August 2024

Gå tilbage til vinarkiv

August 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Vi starter med “vild sag” fra herlige Christelle og Gilles Wicky. De dejligste mennesker i vinverdenen – tror jeg – og det skinner igennem i deres frække vine.

Herefter rosé fra vores allesammens helt – Yann Durrmann. Jeg krydser fingre for én varm aften i august, det fortjener I!

Og så slutter vi af med en smuk “moden” Riesling fra min bedste ven Philip Lardot. 2022 viser sig fra sin bedste side, mere kælen, mere klar – bare drik! (med måde).

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

Yanns røde Pinot kommer til at tage jer med storm – smager fandme godt!

Bobler fra Col Tamarie… Sommeren er reddet, uanset hvor og hvornår du åbner den!

Orangevin fra Domaine Brand kommer til at skræmme nogle af jer… Men bare rolig, den vil jer ikke ondt.

Christelle et Gilles Wicky Le Naturé Savagnin 2023

Normalt frigiver Wicky ikke deres hvide så tidligt, men 2023 var en speciel årgang, enormt hurtig (og nem/problemfri) fermentation og ligeledes hurtigt stabile vine i fadende… Ingen grund til at vente! Måske og grundet det faktum at 2022 stadig gærer så der skal jo noget vin ud af døren…
Men skidt, for snuden spiller – ved første snif – på meget krydrede og vilde pærer og urter fra skovbund – virkelig “herby” og vild, med en lille snert af myggelys og sæbe fra dengang man forstod at bruge parfume!
Snuden ændrer sig dog og bliver mere rank/kalket med luft – mere klassisk… Begge dele er frække og intet bedre end andet. Tror blot det er et udtryk for at vinen netop lige er begyndt og at vi kan følge den længe endnu.
I munden kører det også af to veje…
I starten er frugten enormt “sød” og barnlig… Man kan sgu ikke lade være med at smile mens man lapper den i sig!
Igen efter lidt luft finder vinen sin ro – syren strammes op og du er ikke i tvivl om at du sidder med en Savagnin med potentiale og energi.
Smuk, smuk vin – som kan bælles henover varme sommeraftener i 2024 eller køres med en syrlig salat – med et lille stykke fisk på siden – i 2041… Helt op til dig!

  • Vinbonde: Christelle et Gilles
  • Område: Sainte Agnes - Jura
  • Drue: Savagnin
  • Årgang: 2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Lagret 8 måneder på fad. 40 år gamle vinstokke er grundstenen i denne vin. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 600 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat

Durrmann Pinot Rosé Cuvée Nature 2023

Snuden strutter af saftige vandmeloner, ribs og sommerhindbær, våde sten, krydderier vendt i gær og vilde blomster.
I munden er vinen levende, sprød og syrerig – de røde bær og de store vandmeloner giver dig et kærlighedens kys. Perfekt til en sommeraften i august, magisk på en varm dag i september!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau - Alsace
  • Drue: Pinot
  • Årgang: 2023
  • Type: Rosé
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Vinen gærer på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 2200 flasker
  • Alkohol: 11,6%
  • SO2: Intet tilsat.

Philip Lardot Riesling Schiefer 2022

Skulle jeg tvinges til at drikke én Riesling resten af livet, så er jeg slet ikke i tvivl om at jeg ville gå med Philip Lardot!
I 2022 – første årgang for Schiefer – leger Philip stadig med lang på fad og deraf lidt frække oxidative indslag, men årgangen er også bare langt varmere end den forrige, så frugten er rundere og “sødere”. Der er stadig plads til citrus og sten, men også lidt moden pære og måske endda lidt dryppende honning!
Syren er og mere – nogle vil sige balanceret, andre vil bare sige blødere/lavere og alt sammen er helt rigtigt hvis det gælder for dig!
Federe og mere cremet end 2021 – naturligvis – men stadig stram, mineralsk og helt fri for Mosels “tutti-frutti”. Flydende cremede sten – elsker det!

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Riesling fra Piesporter og St. Aldegund, 30-50 år gamle stokke på østvendte skråninger og skifer. Kold-maceration på 30% af druerne i 10 dage – resten som direkte pres, 14 måneder på gamle fade. Ufiltreret og 10 mg so2 tilsat før flaskning.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 10 mg/l tilsat

Durrmann Pinot Noir Cuvée Nature 2023

Igen i år er der kun lavet én Pinot Noir. Dette betyder at de bedste marker er iblandet i “basisvinen” og vinen har aldrig været bedre! Kender du den røde så ved du hvad du går ind til…
Jeg tror sgu faktisk det er den bedste årgang fra Yann nogensinde – Vinen er dyb (mørk) i frugten, men samtidig lys og svævende – solbærbusk, tranebær og rabarber plus en del ord og bondens skjulte dele… Stinker frækt og drikker endnu frækkere. At det smager så godt helt friskt/ungt er lidt skræmmende for Durrmann har ry for at stikke af med et år eller to på langs!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Vinen gærer på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 5300 flasker
  • Alkohol: 11,8%
  • SO2: Intet tilsat.

Col Tamarie 2022

Lemonade til voksne!
Elsker den måde de modne citrusfrugter omfavnes af den fede/cremede gær – en vin der altid gør mig lykkelig.

Årets vin?
Helt sikkert. Glem alt om julevin og jagtvin. Den her kan det hele!
Den lyser op om efteråret og vinteren. Når vejret er trist, koldt og gråt, så er denne vin fuldstændig modsat.
Om foråret og sommeren er det vinen du hele griber efter når solen skinner – forestil dig at løbe tør! Det ville være som at gå til svømning uden luffer.
Derfor skal du sørge for at købe rigeligt. Køb til din kone/mand/elsker/mor/far og køb lidt til dine børn også (hvis du har). Du kan altid fortælle dem en hvid løgn “det var ulven der tog dem!” når de engang tror de skal arve. Bare sørg for at købe rigeligt, for til sommer er der sikkert intet tilbage – og det ville være trist!

  • Vinbonde: Marta og Alberto
  • Område: Veneto
  • Drue: Glera, Bianchetta Trevigiana, Boschera, Verdiso, Grapariol (Hvid Raboso), Malvasia Istriana og Rismi (Riesling variant).
  • Årgang: 2022
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: 4,5 hektar har de skønnne mennesker. Én vin laver de. Prosecco, der gærer færdig i flasken og efterlades med alt det underskønne “skidt” og slam sådan en gæring nu engang skaber. Intet tilsat, intet fjernet. Ja tak! Vinene står minimum 8 måneder på gæren inden de frigives.
  • Produktion: 20.000 flasker
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Domaine Brand La Fleur au Fusil Maceration 2021

Når Philippe laver orange, så ved man at han mener det!
Fuld smæk på sort the, vilde abrikoser, mandarinskal og lædersaddel pålagt hesteryg.
I munden er der bitter frugt, vi er mest ude i skrællen af appelsin og mandarin, tørrede blomster og drømmen om smeltet brun farin…
Kør vinen til fisk og kål – især kål! Vendt med elementerne: Smør/syre/fedt.
Så skal det nok gå altsammen.

  • Vinbonde: Philippe Brand
  • Område: Ergersheim - Alsace
  • Drue: 80% Riesling og 20% Muscat
  • Årgang: 2021
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring og maceration i samme kar (begge druetyper) i 18 dage, herefter 12 måneder på fad. Flaskes ufiltreret og usvovlet.
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Kalk og ler.