August 2023

Gå tilbage til vinarkiv

Puha – den juli var slem!
Og august er jo startet lige så ringe – hvis man da holder af sol og sommer.
Derfor er der i augustkassen gasset op/varmet op – nu skal der rødvin til (bare rolig – de er lyse og levende) og vilde orangevine med kant.

Christophe Lindenlaub Ami-Amis 2021

Snuden er absurd – tænk et blend a´la Pinot Noir/Poulsard/Trousseau – en smule bøffet og animalsk, men endnu dybere på julekrydderierne, her kanel og kardemomme og liderlig andefond – søde hindbær og tranebær og minsandten om der ikke også er plads til orangeskal. Latterligt letløbende. Farlig som få!

  • Vinbonde: Christophe Lindenlaub
  • Område: Dorlisheim – Alsace
  • Drue: 50/50% Pinot Noir og Pinot Gris
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Lagret 11 måneder på brugte fade (3-4 år gamle) og ståltanke. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet svovl tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk.

Pascal Treichler Roter Rebell 2022

Jeg besøgte skønne Pascal i starten af juli i år – hvor vi smagte vinene i hans lille kælder og besøgte hans vilde og skønne marker.
Denne unge mand laver virkeligt nogle spændende sager og han har en lys fremtid for sig – omend vi nok aldrig skal forvente store mængder herfra. Det er simpelthen ikke hans vision – han vil blot hygge sig med at lave nogle ret vilde sager i meget små mængder… 60 flasker Roter Rebell er der kommet med til Danmark og der kommer senere ca. 120 flasker mere fra årgang 2022 – fordelt på 4 cuvéer!

Da jeg testede Roter Rebell i kælderen med Pascal fornemmede jeg at vi havde med noget ret spicy og juicy most at gøre – derfor tænkte jeg på jer og at vi lige så godt bare kunne få drukket det skidt her!
Efter at have hygget mig med vinen herhjemme må jeg indrømme at vinen nok trænger til lidt mere tid på langs – så hvis I vil gemme én vin august, så bør det være denne. Den er – som jeg også husker den – ret gøre, urter og krydret, men alligevel lidt mere end jeg fornemmede dernede, lidt mere råt og tilbageholdende – slet ikke udrikkeligt, men bare mere krævende end forventet.
Kør den med mad – det vil den elske, eller giv den 2-4 måneder. Til dem der hopper på nu er der kirsebær, urter, hvid peber og grønne blade – elegant og rustikt på samme tid, men i min verden en lille smule for ungt. Håber I kan bære over med mig!

  • Vinbonde: Pascal Treichler
  • Område: Baden
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, ikke certificeret
  • Fremgangsmåde: Helklase maceration i 7 dage. Druerne presses herefter langsomt, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på 225liter fade i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 560 flasker (2 fade)
  • Alkohol: 11,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Domaine des Marnes Blanches Pitbulle 2021

Så for den! Så er den let rød/mørk rosé på den frækkeste og mest pirrende Gamay – med bobler!
Ved nærmere eftertanke, så er dette sgu “nok bare” en fræk rosé med bobler… men den holder i det mindste din snude fanget med de mest liderlige hindbær du har set nord for Hamborg – hindbær der danser i rosmarin-nederdele dyppet i hvide ribs og tranebær.
Syren er sprød, vinen er levende – men ikke vild og mærkelig, bare herligt omfavnende og mosten letdrikkelig!

  • Vinbonde: Géraud Fromont
  • Område: Lånedruer fra Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2021
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Langsomt pres over 10 timer – herefter gæret færdig på flasken. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat

Les Petites Parcelles Mystique

Mystique (145 flasker produceret – til hele verden).
Saltet hvid – ikke helt ude i havet, men nok mere brisen herfra. Let oxi pære og lille tendens mod orange.

  • Vinbonde: Sophie og Sébastien
  • Område: Sainte-Croix du Mont - Udkants-Bordeaux
  • Drue: Godt spørgsmål. De råder over Semilon, Sauvignon Gris, Muscadelle, Cabernet Franc og Sauvignon, Merlot og sikker mere.
  • Årgang: ?
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Biodynamisk, ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Helt simpelt, så laver de en fandens masse forskellige vine - for som navnet på huset antyder, så vinificeres de enkelte marker for sig og der er mange og de er små! Alle vine frigives i 0,5 liter flasker, alle vine er på papiret orange og de er ikke bange for at macerere i 6/7 måneder, ej heller bange for oxidation og flor! Og som om det ikke er nok, så tegner Sophie alle labels (hver og én er unik) i hånden og flaskerne skal være genbrug – ud og samle flasker du! Heldigvis – kan man sige – så er der altid et mikroskopisk antal vine til salg fra den enkelte mark, ofte nede omkring 100 flasker, meget sjældent over 300. Jeg tror de er det man på fransk vil kalde: Artisan!
  • Produktion: 145 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat

Kumpf et Meyer Pinot Noir Infrarouge 2021

“Kraftig” (der er knald på, men elegancen er overdøvende) og smuk næse, meget dybere end det meste Alsace Pinot Noir. Masser af kirsebær, tranebær, peber og hellige urter. Intet der stikker ud, bare renhed og dybde.
Enorm og fløjlsblød frugt, jordbær, hindbær og skovbund og heldigvis masser af syre til at bakke op. Ægte Pinot Noir, ægte vin og måske nok den bedste røde fra Julien nogensinde.

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim - Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer - på noget tidspunkt!
  • Produktion: 1000 flasker, 30 til Danmark
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Domaine Brand Kvevri 2021

Så kører vildheds-bussen – Friskpillede appelsin, vendt i blomster, sød ferskenkompot, kombucha på kamille, levende og vådt hø, sved fra hest og rå kinin og saltede pærer.
I munden spilles der med musklerne, struktur er vel temaet, bitterstoffer galore og intenst/insisterende bid som naboens terrier. Husk en lettere anretning som følgesvend til denne fyr – evt. noget med æg og kål. Og brunet smør!

  • Vinbonde: Phillipe Brand
  • Område: Ergersheim - Alsace
  • Drue: 40% Auxerrois, 30% Chardonnay, 30% Riesling
  • Årgang: 2021
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk og biodynamisk.
  • Fremgangsmåde: 10 måneders maceration på skaller og skudt i Kvevri, herefter 2 måneder yderligere på Kvevri uden skallerne. Som i de gode gamle dage i Georgien!
  • Produktion: 800 liter
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk.
  • Udbytte: 35 hl/ha