December 2024

Gå tilbage til vinarkiv

December 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Det er december. Det er jul. Og nytår. Jubiiii. Så skal vi rigtigt bruge penge, rødglødende dankort og skuffede koner/mænd/børn der ikke får lige netop det de ønsker sig…
Men heldigvis har vi jo vin!

Vi lægger ud med bondsk Côt (jep – det er fransk for Malbec!) fra bondetøsen Barbara – en rustik søster der helt sikkert kommer til at redde en trist og grå tirsdag i december.

Som lovet – så er der champagne til alle i december. Vi nåede 100 medlemmer i september og har faktisk ligget med udsolgt på 120 medlemmer lige siden. Plus/minus dem der falder fra og kommer til. Fedt mand – I er for vilde!
I skal igennem en “moden” sag fra Allouchery-Deguerne. Det kan I roligt glæde jer til!

Vi slutter af med en Gamay – denne gang fra Domaine de la Cure. Endnu engang en topvin fra herren, en dyb og “ond” sag, men dog blødere og rundere/federe end november-udgaven. Kan sgu godt køres til julemaden – der er smæk på!
PS. Enkelte af jer skal drikke Lemberger fra Sven Enderle. Der var lidt logistiske problemer der skulle løses… Men I kan også roligt glæde jer!
I skal nemlig drikke – den måske bedste – Lemberger jeg har testet i år. Bedre end topvinen fra Sven? Jeg ved det sgu ikke helt, men i hvert fald på niveau på dette tidspunkt. Uhørt elegance for druen!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Barbara Lebled Hey! Un dernier Côt 2021

Snuden er mere funky og grøn i 2021 (sammenlignet med 2020), dog stadig med noter af modne mørke frugter som blomme og brombær – men også “varme” jordbær, mødding og vilde krydderier strøet over varm jord.
I munden er der også masser af modne blommer, vilde urter og noget “musk” – eller hvad dælen det nu er… Der er måske sådan lidt julekrydderier over det? Orangeskal endda? Måske det bare er mig der er i julehumør…
Vinen er også “renere” (igen ift. 2020) og mere elegant, højere syre, mindre kærlighed – medmindre du kan lide det hårdt…
Barbara laver rustikke/bondske sager – vin som bedst drikkes i store slurke. Aldrig ligegyldige, ej heller krævende, men vel prototypen på ægte nøgenvin.

  • Vinbonde: Barbara Lebled
  • Område: Loire
  • Drue: Côt
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Semi-carbonic maceration i 7 dage. Druerne presses herefter langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på fibertank i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1500 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat

Allouchery-Deguerne Selection 2019 – Extra Brut

Sæt snuden i glasset og du ryger direkte til Champagne, uden tvivl. Her er frække modenheds tegn i form af nødder, salte oste og honning fra danske bier. Fræk fræk snude!
Og fuldstændig klassisk – en næse folk forventer at få når de køber god champagne, men som man alt for sjældent møder. Og så til den pris… Ha! I finder ikke bedre glas til pengene, det tør jeg sgu godt skrive under på.
Snuden og munden er et mix af BdB og Bdn. I næsen tror jeg faktisk jeg ville have gættet på et større indhold Chardonnay end der reelt er, da der nedenunder (og parret med) de smukke oxi-toner er en del grønne indslag / samt kalk- og jordbunds-toner som normalt ville sende mig i den retning. I munden er vinen dog “bred” og frækt oxi, med modne pærer og de føromtalte lækkerier fra det modne. Tak gud for Solera-systemet”!
Fantastisk vin som kan drikkes i store mængder, mens man “venter” på at BdB og BdN nærmer sig samme modenhed.

  • Vinbonde: Nicolas Allouchery
  • Område: Chamery – Champagne
  • Drue: 60% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier og 20% Chardonnay
  • Årgang: 65% årgang 2019 & 35% reservevin 2015-2018
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af pesticider – ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring på stål. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres med en lille knivspids svovl. Degorgeret, 19.06.2024 Dosage = 3 g/l
  • Produktion: 5000 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 30 mg/l total.
  • Terroir/Jordbund: Sandede og kalkede jorde i Chamery og Ecueil, Montagne de Reims. Et mix af alle de druer Nicolas råder over.

Domaine de la Cure Le Jules Cru Juliénas 2023

Halløj!!! Så kom der lige en Le Jules (Juliénas) blæsende ind fra højre!
Også her står de vildeste kirsebær i kø for at angribe dine næsebor, de er bare “renere og sødere” end hos Chenapan, VA-niveauet er også hævet en smule og du skal også give plads til blåbæryoghurt – det stinker lidt frækt det her!
I munden er du ikke i tvivl om at det er ung vin, jovist er det ungt og struktureret! Men der er altså også bare et hav af mørke røde bær, især kirsebær og brombær der skaber ro og glæde – kan bælles (med måde), men kan helt sikkert også køres i kælderen i del år.

  • Vinbonde: Fabrice Le Glatin
  • Område: Saint-Symphorien d’Ancelles, Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Alle vine laves på samme vis – langt hen af vejen. De første 3-4 dage holdes druerne på køl, tæt ved 2 grader. En teknik der bliver mere og mere udbredt – det handler om at lade de stærkeste naturlige gærkulturer overleve og udrydde de svage. Carbonic maceration uden svovl, lagring 6 måneder på demi-muids og glasfiber. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten / Cru Julienas

Sven Enderle Lemberger 2022

Sven har begået en lille mængde Lemberger i sin første årgang og resultatet er ret så vildt!
Snuden er æterisk og liflig med de smukkeste kirsebær og den fineste jordbær”støv” – snuden er slikken og liderlig uden at blive for meget og for pågående. Jep, der er også et hint af muskatnød og vilde toner af nellike, vel ret klassiske elementer i nøgenvin, men ofte svære at mestre – bare ikke for Sven!
I munden skal du bade i silkeblød frugt, urter og elegance. Det er ret vildt, eller rettere: ret flot balanceret for druen!

  • Vinbonde: Sven Enderle
  • Område: Baden (Sven køber druer fra de bedste bønder i hele Baden – både i nord og syd) - Disse Lemberger kommer fra Heilbronn i det nordlige Baden.
  • Drue: Lemberger
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Maceration på Lemberger i åbne kar over 18-25 dage – herefter efterlades vinen på fad i 18 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 700 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 25 mg/l tilsat