April 2023

Gå tilbage til vinarkiv

Endelig slut på århundredets mest triste marts!
Nu er det april og så bliver det da forår… Måske!

Vinene i denne måned bærer præg af min tur i marts 2023 til Alsace. Egentlig var nogle af vinene tiltænkt senere på året, men gnisten blev tændt og jeg håber I også vil mærke den!

Domaine Muller-Koeberlé Cremant Blanc de Noirs – Extra Brut 2018

Kender I det? I tager ned for at besøge en ny vinbonde. De fleste af vinene har I smagt og ordren er lagt – derfor handler det mest bare om at sige hej, smage lidt vin, hygge og se hvad der sker med den nye årgang. Bonden hiver en flaske cremant frem, som var det et bagholdsangreb og du bliver selvfølgelig nødt til at smage på den! Og her står du… Dyb moden og juicy frugt, men også seriøs mineralitet og spændstighed. Klart i toppen af hvad jeg tidligere har indtaget af cremant fra Alsace – seriøst glas, med finesse og karakter. Hvad dælen gør man så? Jeg endte med at købe den sidste palle!

NB: Vær opmærksom på at vinen skal åbnes “is”kold, gerne 2-5 grader, i 45 graders vinkel. Vinen vil gerne ud af flasken og den drikkes bedst på dag 1 (hvis man vil have boblerne med).

  • Vinbonde: David & Marianne
  • Område: St. Hippolyte – Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2018
  • Type: Mousserende hivd
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Direte pres på Pinot Noir. Ét år på fad og herefter tilsættes druemost fra den følgende årgang til andengæringen. Vinen ligger minimum 2 år på gæren inden release. Ingen dosage, ingen svovl, ingenting!
  • Produktion: 3000 flasker
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Kumpf et Meyer Badiniere – Restons Nature 2020

Julien er altid seriøs, så når vi taler orangevin, så er der altså karakter, struktur og klasse. Auxerrois er gerne blød og rig og det skal den have lov at være, men her får det bløde udtryk lidt kant og spil i form af vilde abrikoser og bittert ferskenskind.
Måske det bare mig, men vinen giver mig associationer til sommer, friskbagt brød, tandsmør og hjemmelavet abrikosmarmelade – ikke fordi vinen er varm, men der bare noget i den der abrikostone der gør mig skør.

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim – Alsace
  • Drue: Auxerrois
  • Årgang: 2020
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Kort maceration på Auxerrois (4-6 dage). Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer – på noget tidspunkt!
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2019

Indrømmet – det er længe siden jeg har smagt netop årgang, men jeg glæder mig til at gensmage den med jer i april!
Duften – som går igen i alle årgangene – er den lyse, lette, pirrende røde af slagsen, krydret med de fantatiske urter og det specielle E&M-touch plus en smule VA. Præcis som ung E&M skal dufte og måske endda en smule mere ”mostet”, ment positivt. Måske det bare er fordi den er den yngste (Bemærk: Jeg smagte den op imod tidligere årgange) at den lige fremstår lidt mere rank og viril…
I munden står den saftspændt som aldrig før, tror jeg nok. En ting er sikkert. Jeg har et soft spot for helt ung og netop frigivet Pinot Noir fra Sven og Florian. Det glider simpelthen så let, frugten er så lys og pirrende at det næsten er kriminelt og der er altså bare et eller andet frækt over den der ungdom!

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2019
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 21 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fad i 12 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Alkohol: 13 %
  • SO2: 10-20 mg/l.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-50 år.

MKwine Riesling Orange 2019 (Magnum)

Masser af friskpillet appelsin, sød ferskenkompot, the (frugtthe), med et strint af blomster. Vådt hø, lavendelbusk, kemisk sæbe fra 90´erne, altså parfumeret og dragende af helvede til – posivtivt ment! Snifferjuice!
God struktur, god indre frugtkerne, dub og mostet, alt for let at drikke, med sød ananas, sød appelsin, tropisk og sommerlig, men også masser af syre og grønt som modspil. Kompleks og fandens herlig!

NB. Jeg havde desværre ikke flere flasker i 0,75 liter. Derfor forkæles I med magnum!

  • Vinbonde: Matthias Kowalczyk
  • Område: Rheinhessen
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2019
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket og mere til, ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 15% i Qvevri med 8 måneders maceration på hele skidtet. 25% direkte pres, gæret på fade og med 20 måneders modning på alt gæren. 60% 24 timers maceration, herefter gæret på tonneaux i 20 måneder på alt gæren. Selvfølgelig ufiltreret og uden tilsætning af noget som helst. Det er bare druer, det eneste der skal bruges til at lave vin!
  • Produktion: 900 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.

Kumpf et Meyer Hedoniste – Macération de Pinot Gris 2020

Hmmm. Måske skal I selv have lov at dømme her.
Er det orangevin?
Er det rødvin?
Det smager genialt – så meget ved jeg. Måske nok min personlige favorit cuvée hos Kumpf et Meyer. Pinot Gris som Vor Fader havde i tankerne!

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim – Alsace
  • Drue: Pinot Gris
  • Årgang: 2020
  • Type: Orangevin? / Rødvin?
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer – på noget tidspunkt!
  • Produktion: 600 flasker.
  • Alkohol: 13,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Christophe Lindenlaub Gewurztraminer 2018 – Yuuyake

Yuuyake!
Solnedgang…
Og sådan virker denne (uha) søde vin på dig. Zen, ro og glæde rammer dig – ja, der er smæk på dufthjulet, men det overgjorte i druens natur holdes nede af salt, røg, nødder og intens energi.
Jeg kan ikke drikke denne vin uden at tænke på en lille omgang ostehaps – velbekomme!

  • Vinbonde: Christophe Lindenlaub
  • Område: Dorlisheim – Alsace
  • Drue: Gewurztraminer
  • Årgang: 2018
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Lagret 36 måneder på brugte fade (3-4 år gamle). Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. NB: Vinen er ikke gæret helt ud og der er derfor 30-40 gram restsukker tilbage i vinen. Men! Den er stabil og alt er godt - tror det skyldes høj VA og den lange tid på fad.
  • Produktion: 600 flasker.
  • Alkohol: 14%.
  • SO2: Intet tilsat.