Juli 2025

Gå tilbage til vinarkiv

Juli 2025

Vinene i 3stk. kassen:

I juli skal vi “bare” læne os tilbage og nyde livet, den danske sommer og hinanden.

I starter med rosébobler fra Beaujolais. Sommer, sødme og blide sommerskyer… Det bliver skønt!

I skal også i gang med grillen. Det skal jeg i hvert fald. Sydfransk rødvin… Uh – det lyder tungt!
Bare rolig… Det er det ikke!

I slutter stort og dyrt af. Kæmpe vin fra Jerome og Morgane – I Alsace hvis du er i tvivl. Vi skal forbi én af deres topcuvéer og det er som altid dragende og smukt.

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

I starter med en fræk Rosé fra herlige Rosa. Lidt dybere, mere struktureret og tungere end den klassiske rosé – og det er jo dejligt!

Nogle af jer skal smage macereret Riesling, mens andre skal igennem macereret… Alt muligt. Dog er begge vine fra Pascal Treichler i Baden, men jeg har været nødt til at splitte fordelingen grundet de mængder jeg havde på lager. Vinene fordeles tilfældigt, men begge er “ens” i udtryk og stil, blot vidt forskellige i deres druesammensætning.

I slutter af med – måske – min favorit vin fra Philip Lardot netop nu. Riesling med lang tid på fad og deraf oxidation – og tak for det!!!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Domaine de la Cure La Garçonne PetNat 2022

På snuden er der vilde rosenblade, en lille smule grape og skind fra danske ferskener plus lidt sart blomtermark i fuld flor.
I munden mødes du af en massiv rød – og i den flaske jeg åbnede – en let sødlig bær-væg (det er et ord…), i den lidt mørkere / mere modne ende af de lyse bær hvis det da giver mening? Altså tænker jordbær plukket sidt på sæsonen, efterårshindbær vendt i frisk muld og hvide skyer. Den har sådan lidt fræk “Bugey Cerdon” over sig – altså de søde røde bær, men her med mere alkohol og dybde.
Levende PetNat med dybde og energi i flasken. Sart lys(rød) farve og virkeligt fine/cremede/blide bobler.
Men husk, det er PetNat og disse flasker/udgaver kan (det er ikke sikkert de gør) svinge i hvor meget mosten er gæret ud, altså om du sidder med en knastør vin eller en vind der holder lidt restsukker.

Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Du hiver vinen ud direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader… og ind med den igen. Eller hold den på “isbad” – det sikrer boblerne bedre. Vil anbefale at drikke den over 1 dag/aften, da det er Pet Nat – boblerne er bare ikke så stærke i disse vine og de er nu engang en del af festen.

Mad og vinparring:
Kør den evt. til lidt hjemmelavede forårsruller, med masser af urter, mango og andet grønt. Hold dem grønt, eller meget lyse (hvis kød – kunne være fisk, rejer, kylling) og godt med spice!

  • Vinbonde: Fabrice Le Glatin
  • Område: Saint-Symphorien d’Ancelles, Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2022
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Dovne fyr… Fabrice gad ikke vente på at vinen var færdig med at gære, så han smed det på flaske og dermed opstod denne naturligt mousserende (PetNat) – eller noget i den stil…
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten

Le Clos des Jarres Abrensis 2021

Snuden åbner med mørke bær, tørrede urter og noget støvet – som en varm sommerdag i Randers, hvor vinden har lagt sig og alt dufter af jord og gamle sten. Eller noget!
Frugten er sommerlig, med masser af sure kirsebær, vilde jordbær og masser af urter – som lavendel og tørret rosmarin, og så kommer der en snert af julekrydderier, måske lidt lakridsrod og sort te.
I munden er den juicy og strukturet, elsker den intense “varme”, “sødmen” og den lette landmand med cigar i munden. Vin der kalder på hygge og grillaftener – selvfølgelig kan den gemmes til vinteren, men jeg elsker nu også en varm fætter henover sommeren i det rette setting. Og husk!
Så varm er den heller ikke, for Vivien og det område han arbejder i formår virkelig at putte en kølig rygrad ind bag ved facaden!

Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Jeg kører den direkte fra vinskabet, 10 grader – dog kan du sagtens have den stående en times tid på bordet eller mere, da den sagtens kan klare at gå til 15-17 grader.
Har drukket/smagt vinen over to dage uden forfald – faktisk åbner vinen op i frugten og bliver mere kompleks, krydret og åben. Kan sagtens nydes over 2 aftener hvis man er til den slags…

Mad og vinparring:
Da jeg smagte denne vin første gang – tilbage i marts 2025 tror jeg – tænkte jeg: Grillaften!!
Det gør jeg stadig.
En sommeraften med grillmad efter eget ønske. Den vil elske lidt røg, lidt sødme, lidt kød, lidt grønt.
Kan det så parres med en varm dansk aften, så er det lige før du “transporteres” til det sydfranske!

NB: Jeg glemte at tage et billede tilbage i marts og jeg har lige præcis det antal flasker jeg skal bruge – så har ikke “råd” til at tage et nyt billede (med vin i glasset) / ej heller video på SoMe.

  • Vinbonde: Vivien Hemelsdael
  • Område: Minervois - IGP Coteaux de Peyriac
  • Drue: 50% Grenache, 30% Syrah og 20% Carignan
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Biodynamisk og økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Håndhøstet i små kasser. Gæring med 100 % afstilkede druer i 1 til 3 uger. Fermentering med naturligt forekommende gær og bakterier. Lagret i 10 måneder på bærmen; 90 % i ståltank, 10 % på egetræsfade. Ingen klaring eller filtrering.
  • Produktion: 10000 flasker.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: 10 mg/l tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Undergrund: Kalksten Jord: Ler- og grusblandet jord Højde: 170 til 200 meter
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 25 år.

La Grange de l’oncle Charles La Danse de Corbeaux 2023

Måske den vildeste næse nogensinde hos Jerome – hvilket er en voldsom påstand!
Men fy for satan den stinker godt – alt hvad du kan tænke dig fra de bedste i Jura og Bourgogne blandet med de klassiske toner af Jerome og Morgane – og selvfølgelig Alsace!
Stinkende intens, men dansende let. Den har alt fra citrusfrugt-afdeling, både umodne og de mere bagte, røg fra lejrbål, salt fra havet og ananas stegt i smør. Yikes !
Munden er ligeledes et studie i dybde, mineralitet og vildskab. Smukkere bliver det næsten ikke!

Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Jeg kører den direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader – dog kan du sagtens have den stående en times tid på bordet eller mere, da den sagtens kan klare at gå til 12-15 grader. Jo koldere, des mere fornemmes syren og det salte. Ved højere temperatur bliver vinen lidt federe/tungere – men begge dele spiller.
I denne vin kan man nok argumentere for at den bør køres lidt varmere… Grundet kompleksiteten!
Har drukket/smagt vinen over to dage uden forfald – faktisk åbner vinen op i frugten og bliver mere kompleks, mindre reduktiv med luft. Kan sagtens nydes over 3 aftener hvis man er til den slags…

Mad og vinparring:
Skal jeg være helt ærlig… Ja det skal jeg vel?
Jeg tror simpelthen jeg bare vil drikke/nyde denne over et par aftener og glæde mig over at have fri. Hvad der er på tallerkenen er lidt ligegyldigt her.

NB: Jeg har lige præcis det antal flasker jeg skal bruge – så har ikke “råd” til at tage et nyt billede (med vin i glasset) / ej heller video på SoMe.

  • Vinbonde: Jerome Francois og Morgane Stoquert
  • Område: Riquewihr
  • Drue: Riesling, Chasselas, Sylvaner og en lille snert Gewurztraminer.
  • Årgang: 2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Lagret sur lie, 12 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Mergel, sandsten og kalk.

Rosalie Curtin Trick Pony 2023

Det her er ikke bare endnu en rosé – det er en vin med dybde, med puls, med noget på hjerte. Lavet på 100 % Spätburgunder/Pinot Noir fra de stejle skråninger i Mosel, gæret og lagret næsten et år på gamle fade, uden klaring, uden filtrering – og det kan sniffes/smages.
Snuden er subtil, men levende – røde ribs, lidt rabarber, måske en smule rosenblade og noget, der minder om regnvåd skovbund en tidlig morgen. Ikke parfumeret, bare ærligt og æterisk. I munden er den silkeblød, men med struktur. Der er noget dybt og vibrerende under det lyse ydre – som en vin, der har set mere, end farven afslører.
Og hold så lige igen… For det er jo ikke vildere end som så – men det er ærlig vin jeg glædeligt drikker, fra folk jeg holder af!

Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Du hiver vinen ud direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader… og ind med den igen. Eller hold den på “isbad” og nyd solens UV-stråler. Med måde – og husk solcreme!

Mad og vinparring:
Jeg tænker sgu aldrig i rosé og mad. Ikke at det ikke virker / kan virke, men rosé er oftest noget jeg hiver frem når solen for alvor skinner.
Snup den måske til noget let som:
Salat med jordbær, rucola og gedeost eller laksetartar med sommerens urter og kapers.

  • Vinbonde: Rosalie Curtin
  • Område: Mosel - Bullay
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2023
  • Type: Rosévin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Fodtrampede druer og maceration over natten - herefter pres og lagring 12 måneder på gamle fade og tonneau. Ufiltreret og 10 mg so2 tilsat før flaskning.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 11%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: skifer/sandsten

Pascal Treichler Sonne eller Anarchie 2022

NB:
Nogle af jer finder Sonne (Riesling) i jeres kasse.
Andre finder Anarchie (Field Blend) i jeres kasse.

Pascal Treichler – Sonne 2022
Snuden afslører at det er Riesling, men også en anderledes én af slagsen. Duften er klar som en kop velbrygget orangete (kan man lave det?) – med noter af tørrede abrikoser, læder og en lille smule funk, der prikker til nysgerrigheden. Der er også strittende citrus-elementer, syresvirp (det kan duftes!) og præcision (Riesling!).
I munden er den balanceret og præcis. Syren er til stede – ikke skarp, men vedholdende – og giver struktur til den bløde frugt og de teagtige noter. Der er noget meditativt over den, som om den gerne vil have dig til at sætte tempoet ned og smage efter. En vin for dem, der elsker orangevin med dybde og elegance – og som ikke har noget imod lidt kant.

Pascal Treichler – Anarchie 2022
Anarchie… Meget som Pascal selv, så er denne vin også lettere vild og anarkistisk – dog fint under kontrol – så måske bare anarkist i fritiden…
Mere orange i farve og udtryk end Sonne – rundere, mere intens. Hvor Sonne er te og citrus, er Anarchie mere moden frugt, mere struktur, mere varme. Bitterheden/syren er dæmpet, og i stedet får du en vin, der føles blød og næsten cremet – uden at miste sin energi.
Duften er kompleks – orangeblomst, tørret frugt, lidt urt og en snert af noget oxidativt. Kan bælles hvis man er hardcore eller tørstig, men du kan også sætte dig tilbage og “lytte” over en hel aften.

Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Jeg kører dem direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader – dog kan du sagtens have den stående en times tid på bordet eller mere, da de sagtens kan klare at gå til 12-15 grader. Jo koldere, des mere fornemmes syren. Ved højere temperatur bliver vinen lidt federe/tungere – men begge dele spiller.
Drikkes på dag 1 – ikke fordi den ikke holder, men synes den bliver lidt for tung/dvask ved at stå åben for længe.

Mad og vinparring:
Hmm… Orangevin og kål. Det er altid et hit. Grillet kål.
Eller risotto på med stegt grønt, salvie og smør. Måske toppet med ferskner.

  • Vinbonde: Pascal Treichler
  • Område: Baden
  • Drue: Sonne = Riesling eller Anarchie = et hav af druer
  • Årgang: 2022
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, ikke certificeret
  • Fremgangsmåde: Maceration i 30 dage. Druerne presses herefter langsomt, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på 225liter fade i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 300 flasker af hver vin.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Philip Lardot Riesling - Singular n.01 - 2022

Første “forsøgs-vin” fra Philip.
Ikke at Philip ikke har eksperimenteret tidligere, men første gang han frigiver vinen “som sig selv”, i stedet for at blande den i den normale cuvée – i dette tilfælde Der Bauer.

Vinen har været på fad i 29 måneder og er kun toppet op de første 12 måneder. Vinen var både oxidativ og reduktiv (blev flasket reduktivt) mens den ikke blev toppet op, men aldrig rigtigt med flor. Øhhm, om Philip lærte noget…. Det vil tiden vise.. Haha!

Er vinen så reduktiv i dag?
Det synes jeg absolut ikke – den starter måske mindre oxi end man (jeg) kunne forvente mig – den starter super flot og klingende rent – og jeg synes det “retter” sig ret hurtigt i den retning jeg nok havde troet vinen ville opføre sig.

Altså du er ikke i tvivl – selvfølgelig er det Philip, men nærmest en slags essens af Philips vinstil.
Snuden er tætpakket og alligevel let svævende – fyldt med saltede og voldsomt syrlige citrusfrugter, blandet med de frækkeste oxi-toner. Der er også tydeligt fadpræg, som absolut ikke skal forståes negativt… For det er ikke den kvalme vanilje og sødme, men de elementer der skabes gennem lang og afstemt oxidation, altså nødder, osteskorpe og hvid røg.
Vinen er klingende ren i munden, syren er høj – det er jo Riesling, Mosel og mindst Philip, men det skal syren også være for at holde styr på al den vildskab og energi der gemmer sig her i flasken.

NB: Kæmpe vin at gå og hygge sig med over flere dage. De fleste flasker bliver nok desværre drukket alt for tidligt, men sådan er det jo bare. Genial start på en første vin i rækken af “Singulars”.

Serveringstemperatur / Holdbarhed:
Jeg kører den direkte fra køleskabet, vel 5-7 grader – dog kan du sagtens have den stående en times tid på bordet eller mere, da den sagtens kan klare at gå til 12-15 grader. Jo koldere, des mere fornemmes syren og det salte. Ved højere temperatur bliver vinen lidt federe/tungere – men begge dele spiller.
Har drukket/smagt vinen over 7 dage uden forfald – faktisk åbner vinen op i frugten og bliver mere kompleks, mindre reduktiv med luft.

Mad og vinparring:
Ost?
Ja – selvfølgelig. Comté af god kvalitet.
Stegt pighvar med brunet smør, kapers og citron siger de kloge (jeg spiser ikke selv fisk, da jeg er allergisk over for fisk og skaldyr).
Jeg kunne vælge at grille en selleri og bruge det samme tilbehør. Skulle nok spille.

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af pesticider - ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Druerne høstes ved optimal modenhed og presses langsomt over 4 timer. Lagret 29 måneder på brugte gamle barrique. Toppet op i de første 12 måneder, herefter ikke toppet. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs pånær en smule svovl inden flaskning.
  • Produktion: 450 flasker.
  • Alkohol: 12.0%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: St. Aldegunder Himmelreich - 40-100 år gamle podede stokke, grå og blå skifer - østvendt