Maj 2024

Gå tilbage til vinarkiv

Maj 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Fandme om ikke det ser ud til at vi skal til at nyde solens stråler. Forår, blomster, liv og energi – det har vi ventet længe på!

Vi starter med skarp/frisk/ren Pinot Blanc fra min helt Durrmann – Definitionen på forår <3 Herefter smutter vi til Beaujolais - Vi skal have fat i Krapylet fra Fabrice! En saftbasker, en forårslasker, kort og godt #lallegladmost. Vi slutter 3 stk-kassen af i maj med et mindre gadekryds. To vinhuse og deres liderlige hunde... Tjek vinen for mere info - det skal nok give mening... De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

Vi forstsætter med mere Durrmann. Nu som “rosé” og med bobler. Det er ganske frækt, lettere liderligt og helt sikkert voldsomt letdrikkeligt!

Med den næste vin bliver vi i Alsace. Men… Vi skal lige prøve en omgang seriøs Pinot Noir. Når Jerome frigiver sine topvine – både hvide og røde – skal man læne sig tilbage og nyde. Det er intensitet, balance og magi på samme tid.

Og så slutter vi da lige med lidt “Crémant du Jura” fra min bedste ven i Jura. Etienne Horbach.
Manden (knægten) laver nærmest intet vin, men det kommer… Bare rolig! Etienne er vild med bobler, så derfor laver han altså PetNat i Jura – ikke så normalt måske, men skidt – for det spiller!

Jeg håber for jer alle at I får mange solrige dage – vinene og I vil elske det!

Durrmann Pinot Blanc Cuvée Nature 2022

Åhh Pinot Blanc fra Durrmann… På én og samme tid simpel og kompleks.
Simpel, fordi du bare kan pøse den ned på få sekunder. Ingen modhager, trods Durrmanns velkendte syre og stuktur.
Kompleks, fordi den alligevel udfordrer i snuden med uld fra får – jeg tror sgu det er rester fra dem der går på marken – bitter kvæde, intens citrus og vilde pærer… Og så den der Durrmann´ske funk… Fræk vin!!!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: Pinot Blanc
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret/start sommer efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 6800 fl.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Sandsten og skifer.

Domaine de la Cure Crapule Cru Chénas 2021

Crapule!
Krapylet! Jeps – den er værre satan. Klart den vildeste i blandt vinene fra Fabrice. Næsen er stoppet med alskens krydderier fra din mellemøstlige urtehandler. Der køres med kanel, kardemomme, spidskommen, muskatnød og… Ja jeg kunne sgu nok blive ved. Det er vild snude, overordentlig fræk og helt ude på kanten og krævende måske for den knap så trænede ud Nøgenvin – men helt ærligt – det her er vin der får mig til at hvine af fryd! Spørger du om der er røde bær så er svaret: ja!
Det er lyst, saftigt og mere end vildt. Det skal drikkes på dag 1 (ellers møder du grimme, grimme mus!), men det er absolut heller ikke noget problem for det her er kærligheds-eliksir!

  • Vinbonde: Fabrice Le Glatin
  • Område: Saint-Symphorien d’Ancelles, Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk. Certificeret fra årgang 2021.
  • Fremgangsmåde: Alle vine laves på samme vis – langt hen af vejen. De første 3-4 dage holdes druerne på køl, tæt ved 2 grader. En teknik der bliver mere og mere udbredt – det handler om at lade de stærkeste naturlige gærkulturer overleve og udrydde de svage. Det er der ikke meget 2022 over kan jeg godt se når jeg skriver det, men sådan er det… Carbonic maceration (7 dage) uden svovl, lagring 6 måneder på egefade. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten / Cru Chénas

La Grange de l’oncle Charles / Christian Binner – Black Nepal 2020

I sommeren 2020 mødtes de to hunde (Blackie og Nepal) og bønderne (Christian og Jerome) af flere omgange. Det kom der denne vin ud af – og 9 hvalpe!
Druer fra begge bønders marker er samlet i dette ene fad – en kærligheds vin, unik og vild!

Jeg ved ikke hvordan duften af dyresex er – men det måtte meget gerne dufte som det her!
Snuden er stoppet med de mest liderlige parfumer – tørrede rosenblade, rosenbuske i fuld flor, tørret skinke fra slagter Munch, urter fra Provence, røde bær og det hele løftes af VA – smukke æteriske toner.
Og som om det ikke er nok, så smager den simpelthen så blødt og saftigt – jo jo – der er da kærlige bid (det er orangevin) og mundhule-kælende aromaer oveni hatten.
Stik mig en sommeraften og en kasse af det her, så skal I se løjer!

  • Vinbonde: Jerome Francois, Morgane Stoquert og Christian Binner
  • Område: Ammerschwihr – Alsace
  • Drue: En skøn blanding af 7 forskellige grønnne druer. Plus Pinot Noir.
  • Årgang: 2020
  • Type: Et gadekryds… Men nok mest orangevin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: En vin skabt mellem to vennepar, to “naboer” (nabomarker), fordi Blackie (C. Binners hund) og Nepal (Jerome og Morganes hund) ikke kunne holde sig fra hinanden… Maceration på hele druer i flere uger. Lagret sur lie, 36 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 500 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Udbytte: 30 hl/ha

Durrmann PetNat Toqué PG 2022

Mosten / druerne der var tiltænkt Yann Durrmanns voldsomt populære Rosé…
Jep – der køres “rosé” på Pinot Gris, men sig det ikke til nogen!

Nå, men i 2022 havde mosten efter kort maceration lidt for meget struktur, lidt for meget krop, lidt for meget kant – til at være en fræk lille rosé!
Derfor fortsatte Yann gæringen i flasker og bum… Det blev til PetNat!

Sidste år da den den landede var der ret meget karamel/popcorn (reduktion), røgede abrikoser og en slat urter – især i snuden.

I dag med langt flere søde og røde bær, vilde jordbær – men også lidt vandmelon, stadig en lille fræk karamel og abrikoser er nu vendt i sukker og sex.

Den skarpe syre der var for næsten et år siden er der sikkert stadig, men frugten omfavner den og der massiv rød bær-væg (det er ét ord og det skal skrives sådan). En lille let bitterkant fra macerationen er der også og i bund og grund er det bare fræk most – kom så an forår!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau - Alsace
  • Drue: Pinot Gris
  • Årgang: 2022
  • Type: Mousserende / PetNat
  • Dyrkning: Certificeret økologisk
  • Fremgangsmåde: Yann forklarer sgu selv! "" Yes exactly similar as crémant, they where bottled with the same level of sugar that crémant (but natural residual sugar, usually external sugar added for crémant) So only difference with our cremant “pur jus” that also had made his second fermentation with its own sugar) is that here the fermentation in bottles was the direct continuation of the fermentation in vat so no need to addition of yeast for the fermentation in bottles. I’m happy that the bubbles are fine and stable despite the shorter élevage on lees than a crémant. Also no appellation mean total freedom of grape blend or maceration. ""
  • Produktion: 3200 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.

La Grange de l’oncle Charles – Jeu de Vent 2023

Fandme en flot / fræk snude. Alle der stikker næsen i glasset udbryder – Karamel! Måske mere præcist med Werthers Echte. Der er en blanding af mejeriprodukter, altså yoghurt med frækt karamel”drys”, men der er også masser af sprøde og røde kirsebær plus blå bær – selvfølgelig vilde blåbær og brombær – men også boysenbær. Dyb og kompleks snude med urter, men alligevel ret legesyg og voldsomt levende.
I munden står vinen med smuk syre, mineralsk rygrad og en massiv væg (bare rolig, det er en slags let massiv væg) af søde røde og blåbær. “Trinkfluss!” tror jeg man ville råbe i Tyskland, absolut saftig og spændstig, men også med struktur til tid på langs.

  • Vinbonde: Jerome Francois og Morgane Stoquert.
  • Område: Rodern, Gloeckelberg, St. Hippolyte og Sonnenberg
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Maceration på hele klaser i 10 dage Lagret sur lie, 6 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Granit, sandsten og mergel.

Etienne Horbach Babak is Back 2022

Vild snude med farmors syltede pærer overhældt med bio-yoghurt… Eller er det dåsefersken overhældt med råcreme?
Jeg aner det ikke, men fanger både guldkorn og let oxiderede æbler og måske endda en lille restsødme – selvom man vel i sagens natur ikke kan fornemme sukkerniveauet på snuden…?
I hvert fald mineralsk og med pæn syre, massiv “sød” frugt, intens og gylden – ung og fræk. Kan bælles henover sommeren eller gemmes til en af de kommende, mange år frem. Vil jeg tro.

  • Vinbonde: Etienne Horbach
  • Område: Jura
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2022
  • Type: Mousserende / PetNat
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 3 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på gamle fade indtil mosten er gæret ned til omkring 15 gram restsukker – så flaskes den og gæres helt tør over minimum 8 måneder.
  • Produktion: 1200 fl.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat