hybriddruer. Yikes!!!
Men hold ud og læs med nede ved vinen, der er også andre druer i… Og det er sgu skøn hvid at hælde i halsen til endnu en omgang tykke grønne og hvide asparges med nye danske kartofler og røget økoskinke på siden. Husk SOVS!!!
Og ja – jeg kan ikke tænke på andet i denne tid. Beklager meget, men det smager bare så skidegodt og det slutter lige om lidt…
Okay – vi slutter med endnu en ny drue: Gamaret. Gamaret siger du?
Ja det gjorde jeg altså… Har du smagt vin fra Schweiz er det muligt at du er stødt på den, men det er ikke noget der fylder på hylderne!
Nu møder I den så her og I kan godt glæde jer.
Nyd måneden – nyd hinanden <3
Svært at finde noget mere rent/pirrrende/sitrende end dette!
Dufter fuldstændig fantastisk og er måske noget af det bedste ikke-champagne, altså boblende, jeg arbejder med.
Snuden er ren Møns Klint, intens kalksnude, som man kun kan elske!
En smule hvide blomster og kvæde er der også plads til, men primært er det kalken / “jorden” den stinker af og det er smukt!
I munden er vinen knastør, på smukkeste vis – pirrende syre, mineralsk, kalket, saltet… Genialt!
Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Du hover vinen ud direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader… og puf… Så er den væk!
Kan sagtens nydes over 3-5 aftener hvis man er til den slags…Du skal selvfølgelig regne med at der ryger lidt / alle bobler hvis du kører den over så lang tid, men vinen i sig selv er også skøn!
Mad og vinparring:
Kan drikkes til alt… Det er det nemme med bobler. Tænk det som danskvand… Det slår bare lidt hårdere!
I får lige lidt info på Les Miroudots inden vi går i gang med vinene fra Nicolas Bernard.
Nicolas Bernard – Vinbonde i Noroy-le-Bourg, Franche-Comté
Jeg mødte ham første gang Salon Brut(es) i november 2024. Endnu en vinmesse… Men faktisk én af dem jeg efterfølgende vil anbefale til alle. Godt skruet sammen og endelig med nye interessante bønder i massevis.
Her stod vinene fra Nicolas ud på en måde jeg nok ikke havde turdet håbe på – jeg havde hørt lidt på jungletrommerne, men er altid lidt på vagt overfor vinbønder med hybriddruer… Vinene mangler ofte karakter!
Nå – men det gjorde vinene fra Les Miroudots så bare ikke og jeg vidste med det samme at jeg måtte have dem i “stalden”.
Siden 2016 har Nicolas Bernard drevet vinproduktion på sine bedsteforældres gård i Miroudots, øst for Vesoul i Franche-Comté. Efter en karriere som landbrugsingeniør og erfaringer fra vingårde som La Jasse Castel i Languedoc og hos Alexandre Bain i Pouilly-Fumé, valgte han at slå sig ned som vinbonde i et område uden vintradition – med en visionær tilgang til både druesorter og dyrkningsmetoder.
Bernard råder i dag over 3 hektar vinmarker, 28 hektar naturlige enge og en økologisk frugthave i et bevaret naturområde. De første vinstokke blev plantet i 2017, og den tredje hektar kom til i 2020. Jordbunden består af et tyndt lag ler-kalksten med omkring 30 cm muld, og markerne er anlagt på tidligere græsarealer for at fremme en bæredygtig og levende jordstruktur – med en bemærkelsesværdig biologisk aktivitet.
Druesorterne er mangfoldige og omfatter både klassiske Alsace/NordRhone/Jura-sorter plus nyere, sygdomsresistente hybrider. Til de hvide vine anvendes Auxerrois, Savagnin, Muscaris og Souvignier Gris, mens de røde består af Syrah, Poulsard, Gamaret, Léon Millot og Artaban.
Høsten foregår manuelt i små kasser for at bevare druernes bedst muligt, og vinificeringen sker naturligt uden brug af ønologiske tilsætningsstoffer – kun en smule svovl ved aftapning. Vinene stabiliseres yderligere ved hjælp af den naturlige CO₂, der dannes under gæringen, og resultatet er levende og energiske vine der kalder på at blive nydt i godt selskab!
Bernard producerede blot 300 flasker i sin første årgang i 2019, men i 2023 nåede han op på 20.000–25.000 flasker, da markerne for alvor kom i produktion. Trods beskedne faciliteter og en ydmyg tilgang skaber han allerede i dag karakterfulde vine som I helt sikkert kommer til at støde på igen – enten her – selvfølgelig på extrabrut.dk eller ude på landets restauranter.
Desværre nok bare ikke før 2025 frigives…
Nå – nu til vinen…
Første møde er næsten forførende – en kælen, mælket fedme, der straks sender tankerne mod Alsace og muscat, men alligevel ikke helt… For her er også noget mere rankt, noget mere grønt. Grønne pærer, grønne stenfrugter, vilde mirabeller, en tur i velduftende shampoo og spæde grønne urter.
Der er noget blidt og blødt over den, men også noget præcist. Syren er ikke høj, men den er levende, saltet og rank nok til at holde det hele i bevægelse. Tiden på bærmen føles – der er dybde, der er tekstur – den cremede youghurt (ikke så fed!) eller rettere malo-fedme parret med den salte rygrad gør dig lykkelig.
En debut, der lover godt – og som man (vi/jeg) helt sikkert vender tilbage til.
Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Jeg kører den direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader – dog kan du sagtens have den stående en times tid på bordet eller mere, da den sagtens kan klare at gå til 12-15 grader. Jo koldere, des mere fornemmes syren og det salte. Ved højere temperatur bliver vinen lidt federe/tungere – men begge dele spiller.
Har drukket/smagt vinen over to dage uden forfald – faktisk åbner vinen op i frugten og bliver mere kompleks, mindre reduktiv med luft. Kan sagtens nydes over 3 aftener hvis man er til den slags…
Mad og vinparring:
Helt ærligt – vi kører endnu en omgang tykke grønne og hvide asparges med nye danske kartofler og røget økoskinke på siden. Husk SOVS!!!
Man kunne også være fræk og køre den Nordafrikanske ret: kyllinge-tagine. Tror vinen ville hygge sig gevaldigt med de varme krydderier og lad os være ærlige… Vi går ikke ind i sommeren med +20 grader.
Det her er den mest tilgængelige/simple røde i serien – men lad dig ikke narre af det. For bag den umiddelbare charme gemmer der sig noget mere… noget mørkere. Snuden åbner med solbær og brombær, men hurtigt kommer der sort peber, lidt mejeri og en snert af noget dyrisk – som en blanding af Cabernet Franc og Gamay, der har fået lidt sol og lidt grillrøg med i bagagen.
Frugten er ren og sødmefuld, men på igen måde tung. Der er noget sol og sommer over den, i let, læskende og levende stil – elsker de frække indslag af urter vendt i røde bær!
Det er ærligt, det er saftigt, og det er en vin, der kalder på charcuteri, grill og gode grin.
Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Jeg kører den direkte fra vinskabet, 10 grader – dog kan du sagtens have den stående en times tid på bordet eller mere, da den sagtens kan klare at gå til 15-17 grader.
Har drukket/smagt vinen over to dage uden forfald – faktisk åbner vinen op i frugten og bliver mere kompleks, krydret og åben. Kan sagtens nydes over 2 aftener hvis man er til den slags…
Mad og vinparring:
Jeg ville sgu nok gemme den til en potentiel sommeraften i juni. Grillede grøntsager og en ordentligt bøf fra gris – vinen kan godt klare det, omend den er rimelig let.
Landsbygaden 16 A
8870 Langå
CVR: 4296 1825
Telefon: +45 42478577
E-mail: info@noegenvin.dk
Vi sender hurtigt og sikkert med