April 2024

Gå tilbage til vinarkiv

April 2024

Vinene i 3stk. kassen:

I sidste måned besøgte vi Baptiste i udkantsBourgogne – det gør vi sgu igen! Sidst var det Chardonnay på rom-fade, men denne gang er det tidligere fade med Pineua de Charentes… Jeg lover det bliver vildt!

Herefter lidt orange/hvid? fra min gode ven Florian i Baden. Hvid og grå blandet sammen – det giver mening og håb om sol og forår!

Vi slutter 3 stk-kassen af i april med endnu engang at besøge det smukkeste par i Alsace. Denne gang drikker vi deres frække Riesling og håbet er igen her at det kan hidkalde foråret.

De 3 ekstra vine i 6 stk. kassen:

Vi starter i Jura – eller rettere Alsace. Altså druer fra Alsace, vinificeret i Jura… Orangevin, lavet med tanke på / drømmen om at ramme en “rød” Poulsard. Det lykkes såmænd meget godt – tak til Charlotte & Cyril!

Med næste vin hopper skal vi til Østrig. Gottfried har sendt og et frækt bud på druen vi alle elsker at hade: Sauvignon Blanc! Men med lidt fad og kærlighed, så er det sgu da meget frækt og jeg indrømmer gerne at jeg er vild med det!

Månedens sidste vin er én af de vine jeg allerede fortryder at have smidt i kassen. Find jeres bedste oste frem og giv den gas. I vil forstå når I sidder med den. Magisk vin!

Domaine Delhomme & Co – Chardonnay – Vignes de la Justice 2022

Min første note lød således: (Testet under meget vådt besøg hos Baptiste og David i august 2023…)
Årrh mand! Baptiste har givet den fuld skrue her. Blindt ville jeg sgu nok gå på dyr Bourgogne eller skør Jura. Den har begge dele. Fadet (de brugte/gamle Pineau de Charentes) giver eksklusiv røg, havsalt og brændte tændstikker – stinker langt dyrere end den er! Herudover er der en kælen/sexet frugt der sender tankerne direkte mod Jura, med saltbagte citroner over efterårsbål, kældre med hygge på væggene og levende lys til langt ud på natten. Skal og bør drikkes med måde, men det må I altså selv styre!

Nu har så testet den igen – for jeres skyld – og noget af det husker jeg da, men mine noter vil med garanti gå mere mod skør Jura end dyr Bourgogne i dag. På snuden får jeg flotte oxiderede “våde” pærer, altså virkelig modne, måske let syltede, havsalt blandet med hvid the og røg fra bål. Der er også en let “funk” – noget udefinerbart, måske grøftekant eller bukselomme… Tja – jeg ved det ikke, men jeg hygger mig med det!
I munden er det mere mostet end jeg husker, mindre syre, ingen citrus, men igen moden pære og så end del salt og fræk oxi igen!
Klart en vin der smager af “vinmager” og denne vinmager er vild og tosset!

  • Vinbonde: Batipste & Antoine Delhomme
  • Område: Yonne, Bourgogne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Direkte pres over 10-12 timer. Lagret 10 måneder på gamle 600 liter fade – hvorpå der tidligere har ligget Pineau de Charentes. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 3000 fl.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten

Enderle & Moll Weiss und Grau 2022

Jamen dog – sprød snude! Pollen/honning og smukke blomster rammer dine næsebor. Det luftige/æteriske parres med abrikos og appelsin strøet med krokant. Med luft også en smule citrus drysset med hvid peber.
I munden står den som klassisk W&G med lidt mere swung. Jeg kan ikke komme i tanke om en mere harmonisk og elegant W&G, hvor Grauburgunder igen har “overhånden” i dette år hvilket giver mere bund og kompleksitet. Smukt!

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Weissburgunder og Grauburgunder
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin / Orangevin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 4-5 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt med 30-40% skaller igennem hele lagringen på fad - 10 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og med en lille smule svovl tilsat!
  • Produktion: 4000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 10-30 mg/l

Domaine Muller-Koeberlé Riesling Burgreben 2021

Det er lykkedes David at proppe alle danske efterårsæbler på flaske – og nej, det er ikke cider! Den stinker dog bare af den frækkeste æblemost, parret med reduktive guldkorn, sød honning, grøn pære og ferskenskind. Kompleks, men pivfræk og levende. 2021 har skabt mirakler – på vinfronten i hvert fald – trods det lave udbytte, så er det næsten glemt når man rammer den rene frugt, den virile syre og uhørte balance der er i disse vine.

  • Vinbonde: David & Marianne
  • Område: St. Hippolyte – Alsace
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Direkte pres på hele klaser over 10 timer. Ét år på bærmen og flasket som den står. Ren og vild!
  • Produktion: 5000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.

Charlotte et Cyril Annie 2021

Annie 2021… Jeg ved ikke hvad det er de (Charlotte & Cyril) gør – men de formår at lave sart rødvin på “orange” gang på gang – Vinen stinker af sart og sexet Poulsard og endda endnu mere i denne årgang end tidligere. Den er ramt lige i røven, men det er desværre deres sidste forsøg
Sexede roser i engelsk have, rengjort slagerbutik, søde bær og røg fra det klassiske lejrbål er der også. Liderlig snude var der nogen der råbte! I munden er det ligeledes under bæltestedet, smukkere, lysere og mere saftigt end noget andet – og så er det fandme “bare” Pinot Gris. Det her kommer vi til at tale om i fremtiden og vi kommer til at savne det endnu mere – de få af os der fik lov at smage…

  • Vinbonde: Charlotte & Cyril
  • Område: Jura
  • Drue: Pinot Gris
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin / Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Maceration i 15 dage. Lagret 8 måneder på demi muids. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 936 fl.
  • Alkohol: 12 %
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Lånte druer fra en gode venner i Alsace.
  • Udbytte: 20 hl/ha

Herrenhof Lamprecht Sauvignon Blanc Silt und Kies 2021

Herrenhof Lamprechts vin stinker ikke af kattepis! Den er ret floral, blomstret om man vil, men også grønne stikkelsbær og rå mængder jordbund. Stinkende silt måske? fedt er det i hvert fald! Meget intens og ren, skarp og fin. Fadet er også her herligt integreret og det klæder vinen.
Citrus, syre og energi i munden. Ret høj fylde og fedme, igen i munden stikkelsbær – men her røde og helt søde og så masser af citrus henover.

  • Vinbonde: Gottfried Lamprecht
  • Område: Steiermark
  • Drue: Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Direkte pres på hele klaser over 6 timer. 1 1/2 år på bærmen og flasket med en lille smule svovl tilsat!
  • Produktion: 4000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 10-30 mg/l
  • Terroir/Jordbund: Silt und Kies!!!

Kumpf et Meyer Onirique Sylvaner Frohnberg Sous Voile - 2015

Booooom. Frem med den ost!
Én af de vine der bliver til ved et tilfælde… Vente, vente, vente, tid på fad og flaske – men sukkeret vil ikke gære ud. Og skidt!
For det dufter helt genialt. Sherry / Vin Jaune, med søde frugter – er det appelsinkompot?, i hvert fald vilde bananer – med skum endda, popcorn, karry og osteskorpe. Enorm kompleksitet. Alt for nemt at bælle dog… Pas på!
Og nyd den – den findes ikke mere og den kommer nok heller aldrig igen.

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim - Alsace
  • Drue: Sylvaner
  • Årgang: 2015
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Ufiltreret skønhed uden tilsætningsstoffer - på noget tidspunkt! Tre års lagring (uden at blive toppet op!) på barrique og Demi-muids. Herefter 3 år på flaske. 18 gram restsukker tilbage.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat.