December 2022

Gå tilbage til vinarkiv

Couleur Fleur «La Parade du Grand Tétras» 2020

Modsat den første røde fra Couleur Fleur (Læs: Deres første vin nogensinde), står denne vin med massiv Gamay-frugt i en stil der minder om seriøs Cru Beaujolais. Søde brombær, hvide blomster og jern/mineral/jordbund vælter op i snuden på dig – og munden er stoppet med spændstig mørk most, med fræk syre og elegance. Smager virkelig frækt og lover godt for det lille hus – hold jer til!

  • Vinbonde: Caroline & Stéphane.
  • Område: Savoie
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2020
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket øko og meget mere end det.
  • Fremgangsmåde: Fodtrampede druer med maceration i 11 dage – Gæringen startes med en aktiv gær “pied de cuve”, som i dette tilfælde er startet med hvide roser fra den mark druerne er høstet på… Giver det noget? Det må du selv vurdere…! Lagret 7 måneder på tank. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 1200 fl.
  • Alkohol: 11 %
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: ”Lånte” druer fra en god ven…
  • Udbytte: 20 hl/ha

Philip Lardot Riesling der Graf 2020

Badeanstalt… Ja for fanden!
Citrusstænk i mund.
Ulmende i snude, med underliggende sten og hvide blomster. Brændende intens.
Sten, citrus og hvid peber. Fræk mund! En vin der river dig rundt…
Ofte brugt blandt bilforhandlere og vinforhandlere er udtrykket “smager af flydende sten”… Her er de flydende sten du godt gider at drikke!

Helt ærligt så er jeg ikke vild med Riesling fra Mosel, men lige netop Philip kan noget andet – shit jeg elsker det!

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel / Piesporter Grafenberg
  • Drue: Riesling / 30 år gamle stokke
  • Årgang: 2020
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Riesling fra Piesporter Grafenberg, 30 år gamle stokke på østvendte skråninger og skifer. Maceration på 10% af druerne i 14 dage – resten som direkte pres, 14 måneder på gamle fade og akaciefade og 5 måneder på ståltank. Ufiltreret og 10 mg so2 tilsat før flaskning.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 10 mg/l tilsat

Robin Goutallier 60% de velours 2020

60% de Velours 2020 var måske nok udsolgt da jeg besøgte Robin i marts 2022… Men, når man (læs: Extra Brut) var på besøg og langtur mente Robin at vi da godt lige kunne teste vinen som der lå en lille smule af – i et hjørne af kælderen. 2020 er anderledes end de forrige årgang! Stoppet med jul, altså krydderierne og den smukke and, plus fond og appelsiner fra denne skønne tid. Svært saftig og ustyrligt påtrængende hvisker den dig i øret… Så drik mig dog!!! Og det gjorde vi, med stort velbehag!
Jeg er klar over at I skal igennem to flasker Gamay i denne måned og det beklager jeg. Og så alligevel ikke – for de passer perfekt til årstiden og stemningen vi går ind i. God fornøjelse!

  • Vinbonde: Robin Goutallier
  • Område: Romarand, Quincié, Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2020
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Der arbejdes hårdt i marken og i kælderen passer vinene nærmest sig selv. Dog startes gæringen (naturligt selvfølgelig) ved omkring 25-27 grader for at holde den aktiv. Alle vine laves på samme vis – langt hen af vejen. Carbonic maceration på hele klaser uden svovl, lagring på beton, stål, eller glasfiber. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten / Vinstokke i 400-500 meters højde fra det nordlige Beaujolais.

Charlotte et Cyril - Celine Rouge 2020

Ved første snif er jeg usikker. Havde jeg fået denne vin med bind for øjnene eller blot viden om at den kom fra Jura ville jeg klart gå med en lettere reduktiv/pruttet og fræk Poulsard. Der er ingen tvivl om at Cyril og Charlotte har forsøgt at lave en rødvin på grå druer fra Alsace. Slagerbutik, søde bær og røg er der nok af, men som vinen udvikler sig og måske også det faktum at jeg ved det er Pinot Gris, så føles strukturen nu alligevel lidt anderledes end hvis det havde været Poulsard… Men skidt, for det er skide frækt og voldsomt læskende!

  • Vinbonde: Charlotte & Cyril.
  • Område: Jura
  • Drue: 100% Pinot Gris
  • Årgang: 2020
  • Type: Rødvin / Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Maceration i 9 dage. Lagret 10 måneder på Demi-John og ståltanke på gæren. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 1175 fl.
  • Alkohol: 11 %
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: ”Lånte” druer fra en gode venner i Alsace.
  • Udbytte: 20 hl/ha

Christelle et Gilles Wicky Tradition 2018

Jeg elsker når det seriøse parres med letdrikkelighed.
Florpåvirket? Ja tak!
Så jeg kan altså bare smide snart hvilken som helst ost ind i arenaen med denne vin? Ja da!
Men kan jeg også bare pøse et glas på terrassen en vilkårlig onsdag? Ja, hvis du har hang til en salt og fedmefuld satan!

Men helt seriøst – Gør dig den tjeneste og skaf noget Mont d´or eller god Comté og så giv den gas en aften du trænger. Vinen kan køres over flere uger/måneder hvis den er for vild for dig eller du blot vil strække den lidt.

  • Vinbonde: Christelle et Gilles
  • Område: Jura
  • Drue: 60% Chardonnay og 40% Savagnin
  • Årgang: 2018
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk. Naturvin.
  • Fremgangsmåde: Lagret 18 måneder på fad under flor. 40 år gamle stokke står bag denne vin. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Naturvin / Vinnature / Nøgenvin / Nakedwine.
  • Produktion: 1500 flasker
  • Alkohol: 13 %
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Grå mergel
  • Udbytte: 20 hl/ha

Christophe Lindenlaub Tu bois quoi là? 2021

Jeg elsker energien i vinene fra Christophe! Han formår altid, trods ret meget fylde og vægt, at holde syren spændstig og vinene helt i live. Den røde PetNat på ren Pinot Noir er kombinationen af bittersød tranebærjuice og gammel rusten SCO-cykel. Måske krydret med våde efterårsblade, sommerhindbær og vindblæst rosmarinbusk. Okay – det stikker sgu nok lidt af, men kør den i store glas og slurke og så er den dag da i det mindste reddet!

  • Vinbonde: Christophe Lindenlaub
  • Område: Dorlisheim – Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: PetNat
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Christophe er doven… Han gad ikke vente på at vinen var færdig med at gære, så han smed det på flaske og dermed opstod denne naturligt mousserende (PetNat) – eller noget i den stil… Vinen leveres med alt det gode “slam og skidt”, alle de herlige gærrester som Christophe ikke gad fjerne ved degorgering, og dem skal du nyde, da de er med til at fylde denne herligt ufiltrerede PetNat med smag, karakter og vildskab.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk. 22 år gamle stokke.