Februar 2025

Gå tilbage til vinarkiv

Februar 2025

Vinene i 3stk. kassen:

Endelig februar – stadig vinter, men det går den rette vej!

Vi starter måneden ud med en fandens flot Pinot Noir eller Spätburgunder som tyskerne ynder at kalde den. Ahrweiler lyse blå frugt skal nok forføre jer. NB: Nogle af jer vil muligvis blive skræmt af det reduktive præg… Jeg kan kun anbefale at åbne i god tid og give masser af luft.

Vi skal også forbi Alsace. Basisvin fra Kumpf et Meyer. Hvis man da kan kalde et mix af 4 årgange basis. Forvent ret høj kompleksitet på denne “basis”vin.

Vi slutter af med vin fra min fantastiske ven Florian Moll. Hans Liaison 2021 som smager helt forrygende lige nu!

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

I fortsætter med endnu en rød fra Julia og Benni. To vidt forskellige marker, med vidt forskellige udtryk.

Vi skal selvfølgelig også forbi Jura. Topvinen fra Marnes Blanches! Men… En lidt speciel sag og derfor for nogle (restaurantfolk) en vin der kræver tilvænning.

Vi slutter af med sommerbobler fra Domaine Brand. Jeg håber på blot én dag hvor solen skinner og det er muligt at sidde ude i bare 5 minutter og nyde et koldt glas “sommer”.

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Weingut Bertram-Baltes, Ahrweiler Spätburgunder 2022

Ahrweiler 2022 er den lyse fætter i familien “Ahrweiler vs. Dernauer” sidstnævnte smages i 6.stk kassen i denne måned. Ahrweiler er lysere i frugten (end Dernauer) med blå bær som hindbær, brombær og blåbær helt fremme i snuden. Den er lettere, finere og mere elegant – mere “feminin” om man vil og må den slags i dag.
Snuden er også mere åben med det klassiske æteriske løft.
I munden er frugten let, lys og “blå” – ved ikke om det giver mening, men jeg får bare “blå” tanker når jeg dufter til og drikker Ahrweiler. Syren er fræk og viril – det er ung vin det her!

NB: Nogle af jer vil muligvis blive skræmt af det reduktive præg… Jeg kan kun anbefale at åbne i god tid og give masser af luft.

  • Vinbonde: Julia Bertram og Benedikt Baltes
  • Område: Ahr
  • Drue: Spätburgunder
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Alle vine hos Julia og Benedikt høstes manuelt, gærer spontant, ligger på fade (Store fade på de små vine - og omvendt...) og flaskes med en lille svovltilsætning for at sikre sagerne.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 20 mg/l tilsat

Kumpf et Meyer Y A Plus Qu`A 18/19/20/21

“Basis” vin fra Julien Albertus / Kumpf et Meyer.
Tror basis-ideen forsvandt da han begyndte at køre “solera”-style på sine vine. Mums!
Stoppet med citrus, lime, kalk og knuste sten eller våde sten. Intens, frisk og herlig, en stor næse for en lille vin. Og hov hov… Vi skal ikke glemme guldkornene / det frække reduktionspræg som Julian mestrer til fulde!
Knivskarp, syren er skøn og frisk. Masser af citrus og lime – en fantastisk balance trods masser af syre og kant. Rent og ærligt.
En genial vin til hvide asparges måske? Hvis I da kan finde dem…
Ved nærmere eftertanke – så hold jer til nogle grønne af høj kvalitet og kør dem med en omgang Sauce Gribiche. Vinen og I vil elske det!

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim - Alsace
  • Drue: Sylvaner og Auxerrois i skøn forening. Genial Edelzwicker.
  • Årgang: 2018/2019/2020/2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer - på noget tidspunkt!
  • Produktion: 10.000 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2021

Liaison 2021 er grundet årgangen langt lysere end de mange foregående år hos E&M – og velsagtens alle andre?
2021 er turen “tilbage i tiden”. Tilbage til de lette årgange – Vinen står dirrende klar og ren allerede på dette unge stadie – nej, faktisk netop nu får jeg lyst til at sige.
De syrlige røde bær og de grønne urter krydret med den spice (en lille fræk omgang VA?) som kun Enderle & Moll mestrer svæver æterisk under din snude når du nærmer dig glasset.
Den vil helt sikkert udvikle sig og tage på i kompleksitet og vægt, men det er på ingen måde en skam at tjekke ind nu for at se hvad den kan!
Faktisk tror jeg det er ganske umuligt at holde sig fra den nu, når først man ved hvordan det smager…

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Spätburgunder
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 21 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fad i 12 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 10.000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-50 år.

Weingut Bertram-Baltes, Dernauer Spätburgunder 2022

Dernauer 2022 er ofte lidt mørkere, tættere og tungere end Ahrweiler. Husk, alt er relativt her – vi taler om 11,5% alkohol. Denne vin er lidt mere “mandig”, hvis man må sige det. Den har mørkere bær, animalsk mørk frugt, røg, bacon og nødder. Frugten har en mørkebrun nuance, og der er en kompleksitet med læder og krydderier, der er lidt varmere. En lille smule reduktiv, men det kan nemt rystes ud. I munden er der god syre, moden rød frugt som hindbær og jordbær, og en oxy nøddet note, der er ret fræk. En smule chokolade fra fadet, men det er lækkert og ikke dominerende. Denne vin har mere struktur, grip og bid, og kræver mad ved siden af, hvis den skal drikkes nu. Den er simpelthen for struktureret til bare at bælle. Mere tørstof, mere bid og en grønurtet, tobakket note. Det er frækt, en smule dystert!

NB: Nogle af jer vil muligvis blive skræmt af det reduktive præg… Jeg kan kun anbefale at åbne i god tid og give masser af luft.

  • Vinbonde: Julia Bertram og Benedikt Baltes
  • Område: Ahr
  • Drue: Spätburgunder
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Alle vine hos Julia og Benedikt høstes manuelt, gærer spontant, ligger på fade (Store fade på de små vine - og omvendt...) og flaskes med en lille svovltilsætning for at sikre sagerne.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 20 mg/l tilsat.

Domaine des Marnes Blanches Savagnin En Jensillard 2023

Savagnin En Jensillard er vinen der stikker helt ud fra de andre. Aromatisk helt anderledes, grundet druen, her stoppet med litchi, passion og blomster som en anden Gewürztraminer, men samtidig også med en dybde og bund fra lagringen på gæren som kendetegner alle vinene fra Marnes Blanches. Syren er skærende ren og her vises at vinen ikke er fra Alsace, men uden tvivl har bund i Jura. Smager sgu uhørt godt!
Frem med osten tak…

  • Vinbonde: Géraud Fromont
  • Område: Sainte Agnes - Jura
  • Drue: Savagnin Jaune Muscate
  • Årgang: 2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Lagret 11 måneder på fad. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinen sikres i enkelte årgange med en lille knivspids svovl.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk ovenpå rød og brun mergel.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 55 år gamle.

Brand Sun´Tag 2022

Ikke en voldsom “bobbel” – altså forstået på den måde at der var ret rolige bobler i den flaske jeg åbnede. Det kan variere – det er jo PetNat, men tænker at Philippe har rimelig styr på det, så vi oplever nok allesammen mere eller mindre rolige bobler.
Altså en svagt boblende/mousserende vin og det er helt fint!

I snuden er der klare tegn på “orange” – alså her mener jeg at druerne er macereret. Du har de vilde abrikoser, appelsinskallen og det pirrende florale som må forventes af Viognier.
Den er ikke så slikken som jeg nok havde forventet / “frygtet” (druen…), men der er sådan lidt fræk ananas og passionsfrugt – den klassiske Solero-is.

  • Vinbonde: Philippe Brand
  • Område: Alsace - Med lånte druer fra sydfrankrig!
  • Drue: 10% Riesling af egen avl og 90% Viognier fra gode venner i sydfrankrig.
  • Årgang: 2022
  • Type: Mousserende / PetNat.
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Den dovne version af "champagne" 🙂 Vinen har gæret 6 dage på skallerne og er herefter puttet på flaske en solrig søndag (deraf navnet) mens den stadig gærer - derfor opstår boblerne, da vinen gærer videre i flasken. Efterfølgende har den ligget 18 måneder på gæren inde frigivelse. Vinen leveres med alt det gode “slam og skidt”, alle de herlige gærrester som Philippe ikke gad fjerne ved degorering, og dem skal du nyde, de er med til at fylde denne herligt ufiltrerede PetNat med smag, karakter og vildskab.
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 11%
  • SO2: Intet tilsat.