Durrmann Riesling Grand Cru Wiebelsberg Cuvée Nature 2021

Okay. Vi starter hårdt ud i 2023!
Durrmanns helt unge Grand Cru skal I nok nappe i samvær med mad – gerne grønt eller fisk med syre og friskhed der kan matche denne bandit. Vi snakker friskpresset og umoden æblesaft, blandet med sten vendt i citrusfrugter. Gigantisk vin!
Tæt knyttet og brutal – elsker den. Den vil også elske dig og især din kælder hvis du har tid og tålmodighed!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på store gamle fade og frigives efter et par år på gamle fade. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 3000 fl.
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Enderle & Moll Grauburgunder 2021

En vin der spiller på flere heste. Kunne sagtens køres som fræk sommerdrik, men har ligeledes karakter nok til at modstå den kolde januar, sne og frost…
For første gang er jeg ikke i tvivl – en rigtig orangevin fra E&M. Stinker af vilde hybenroser, røget abrikos og appelsin og let VA. I munden køres der mostet abrikos strøet med bitter appelsinskal. Frækt!

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Grauburgunder
  • Årgang: 2021
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 10 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt med 30-40% skaller igennem hele lagringen på fad. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 3000 fl.
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: 10-30 mg/l tilsat

Nicolas Arnou Cuvée des familles 2019

Stoppet med mørk frugt drysset med knale, læder og underskov – en af de helt stor snuder når det Cabernet Franc. Hos 2 uafhængige restauranter i herlige København er næsen på denne vin (testet med restauranter i sommeren 2021) blevet kaldt (blindt) som Clos Rougeard. Det er vel okay at blive sammenlignet hermed?
Den er dog ikke helt i samme stil i munden, da Nicolas Arnous udgave er lidt mørkere, tættere og yngre i udtrykket – og måske endda nok også lidt mere primær frugtig og knap så fadstyret. Så alt i alt bare fræk nu og med et ret lovende liv foran sig. Vinen åbner sig flot over en hel aften eller to.

  • Vinbonde: Nicolas Arnou
  • Område: Champ-sur-Layon, Loire
  • Drue: Cabernet Franc
  • Årgang: 2019
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Der arbejdes hårdt i marken og i kælderen passer vinene nærmest sig selv. 4 ugers maceration på hele klaser i uden svovl, langsomt pres på gammel vertikalpresse, herefter lagring 1 år på fade og beton. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Al tapning foregår ved hjælp af tyngdekraften.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat

Sassopra Mannaro 2020

Muligvis den bedste orangevin jeg har nappet i år! Stinker af dyr og forbavsende fræk cognac, men bare uden alkoholen!
Stoppet med hø, honning, krydderier, læder, orangeskal, tørrede frugter og toppet med livlig energi og smuk smuk balance!

  • Vinbonde: Marta og Federico
  • Område: Lazio
  • Drue: Malvasia di Candia og Trebbiano
  • Årgang: 2020
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Biodynamisk
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring på store trækar. Maceration på skallerne i 130 dage! Herefter presses skaller og mosten flyttes til glasfibertanke hvor vinen står 2 måneder på gæren inden den frigives. Intet tilsat, intet fjernet. Ja tak!
  • Produktion: 700 flasker.
  • Alkohol: 12 %
  • SO2: Intet tilsat.

Frédéric Agneray Orniére 2020

Lige efter åbning er snuden lige på vippen, der er VA – men ikke overvældende og det erstattes/suppleres ret hurtigt af de frækkeste små søde røde bær parret med læder og urter strøet over råt kød.
Syren er markant – på den fede måde – de røde bær springer lystigt i munden og vi har at gøre med en vin med seriøst “skelet”, godt bid, fræk sød frugt og ung og lystig kant.

  • Vinbonde: Frédéric Agneray
  • Område: Sabran, Rhone
  • Drue: Cinsault from Saint Pons parcels, Cinsault/Grenache in complantation from the Moulin and 20% syrah.
  • Årgang: 2020
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: 6 dages maceration på hele klaser og herefter langsomt pres over 8 timer. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Sand og ler. 30-50 år gamle stokke

Etienne Calsac L´échappée Belle (Base 2020) – Extra Brut

Man bør altid drikke champagne… Hvis man kan!
De fleste kører dog et par flasker i slutningen af året og så bliver det ved det, men som medlem af klubben Nøgenvin, så skal vi altså drikke champagne i januar!
2020 er citron og kalk i ren symfoni og så den gode gamle badeanstalt… Den magiske duft kun BdB champagne “kan fremstille”! Rent og forfinet, dybt og betagende. Giv gerne luft og tid i glasset!

  • Vinbonde: Etienne Calsac
  • Område: Avize – Champagne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2020 base med ca. 30% reservevin hvoraf en del går tilbage til 2010 (Solera).
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Lagret 11 måneder på ståltanke. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres med en lille knivspids svovl. Degorgeret, maj 2022. Dosage = 2 g/
  • Alkohol: 12 %
  • SO2: 10-30 mg/l total.
  • Terroir/Jordbund: Côte des blancs og Grande Vallée de la marne