Januar 2025

Gå tilbage til vinarkiv

Januar 2025

Vinene i 3stk. kassen:

Så blev det sgu januar – og vinter!
Det er så fint med mig… Så længe der er vin!

Vi starter måneden ud med en frisk sag (det tror jeg man siger…) fra Durrmann. Drik den en dag solen skinner, eller bare en dag under madlavningen. Vinen er simpel, men på den bedst tænkelige måde!

Vi skal også til det varme Italien – Sassopras rigtige rødvin! Ikke at den er tung, men den er da lavet med længere maceration og den kan klare lidt mere end de lidt lysere røde fra dejlige Marta og Federico!

Vi slutter af med en kæmpe vin fra Mosel / Philip Lardot. Egentlig var den udsolgt, revet væk af restauranter og det forstår jeg godt. For den er magisk! Men jeg fik muligheden for at hive lidt flere hjem her lige inden jul og det gjorde jeg altså af helt selviske grunde… Har smidt 12 flasker i kælderen som jeg glæder mig til at møde om 10-20 år. Og så selvfølgelig også for jeres skyld – fordi I fortjener det! Hirt 2021 er Riesling præcis som jeg elsker det / når det er allerbedst.

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

Endnu engang skal vi forbi bondsk Côt (jep – det er fransk for Malbec!) fra bondetøsen Barbara – Denne gang i en lidt varmere og mindre rustik årgang – men stadig klassisk GlouGlou/bællevin.

I skal også forkæles med hvid Bourgogne – sprød “satan” fra den herligt kolde årgang 2021. Pacaud´s St. Veran bliver I glade for.

Og så slutter vi af med årets hurtigste røde. 3.2.1 og den er tom! Det er simpelthen pjasket/tynd rødvin når det er allersjovest. Hold kæft hvor jeg elsker Wicky!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Durrmann Sylvaner Cuvée Nature 2023

Durrmann <3 Jeg elsker ham - og vinene. Sylvaner er simpel most når det spiller. Snuden er druemost, limeskal og velplejede får... Måske det nok mest er mig der har den reference, men af en eller anden grund kan jeg ikke lade være med at dufte får (de får, der går på markerne) i netop Sylvaner og Pinot Blanc. Snuden har også næsten lidt macerationspræg, altså som om der er lidt tørret frugt og lidt te... Eller hvad? 2023 står som den mest modne Sylvaner frigivet fra Durrmann - måske ikke målt på alkohol, men på fylde/tyngde/rundhed. Der er selvfølgelig syre, men den er blødere og rundere end tidligere. Det er i bund og grund bare #lallegladmost!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: Sylvaner
  • Årgang: 2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret/start sommer efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 4000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat

Sassopra Mannaro Rosso 2023

Mannaro Rosso er Marthas og Federico knæfald… Markedet kræver ægte rødvin, især når det gælder “Toscana” og Sangiovese.
Så her har den fået lidt mere gas og tyngde, stadig stoppet med kirsebær, nu mest mørke, sødere og mere intense – der er også massiv indflydelse fra urter og hed toscanske jord – det stinker for vildt det her!
Trods høstet en måned senere end de øvrige røde og den længere maceration, så er vinen let på tå, med forfriskende syre og lav alkohol – Tak til ældgamle vinstokke! – og ja, man sidder med ægte rødvin, men det kan bælles og nydes lige så let som de mest simple bordvine. Her er der dog kant til bøffen, hvis man skulle grille sådan en fyr i nærmeste fremtid.

  • Vinbonde: Marta og Federico
  • Område: Lazio/Toscana
  • Drue: Sangiovese - ældgamle kloner og stokke
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring på store trækar. Maceration på skallerne i 15 dage. Herefter presses skaller og mosten flyttes til glasfibertanke hvor vinen står 8 måneder på gæren inden den frigives. Intet tilsat, intet fjernet. Ja tak!
  • Produktion: 1000 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Philip Lardot Riesling der Hirt 2021

Snuden er fyldt med saltede citroner, stærk syrlig grape og voldsomt æterisk løft! Vinen er toppet op hver uge under sit lange ophold på fad, så forvent ikke flor/sherry-tendenser, men forvent alligevel den helt rette mængde ost/nødder/oxi! Der også en snert af lidt blid vanilje fra Madagaskar – næsten som fræk hvid Bourgogne fra den nordlige del.
I munden rammes du af den vildeste intensitet – jep, jeg udbrød, Fuck! – da jeg smagte den første gang. Der er bid fra grape, der er essens af citrusfrugter og så vendes det hele lige en tur i cremet øko-yoghurt – smager hjernedødt godt sagt på pænt dansk!
Igen har vinen – grundet den lange tid på fad – en magisk struktur uden at det skal tænkes som vin under flor – bare kæmpe vin med positiv energi grundet gamle stokke, perfekt modne druer, tålmodighed og skide godt håndværk!

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel / Valwiger Herrenberg
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Riesling fra Valwiger Herrenberg, 40-75 år gamle stokke – primært upodede – på sydvendte skråninger og skifer/sandsten. 26 måneder på gamle fade og tonneau. Ufiltreret og 10 mg so2 tilsat før flaskning.
  • Produktion: 700 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-75 år gamle stokke

Barbara Lebled Hey! Un dernier Côt 2020

Brombærbusk-Galore!
Er det første jeg tænker. Den har sådan en stærk “efterårsvibe” over sig…
Snuden er saftig (giver det mening?) med noter af modne mørke frugter som blomme og ja… brombær! Det hele følges hånd i hånd med vilde krydderier og en let jordagtig (efterårs-skovbunden) karakter.
I munden er den er rundere og blødere sammenlignet med årgang 2021 – varmen i 2020 fornægter sig ikke, men der er masser spændstig syre og lethed!
Igen stikker det af i brombærkrat og urter plus alskens ukrudt. Dejligt og meget “Barbarask”!
Barbara laver rustikke/bondske sager – vin som bedst drikkes i store slurke. Aldrig ligegyldige, ej heller krævende, men vel prototypen på ægte nøgenvin.

  • Vinbonde: Barbara Lebled
  • Område: Loire
  • Drue: Côt
  • Årgang: 2020
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Semi-carbonic maceration i 7 dage. Druerne presses herefter langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på fibertank i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1500 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Pacaud Vignerons Saint-Veran “La Côte” 2021

For Søren. Kæmpe snude. Du ryger direkte i dine Speedos og fluks ud på badeanstalten. Troede kun det var champagne der mestrede det her luftigheds-niveau. Ja – jeg er forelsket. Syltede citrusfrugter, meget let reduktion / nystrøget tændstik, havets brise og unaturlig lethed trods dybde.
Aaah, én af de reneste 21´ere jeg har leget (smagt) med længe. Syren er så fandens fræk, så ren, så salt, så kølig!
Vi har de saltsyltede citrusfrugter, kalken, havet og det smukkeste bid. Elsker!!!

  • Vinbonde: Julien & Sébastien
  • Område: Chasselas, Bourgogne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk fra og med årgang 2022.
  • Fremgangsmåde: Druerne høstes ved optimal modenhed og presses langsomt over 4-6 timer. Gæres naturligt – selvfølgelig. Lagret på gæren i 10 måneder på 500 liter fade (50%) mens de resterende 50% ligger på gæren stål og betonæg.
  • Produktion: 4000 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: 25 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: 30 år gamle vinstokke. De øverst beliggende vinmarker i landsbyen Chasselas, mellem 300 og 400 m over havets overflade. Parcellen vender mod syd. Kalk og jernholdig jord.

Christelle et Gilles Wicky Trias – Trousseau/Poulsard 2023

Én af de vine man (jeg) ikke ved hvad jeg skal gøre ved…
Wicky laver alt for lidt rød, nogle år intet og i gode år 5-800 flasker… 2023 var ét af de gode år og vinen er fuldstændig fabelagtig!
Skræmmende snude… Fyldt med vildtvoksende hindbær og tranebær fra svenske skove, skal fra modne spanske appelsiner, våd jord – kunne sagtens være jysk muld og urter i selvsamme muld.
I munden levende syre og vild energi. De rødeste (det er et ord) bær og ægte “most”-fornemmelse… Misbrugt term, men her giver det ægte mening. Skulle jeg drikke én rød her i de kolde vintermåneder så ved jeg godt hvad jeg ville vælge!

  • Vinbonde: Christelle et Gilles
  • Område: Jura
  • Drue: 3/4 dele Trousseau og 1/4 del Poulsard
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Semi-carbonique maceration i 10 dage. Lagret 8 måneder på tank. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 500 fl.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Grå mergel