Maj 2025

Gå tilbage til vinarkiv

Maj 2025

Vinene i 3stk. kassen:

Endelig maj… De hvide asparges skal fortæres i alt for voldsomme mængder – hvis I da spørger mig.

I starter med et helt nyt bekendtskab – vin fra Sydfrankrig, nærmere bestemt Minervois. Vivien har tryllet en ret fræk hvid frem til os. Når hvidvin tages seriøst helt hernede sydpå, så får du selvfølgelig masser frugt, men også salt og vildskab. Andre toner – trods det lyder velkendt – end vi Nøgenvin´ere er vant til, men glæd jer!

Vi hopper videre med noget meget saftigt rød fra Philip Lardot / Mosel. Vin du kan tillade dig at drikke når som helst og hvor som helst. Måske skinner solen og din dag er skøn = perfekt!
Måske blæser det og regnen siler ned… Perfekt! Kort og godt bare vin du kan drikke altid!

Nå, men vi slutter sgu af med endnu en vin fra Philip Lardot. En ny vin, en topvin, en vin der er kælet for. For alvor. Pinot Blanc med fuld smæk på syren og fadet. Find de store tykke hvide asparges frem, gi´ den gas med den fede Sauce Mousseline og smid endelig et stykke røget spæk på siden… Gør som du vil, men her er der i hvert fald lagt op til en lidt fræk aften!

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

I starter ud med sexet orangevin fra La Grange. Et virvar af druer, men alligevel formår Morgane og Jerome at bringe voldsom elegance i deres vine. Det kalder på solskinstimer / varme aftener, men lad os nu også være reelle… Kan derfor sagtens nydes til din yndlings tv-serie eller grønne / lette retter. Elsker orangevin og kål! Måske også til asparges, hvem ved?

Og ja – så skal I døjes med Blanc de Blancs champagne. Selv tak!

Vi slutter måneden af med måske noget af det mest komplekse/krævende der kommer ud af Alsace. Philippe Brand har skabt “magi” over de sidste mange år. Lidt “vinrester” her og der hvert år er fyldt i topcuvéen Solera. Frem med osten!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Le Clos des Jarres Utopy 2022

At lave hvidvin i Minervois, har længe været en drøm for Vivien og som han siger det… en “Utopy” for mange andre…
Den tog mig sgu lidt med storm den her – der er masser velkendte aromaer når vinen åbnes direkte fra køleskabet – her tænker jeg pære, røg, mineraler / salte dufte, den frække tændstik/reduktion og jeg ville nok blindt hoppe mod meget nordligere og finere områder i Frankrig, men det er måske også bare fordi det er det jeg kender, der jeg “plejer” at befinde mig. Nå, men skidt… Frækt er det i hvert fald og med lidt varme støder der også VA til og frugten drejer mere over mod moden fersken og vild fennikel. Måske det først er med luft og lidt varme i glasset den for alvor afslører sit ophav, men i bund og grund er jeg ligeglad… Den kan begge dele og begge dele gør mig glad!

I munden kører mange af de samme elementer igen og også her er frugtfornemmelsen ret afhængig af temperaturen på vinen. Leg med det, og find lige præcis din temperatur….
Vin der gør mig glad og en producent vi skal forvente os mere fra i fremtiden!

  • Vinbonde: Vivien Hemelsdael
  • Område: Minervois - IGP Coteaux de Peyriac
  • Drue: 1/3 Roussanne, 1/3 Grenache Blanc, 1/3 Vermentino (assemblage à la vendange)
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Biodynamisk og økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Manuel høst i små kasser. Direkte presning af hele klaser. Co-fermentering med den naturlige gærog lagring på bærmen i ældgamle fade i 11 måneder. Ingen klaring eller filtrering. Meget lidt svovl tilsættes.
  • Produktion: 4000 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: 22 mg/l total
  • Terroir/Jordbund: Kalkstensundergrund. Ler-grusjord, højde 175m
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 11 år

Philip Lardot Kontakt Rot 2023

Puha. Lardot laver desværre alt for lidt rød!
Trods vinen ligner rabarberssaft, så stikker snuden af i den mest liderlige, frække og søde røde frugt du kan forestille dig – tænk søde skovjordbær, saftspændte hindbær/skovbær og vilde urter i skøn harmoni – æterisk løftet og struttende ungdommeligt.
Det her smager simpelthen så frækt – det er simpelt og letløbende i al sin uhyrlige frækhed – stoppet med rød saftig frugt, den smukkeste renhed og balance. Tænk et mix af Jura møder Alsace, møder Beaujolais – og åbenbart ender alt dette i Mosel!
Elegant og forførende og virkelig tilgængelig, men også med rygrad, syre og dybde til et par år eller mere i kælderen. Hvis man kan lade den være…

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel - Pünderich
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Maceration på hele bær i 14 dage på 1/2 delen af mosten - resten som direkte pres. 11 måneder på gamle fade og efterfølgende 4 måneder på tank. Ufiltreret og 10 mg so2 tilsat før flaskning.
  • Produktion: 5000 flasker.
  • Alkohol: 10,5%
  • SO2: 10 mg/l tilsat.

Philip Lardot Der Narre Pinot Blanc 2023

Første årgang på denne burgunder-drue fra Philip.
Han har givet den de nyeste fade han havde, fordi druen kan klare det…!

Snuden har friskrevet æble, strøet med sukker (en ting fra min barndom…), røg og mælkeprodukter fra fad, salte sten og du fristes til at tænke fedme, men i munden rammes du af syren.. Moselsyren!
Vinen er selvfølgelig fuldmoden (kun 11,5%), men holder samtidig vild balance grundet Mosels (og Philips) ranke syre – en vin der får mundvandet til at drive, gummerne til at længes efter næste tår. En vin der nok reelt bliver drukket alt for tidligt, men sådan er denne verden!

Jeg skal selv “kæmpe” mig igennem denne flaske og de største/ondeste/tykkeste hvide asparges og al den smørsauce eller hvad dagen nu end bringer. Det er sikkert!

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel
  • Drue: Pinot Blanc
  • Årgang: 2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af pesticider - ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Druerne høstes ved optimal modenhed og presses langsomt over 4 timer. Lagret 16 måneder på nyere barrique. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs pånær en smule svovl inden flaskning.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Zeller Domherrenberg : Grå skifer og sydvendt eksponering.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 14 år

La Grange de l’oncle Charles Mille Lieux sur peaux 2023

Hvis en vin kan stinke af sex, så er det Mille Lieux sur Peaux der bedst beskriver duften af sex!
Eller rettere, hvordan jeg ville ønske sex lugtede! Den er stoppet med de mest liderlige parfumer de 13 druer kunne presses til, røde/gule/grønne/blå bær og frugter, blomster og urter.
Og som om det ikke er nok, så smager den simpelthen så blødt og saftigt – med kærlige bid og mundhule-kælende aromaer oveni hatten. Stik mig en sommeraften og en kasse af det her, så skal I se løjer!

  • Vinbonde: Jerome Francois og Morgane Stoquert
  • Område: Kayserberg, Ammerschwihr, Zellenberg, Rodern og Ribeauvillé
  • Drue: En skøn blanding af 13 forskellige druer. Edelzwicker!!!
  • Årgang: 2023
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Macereret i 10 dage. Lagret sur lie, 10 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 3000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Granit, sandsten og mergel.

Allouchery-Deguerne Blanc de Blancs Base 2022 - Extra Brut

Vinene fra Nicolas Allouchery er alle stoppet med frugt på en ret fræk måde!
Blanc de Blancs er i denne årgang endnu renere, mere præcis og måske enda endnu mere lovende. Super drikkeklar og stoppet med saftige modne grønne æbler, vilde grønne pærer, modne citrusfrugter og det hele er parret med intens/skarp og ren kalk/undergrund – jep, der er også salt og sten at slikke på!
Kompleks og læskende på samme tid, en snert autolyse, men kun som krydderi og ikke på nogen måde tyngende.
Jeg er vild med det her – kunne godt blive en favorit her i hytten!

NB: Hvis salget overstiger 48 kasser af 6 stk. kassen (42 kasser er solgt/reserveret pr. 1 maj) vil der i stedet blive sendt én af nedenstående vine:

https://extrabrut.dk/collections/allouchery-deguerne/products/allouchery-deguerne-blanc-de-noirs-base-2022-extra-brut?variant=49535484166432

https://extrabrut.dk/collections/allouchery-deguerne/products/allouchery-deguerne-selection-2020-extra-brut?variant=49928217526560

  • Vinbonde: Nicolas Allouchery
  • Område: Chamery – Champagne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 60% af årgang 2022 40% vin de réserve (årgange 2020-2018)
  • Type: Mousserende / Champagne
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af pesticider - ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring på stål. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres med en lille knivspids svovl. Degorgeret, 23.08.2024 Dosage = 3 g/l
  • Produktion: 3000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 30 mg/l total
  • Terroir/Jordbund: Sandede og kalkede jorde i Chamery i hjertet af Montagne de Reims.

Domaine Brand Solera VIII

Hmmm. Hvordan beskriver man sådan en sag her?

Er det orangevin?
Ved første øjekast så er det jo… men tænker der er lige dele maceration og oxidation (ælde) på spil her.

Jeg får sådan lidt Gravner-vibes på den her – Hvis I er med?
Snuden er stoppet med tørret appelsinskal/abrikoser og koriander blandet med bagekrydderier og bivoks – alt sammen “tunge elementer” som heldigvis løftes af “sherry-toner”… Tjaa, jeg ved sgu ikke om der er en lille smule flor (sous Voile) indblandet, men føler (det kan voksne mænd på 40 altså også) at der er et vist løft af “noget andet”, enten de mange års sur lie / ælde og/eller lidt flor. Skidt med det… Det er vilde sager, vin der kræver dig og din tid, men du kan roligt hygge dig med den over nogle dage. Det er komplekse sager du!

Kan parres med mange frække sager, men tænker især oste (fordi der kan den nemt være med) eller måske endda noget med græskar (kan man få det nu?).
Måske en pastaret med ramsløg, sylt (svampe, græskar?) og lidt kraftig ost eller mascarpone… Bare giv den gas!

  • Vinbonde: Phillipe Brand
  • Område: Ergersheim - Alsace
  • Drue: Lidt af hvert...
  • Årgang: 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 / 2021 / 2022
  • Type: Hvidvin / Orangevin?
  • Dyrkning: Certificeret økologisk og biodynamisk.
  • Fremgangsmåde: Solera siden 2015. Druer: Pinot Blanc 2015, Sylvaner 2016, Chardonnay / Pinot Blanc 2017, Riesling 2018, Muscat 2019 (macereret), Auxerrois 2020 (macereret), og vin fra Fleur au Fusil i 2021 og 2022 som er baseret på Riesling og Muscat. Frigivet: 05/09/2023
  • Produktion: Der frigives 300 flasker om året.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat, mindre end 13 mg/l total.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk.
  • Udbytte: 35 hl/ha