Juni 2023

Gå tilbage til vinarkiv

Juli er lig sommerferie for de fleste.
Derfor skal I forkæles med lidt store sager og saftige banditter.
Satser på at vejret arter sig, men vi kan vel snart ikke forlange mere end vi allerede har fået af den danske sommer.

Allouchery-Deguerne Blanc de Noirs Base 2020 – Extra Brut

Vinene fra Nicolas Allouchery er alle stoppet med frugt på en ret fræk måde!
Blanc de Noirs flyder over af søde røde æbler, vilde urter og røde bær – det hele krydres med en snert fræk oxidation (positivt!) og også her er der ret skarp aftryk af den kalkede og rene undergrund.
Syren er helt genial i BdN – den renser og skærer præcis som den skal og frugtdybden gør vinen latterligt letdrikkelig. Jeg tror sgu vi kalder den Glou Glou!
Jeg er endnu engang forelsket i en fyr fra Champagne…

  • Vinbonde: Nicolas Allouchery
  • Område: Chamery – Champagne
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: Base 2020
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af pesticider – ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring på stål. Et mix af to årgange, 55% af årgang 2020 og 45% af ældre årgange. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres med en lille knivspids svovl. Degorgeret, 06.06.2023 Dosage = 5 g/l
  • Produktion: 5000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 30 mg/l total
  • Terroir/Jordbund: Kalkede jorde i Ecueil, Montagne de Reims.

Barbara Lebled Cheers 2021

Barbaras søster har tegnet den smarte label, af en ung hipster der drikker sjask. Er det Barbara tænker du?
Nej – det kan jeg ikke tro, for Barbara er nok flot og ung, men hun går i store gummistøvler, beskidt tøj og ligner alt andet end en hipster – nok mest bare bondemandens datter.

Nå, men nu til vinen…

Snuden er vældig fræk og pirrende, for nogle måske sær og skræmmende, for ja – det er nøgent, lettere beskidt, men også voldsomt dragende. Stinker af grøntsagsfond, lakridsrod og udnyttet askebæger fra legendariske café Tuborg.
I munden er den udefinerbart rødfrugtet / måske blandet med grape og appelsin – det spiller, men man forstår ikke helt hvorfor. Den glider så fandens og farligt let – hyg jer!

  • Vinbonde: Barbara Lebled
  • Område: Loire
  • Drue: Et mix af Gamay, Sauvignon Blanc og Menu Pineau
  • Årgang: 2021
  • Type: Sjasket rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, ikke certificeret
  • Fremgangsmåde: Semi-carbonic maceration i 7 dage. Druerne presses herefter langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på fibertank i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1300 flasker
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Celler Tuets Tot blanc 2021

Alberto laver tosset vin i Catalonien. Dette er et field blend / sammenstik af hvide druer fra flere marker.
Stinker af saltede pærer, havvand og brisen der suser henover, sart fisk vendt i anis (det er frækt nok, bare rolig…).
I munden er vinen ret cremet trods den lave alkohol, modne pærer styres af skøn syre og man fornemmer let at vi taler “au naturel” her!

  • Vinbonde: Albert Domingo Navarra
  • Område: Catalonia - Spanien
  • Drue: 20% Chenin Blanc, 20% Garnacha Blanca, 20% Macabeo, 20% Moscatel de Alejandría, 20% Parellada
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, (måske var der et par dages maceration... Det husker jeg sgu ikke) gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på beton/fiber og frigives efter 8 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 7066 flasker.
  • Alkohol: 10,5%
  • SO2: Intet tilsat

Christophe Lindenlaub Elefanta Citron 2021

Dette er essensen af citroner, syrlige, søde, bagte, salte og røgede!
Herudover er det også jasmin, kanel og skal af lemon – fræk snude på den elefant-ende!
I munden er det selvfølgelig syre der ræser afsted, saltede citroner og slankere krop (2021) end tidligere år. Drikkes endnu engang alt for let, men prøv at give den en go tur i koppen. Det er sjov Riesling det her, og et godt bud på macereret Riesling hvor du ikke “mister” Riesling!

  • Vinbonde: Christophe Lindenlaub
  • Område: Dorlisheim – Alsace
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2021
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Macereret i 15 dage og selvfølgelig gæret naturligt. Lagret 18 måneder på brugte fade (3-4 år gamle). Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 600 fl.
  • Alkohol: 11,5 %
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 55 år gamle stokke.

Nicolas Arnou Peau à Peau 2020

Snuden stikker i retning mod ingefær over grape, bergamotte blandet med hvide blomster (er ikke kender, men det er ikke marguerite jeg tænker på!), men der er også over tid blevet plads til klassiske Chenin-toner, hø og vild honning blander sig med hele – gør det hele mere cremet/blidt og frækt.
Et par år på langs har gjort vinen cremet og fræk, stadig dog en orange i det bitre, men “trods alt” letbidende og enormt letløbende univers!

  • Vinbonde: Nicolas Arnou
  • Område: Champ-sur-Layon, Loire
  • Drue: Chenin Blanc
  • Årgang: 2020
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Der arbejdes hårdt i marken og i kælderen passer vinene nærmest sig selv. 10 dages maceration på hele klaser. Herefter langsomt pres på gammel vertikalpresse, og herefter lagring på fade og beton 8 måneder. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Al tapning foregår ved hjælp af tyngdekraften.
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat

Christophe Lindenlaub Riesling Origine L 2019

Den største Riesling nogensinde frigivet fra Christophe?
Det mener han I hvert fald selv og jeg giver ham da gerne ret.
Top-materiale og lang tid på gæren… To ting der betyder meget for dybden på din vin!
Og det er netop dybden der her er voldsomt betagende. Egentlig burde I ikke åbne denne vin nu – den har 20-30 år i sig, men vi ved jo ikke hvad der sker senere i dag…
Hop ud i det og rid med!

  • Vinbonde: Christophe Lindenlaub
  • Område: Dorlisheim – Alsace
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2019
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Langsomt pres på gammel vertikalpresse på de bedste druer fra høsten 2019. Herefter lagring på stål i 40 måneder på gæren! Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 1200 flasker.
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk.