December 2023

Gå tilbage til vinarkiv

December…
Sne, jul og alt det der… Der skal tunge sager på bordet!

Vinene i 3stk. kassen:

Så vi starter selvfølgelig i Rhone, med tung, tung (læs: lys, lys) Grenache. Agneray formår at få Grenache til at stå helt lys og saftig. Næsten som Pinot Noir…

Videre til mere rød – denne gang fra Géraud Fromont i Jura – og igen på Grenache fra Rhone. I julens ånd selvfølgelig.

Og så slutter vi sørme af med lidt hvid Bourgogne. Vi trænger alle til en krammer i denne kolde tid og der er ikke meget der krammer bedre end god hvid, samt kælen og fræk hvid Bourgogne!

Frédéric Agneray Par Les Dunes 2021

Åh nej – en næse så liderlig at man lige kniber en tåre – aldrig har en frugtkurv været proppet med så mange vilde blomster, modne appelsiner, søde bær, urter og æteriske dampe. Snif og giv dig hen!
Smagen befinder sig i samme boldgade , ååååhh så pjasket (læs: Ustyrligt letdrikkelig) og levende, syren trækker mundvand og alt er i zen.
Helt korrekt gættet: Jeg er vild med den måde hvorpå Frédéric behandler sin Grenache – det er så lyst og pirrende, næsten som Pinot Noir, men bare stadig umiskendeligt sydfransk i sin stil.

  • Vinbonde: Frédéric Agneray
  • Område: Sabran, Rhone
  • Drue: 90 % Grenache, 10%Clairette / Carignan / Syrah / Cinsault.Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: 5 dages maceration på hele klaser på alt Grenache og herefter langsomt pres over 8 timer. Clairette / Carignan / Syrah / Cinsault presses direkte. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 10 mg/l. total
  • Terroir/Jordbund: Sand og ler.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-50 år gamle stokke

Domaine des Marnes Blanches – Zeus Gone Wild 2021

Grenache lavet på samme måde som de øvrige røde fra Marnes Blanches – og man er ikke i tvivl. Det smager umiskendeligt som rød Marnes Blanches, stoppet med urter, røde bær og pirrende energi.
Skulle man komme i tvivl, ville man nok skyde på at vinen var lavet af Eric Pfifferling til eget privat forbrug. Uhyre saftigt!

  • Vinbonde: Géraud Fromont
  • Område: Lånedruer fra Rhone
  • Drue: Grenache
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Lagret 11 måneder på fad. 10 dages maceration af afstilkede druer. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Pacaud Vignerons Pouilly-Loché “Les Mûres” 2020

Her bliver man lige lidt blød i knæene når snuden rammer én!
Citrusfrugter vendt i smør og salt, bagt over bål – vi taler fedme, røg, fugtig og levende kælder – men præcis så fugtig og levende, som vi elsker det. Henover bålet ristes også fersken og en lille sød ananas – det hele er varmere, men stramt hold på plads af den burgundiske undergrund. I munden også rigere og dybere end de andre – helt udfoldet, fed og cremet, men også rank og brændende mineralsk intens. Her får du det hele serveret og det er smukt og betagende.

  • Vinbonde: Julien & Sébastien
  • Område: Chasselas, Bourgogne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2020
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk fra og med årgang 2022.
  • Fremgangsmåde: Druerne høstes ved optimal modenhed og presses langsomt over 4-6 timer. Gæres naturligt – selvfølgelig. Lagret på gæren i 10 måneder på 500 liter fade (40%) mens de resterende 60% ligger på betonæg. Herefter lagring et år på flaske inden frigivelse. Intet tilsættes, intet fjernes – vi taler sgu bare druer her.
  • Produktion: 3200 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet svovl tilsat.
  • Terroir/Jordbund: 50 år gamle vinstokke. Østvendt skråning/mark på 0,8 hektar, mellem 200 og 250 m over havets overflade. Kalk og jernholdig lerjord.