Februar 2025

Februar 2025

Vinene i 3stk. kassen:

Endelig februar – stadig vinter, men det går den rette vej!

Vi starter måneden ud med en fandens flot Pinot Noir eller Spätburgunder som tyskerne ynder at kalde den. Ahrweiler lyse blå frugt skal nok forføre jer. NB: Nogle af jer vil muligvis blive skræmt af det reduktive præg… Jeg kan kun anbefale at åbne i god tid og give masser af luft.

Vi skal også forbi Alsace. Basisvin fra Kumpf et Meyer. Hvis man da kan kalde et mix af 4 årgange basis. Forvent ret høj kompleksitet på denne “basis”vin.

Vi slutter af med vin fra min fantastiske ven Florian Moll. Hans Liaison 2021 som smager helt forrygende lige nu!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Weingut Bertram-Baltes, Ahrweiler Spätburgunder 2022

Ahrweiler 2022 er den lyse fætter i familien “Ahrweiler vs. Dernauer” sidstnævnte smages i 6.stk kassen i denne måned. Ahrweiler er lysere i frugten (end Dernauer) med blå bær som hindbær, brombær og blåbær helt fremme i snuden. Den er lettere, finere og mere elegant – mere “feminin” om man vil og må den slags i dag.
Snuden er også mere åben med det klassiske æteriske løft.
I munden er frugten let, lys og “blå” – ved ikke om det giver mening, men jeg får bare “blå” tanker når jeg dufter til og drikker Ahrweiler. Syren er fræk og viril – det er ung vin det her!

NB: Nogle af jer vil muligvis blive skræmt af det reduktive præg… Jeg kan kun anbefale at åbne i god tid og give masser af luft.

  • Vinbonde: Julia Bertram og Benedikt Baltes
  • Område: Ahr
  • Drue: Spätburgunder
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Alle vine hos Julia og Benedikt høstes manuelt, gærer spontant, ligger på fade (Store fade på de små vine - og omvendt...) og flaskes med en lille svovltilsætning for at sikre sagerne.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 20 mg/l tilsat

Kumpf et Meyer Y A Plus Qu`A 18/19/20/21

“Basis” vin fra Julien Albertus / Kumpf et Meyer.
Tror basis-ideen forsvandt da han begyndte at køre “solera”-style på sine vine. Mums!
Stoppet med citrus, lime, kalk og knuste sten eller våde sten. Intens, frisk og herlig, en stor næse for en lille vin. Og hov hov… Vi skal ikke glemme guldkornene / det frække reduktionspræg som Julian mestrer til fulde!
Knivskarp, syren er skøn og frisk. Masser af citrus og lime – en fantastisk balance trods masser af syre og kant. Rent og ærligt.
En genial vin til hvide asparges måske? Hvis I da kan finde dem…
Ved nærmere eftertanke – så hold jer til nogle grønne af høj kvalitet og kør dem med en omgang Sauce Gribiche. Vinen og I vil elske det!

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim - Alsace
  • Drue: Sylvaner og Auxerrois i skøn forening. Genial Edelzwicker.
  • Årgang: 2018/2019/2020/2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer - på noget tidspunkt!
  • Produktion: 10.000 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2021

Liaison 2021 er grundet årgangen langt lysere end de mange foregående år hos E&M – og velsagtens alle andre?
2021 er turen “tilbage i tiden”. Tilbage til de lette årgange – Vinen står dirrende klar og ren allerede på dette unge stadie – nej, faktisk netop nu får jeg lyst til at sige.
De syrlige røde bær og de grønne urter krydret med den spice (en lille fræk omgang VA?) som kun Enderle & Moll mestrer svæver æterisk under din snude når du nærmer dig glasset.
Den vil helt sikkert udvikle sig og tage på i kompleksitet og vægt, men det er på ingen måde en skam at tjekke ind nu for at se hvad den kan!
Faktisk tror jeg det er ganske umuligt at holde sig fra den nu, når først man ved hvordan det smager…

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Spätburgunder
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 21 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fad i 12 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 10.000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-50 år.