December 2024

Gå tilbage til vinarkiv

December 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Det er december. Det er jul. Og nytår. Jubiiii. Så skal vi rigtigt bruge penge, rødglødende dankort og skuffede koner/mænd/børn der ikke får lige netop det de ønsker sig…
Men heldigvis har vi jo vin!

Vi lægger ud med bondsk Côt (jep – det er fransk for Malbec!) fra bondetøsen Barbara – en rustik søster der helt sikkert kommer til at redde en trist og grå tirsdag i december.

Som lovet – så er der champagne til alle i december. Vi nåede 100 medlemmer i september og har faktisk ligget med udsolgt på 120 medlemmer lige siden. Plus/minus dem der falder fra og kommer til. Fedt mand – I er for vilde!
I skal igennem en “moden” sag fra Allouchery-Deguerne. Det kan I roligt glæde jer til!

Vi slutter af med en Gamay – denne gang fra Domaine de la Cure. Endnu engang en topvin fra herren, en dyb og “ond” sag, men dog blødere og rundere/federe end november-udgaven. Kan sgu godt køres til julemaden – der er smæk på!

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

I der går med 6 flasker i julen skal også igennem 3 røde på druen Pinot Noir.
Lys og let PN fra Durrmann, mørk og tæt fra Herrenhof og koncentreret et let volatil fra Sven. Det bliver sgu meget fedt!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Barbara Lebled Hey! Un dernier Côt 2021

Snuden er mere funky og grøn i 2021 (sammenlignet med 2020), dog stadig med noter af modne mørke frugter som blomme og brombær – men også “varme” jordbær, mødding og vilde krydderier strøet over varm jord.
I munden er der også masser af modne blommer, vilde urter og noget “musk” – eller hvad dælen det nu er… Der er måske sådan lidt julekrydderier over det? Orangeskal endda? Måske det bare er mig der er i julehumør…
Vinen er også “renere” (igen ift. 2020) og mere elegant, højere syre, mindre kærlighed – medmindre du kan lide det hårdt…
Barbara laver rustikke/bondske sager – vin som bedst drikkes i store slurke. Aldrig ligegyldige, ej heller krævende, men vel prototypen på ægte nøgenvin.

  • Vinbonde: Barbara Lebled
  • Område: Loire
  • Drue: Côt
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Semi-carbonic maceration i 7 dage. Druerne presses herefter langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på fibertank i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1500 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat

Allouchery-Deguerne Selection 2019 – Extra Brut

Sæt snuden i glasset og du ryger direkte til Champagne, uden tvivl. Her er frække modenheds tegn i form af nødder, salte oste og honning fra danske bier. Fræk fræk snude!
Og fuldstændig klassisk – en næse folk forventer at få når de køber god champagne, men som man alt for sjældent møder. Og så til den pris… Ha! I finder ikke bedre glas til pengene, det tør jeg sgu godt skrive under på.
Snuden og munden er et mix af BdB og Bdn. I næsen tror jeg faktisk jeg ville have gættet på et større indhold Chardonnay end der reelt er, da der nedenunder (og parret med) de smukke oxi-toner er en del grønne indslag / samt kalk- og jordbunds-toner som normalt ville sende mig i den retning. I munden er vinen dog “bred” og frækt oxi, med modne pærer og de føromtalte lækkerier fra det modne. Tak gud for Solera-systemet”!
Fantastisk vin som kan drikkes i store mængder, mens man “venter” på at BdB og BdN nærmer sig samme modenhed.

  • Vinbonde: Nicolas Allouchery
  • Område: Chamery – Champagne
  • Drue: 60% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier og 20% Chardonnay
  • Årgang: 65% årgang 2019 & 35% reservevin 2015-2018
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af pesticider – ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring på stål. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres med en lille knivspids svovl. Degorgeret, 19.06.2024 Dosage = 3 g/l
  • Produktion: 5000 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 30 mg/l total.
  • Terroir/Jordbund: Sandede og kalkede jorde i Chamery og Ecueil, Montagne de Reims. Et mix af alle de druer Nicolas råder over.

Domaine de la Cure Le Jules Cru Juliénas 2023

Halløj!!! Så kom der lige en Le Jules (Juliénas) blæsende ind fra højre!
Også her står de vildeste kirsebær i kø for at angribe dine næsebor, de er bare “renere og sødere” end hos Chenapan, VA-niveauet er også hævet en smule og du skal også give plads til blåbæryoghurt – det stinker lidt frækt det her!
I munden er du ikke i tvivl om at det er ung vin, jovist er det ungt og struktureret! Men der er altså også bare et hav af mørke røde bær, især kirsebær og brombær der skaber ro og glæde – kan bælles (med måde), men kan helt sikkert også køres i kælderen i del år.

  • Vinbonde: Fabrice Le Glatin
  • Område: Saint-Symphorien d’Ancelles, Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Alle vine laves på samme vis – langt hen af vejen. De første 3-4 dage holdes druerne på køl, tæt ved 2 grader. En teknik der bliver mere og mere udbredt – det handler om at lade de stærkeste naturlige gærkulturer overleve og udrydde de svage. Carbonic maceration uden svovl, lagring 6 måneder på demi-muids og glasfiber. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten / Cru Julienas

Durrmann – Rouge Gorge – Cuvée Nature 2023

Tekst direkte fra video… Puha – det er hårdt at læse!

Rouge gorge, 2023, det er negociant-vin. kort maceration, lav alkohol, lys farve, altså som Durrmann nu engang gør. øh, ja, vi kører de her sådan lidt lyse røde bær, altså hindbær , ribs, øh, igen, sådan lidt, øh, jeg synes der er sådan en lille smule, jeg har lyst til at sige lyng, men jeg ved sgu ikke, altså sådan lidt, lidt efterårs øh, skovbund uden at det skal lyde for fint og for voldsomt, men altså det er ikke… det er ikke Bourgogne eller noget voldsomt her, men der er sådan en lille, altså så er der sådan lidt øh, ja der er vel det her natur, altså noget noget kanel, noget kardemomme i små drys, så en juicy øh snude, hvis det kan være det? eller i hvert fald forventet en juicy vin!
Vi smager på det! Ja, præcis, høj syre, det er Durrmann! jeg siger det hver gang, men det er det bare, han har syre på sin vin, og det skal der være, det er dejligt, øh, sådan lidt grønurtet, lyserøde bær, øhm, en let vin, en nem vin bare at køre ned, øhm. med måde, jamen måske ikke julevinen i år, øh, det, det, så skulle det da være til en sild, en syltet sild eller et eller andet, hvad fanden man nu gør, nej, jeg ved det ikke, den har ikke bund og tyngde nok til julemad, men øh, men det smager godt, det er lækkert, det redder en trist torsdag aften, eller bare en god lørdag eftermiddag, hva…? Hvad mere kan man forlange? Kan i have det godt – Hej!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: 100% Pinot Noir – På lånte druer fra gode venner
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Vinen gærer på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 2650 fl.
  • Alkohol: 10,5%
  • SO2: Intet tilsat

Herrenhof Lamprecht Pinot Noir vom Opok 2021

Snuden er fyldt med skovbær, brombær og blåbær – det hele bades i en fræk røget, reduktiv note og et præcist afstemt fadpræg – Ikke vanilje eller chokolade, men mere som krydderi og bund!
I munden er syren præcis, og vinen kan sagtens ligge i fem, syv eller ti år, hvis man nu er den slags type. Der er masser af frugt og frugtsødme – røde bær, mørke brombær og solbær med en urtet, grønlig note. En lille smule peber er der sørme også plads til. Er sgu ret vild med det her!

  • Vinbonde: Gottfried Lamprecht
  • Område: Steiermark
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring, fadlagring på fade lavet af egne egetræer.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: 10-30 mg/l

Sven Enderle Pinot Noir Keuper 2022

Vi hopper op af rangstigen – én af de to topvine i årgang 2022 fra Sven Enderle. Pinot Noir Keuper!
Snuden har mange ligheder med “basis Pinot Noir”. Igen taler vi struttende kirsebær – måske endda lidt lysere omend koncentrationen er hævet! Urterne er der også, men også her er det som om at de er mere æteriske, græsset er lige tanden grønnere og vi er et skridt nærmere gud – smuk næse som jeg nok havde placeret i Gevrey og ikke Baden… Føj – det stinker genialt!
De røde bær – især kirsebær, men også modne jordbær og hints af tranebær vendt i appelsinskal – danser frækt og insisterende længe på din smukke tunge. Det her er kæmpe vin – det skal vi ikke diskutere!
Og den er føst lige begyndt at give fra sig!
Fandme en flot start på Svens nye røde eventyr – det bliver ret vildt at følge.

  • Vinbonde: Sven Enderle
  • Område: Baden (Sven køber druer fra de bedste bønder i hele Baden – både i nord og syd)
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Maceration på Pinot Noir i åbne kar over 18-25 dage – herefter efterlades vinen på fad i 18 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 1200 fl.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 25 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Himmelberg – Mergel og kalkjord