April 2023

Gå tilbage til vinarkiv

Endelig slut på århundredets mest triste marts!
Nu er det april og så bliver det da forår… Måske!

Vinene i denne måned bærer præg af min tur i marts 2023 til Alsace. Egentlig var nogle af vinene tiltænkt senere på året, men gnisten blev tændt og jeg håber I også vil mærke den!

Domaine Muller-Koeberlé Cremant Blanc de Noirs – Extra Brut 2018

Kender I det? I tager ned for at besøge en ny vinbonde. De fleste af vinene har I smagt og ordren er lagt – derfor handler det mest bare om at sige hej, smage lidt vin, hygge og se hvad der sker med den nye årgang. Bonden hiver en flaske cremant frem, som var det et bagholdsangreb og du bliver selvfølgelig nødt til at smage på den! Og her står du… Dyb moden og juicy frugt, men også seriøs mineralitet og spændstighed. Klart i toppen af hvad jeg tidligere har indtaget af cremant fra Alsace – seriøst glas, med finesse og karakter. Hvad dælen gør man så? Jeg endte med at købe den sidste palle!

NB: Vær opmærksom på at vinen skal åbnes “is”kold, gerne 2-5 grader, i 45 graders vinkel. Vinen vil gerne ud af flasken og den drikkes bedst på dag 1 (hvis man vil have boblerne med).

  • Vinbonde: David & Marianne
  • Område: St. Hippolyte – Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2018
  • Type: Mousserende hivd
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Direte pres på Pinot Noir. Ét år på fad og herefter tilsættes druemost fra den følgende årgang til andengæringen. Vinen ligger minimum 2 år på gæren inden release. Ingen dosage, ingen svovl, ingenting!
  • Produktion: 3000 flasker
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Kumpf et Meyer Badiniere – Restons Nature 2020

Julien er altid seriøs, så når vi taler orangevin, så er der altså karakter, struktur og klasse. Auxerrois er gerne blød og rig og det skal den have lov at være, men her får det bløde udtryk lidt kant og spil i form af vilde abrikoser og bittert ferskenskind.
Måske det bare mig, men vinen giver mig associationer til sommer, friskbagt brød, tandsmør og hjemmelavet abrikosmarmelade – ikke fordi vinen er varm, men der bare noget i den der abrikostone der gør mig skør.

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim – Alsace
  • Drue: Auxerrois
  • Årgang: 2020
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Kort maceration på Auxerrois (4-6 dage). Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer – på noget tidspunkt!
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2019

Indrømmet – det er længe siden jeg har smagt netop årgang, men jeg glæder mig til at gensmage den med jer i april!
Duften – som går igen i alle årgangene – er den lyse, lette, pirrende røde af slagsen, krydret med de fantatiske urter og det specielle E&M-touch plus en smule VA. Præcis som ung E&M skal dufte og måske endda en smule mere ”mostet”, ment positivt. Måske det bare er fordi den er den yngste (Bemærk: Jeg smagte den op imod tidligere årgange) at den lige fremstår lidt mere rank og viril…
I munden står den saftspændt som aldrig før, tror jeg nok. En ting er sikkert. Jeg har et soft spot for helt ung og netop frigivet Pinot Noir fra Sven og Florian. Det glider simpelthen så let, frugten er så lys og pirrende at det næsten er kriminelt og der er altså bare et eller andet frækt over den der ungdom!

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2019
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 21 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fad i 12 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Alkohol: 13 %
  • SO2: 10-20 mg/l.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-50 år.