Marts 2023

Gå tilbage til vinarkiv

Så er det fandme marts!
Endelig forår… Det ser ud til at det starter flot – men skidekoldt.
Jeg har smidt lidt boblende solskin jeres vej, men ellers holder vi os til par af de tungere sager.
Bare rolig, det bliver aldrig helt tungt hos Nøgenvin, men der er seriøs orange af den helt vilde slags og lidt bondsk rød til de kolde aftener.

Christophe Lindenlaub Koala Petnat 2021

Kender I det?
I har en vin i glasset – I dufter, smager og drikker, men I kan ikke rigtigt finde ud af hvad fanden det er vinen dufter og smager af? Sådan havde jeg det med Koalaen fra Lindenlaub.
Jeg ved endnu ikke om jeg har ramt rigtigt, men det har kostet 2 flasker at ramme et par noter jeg tror på – flaskerne blev heldigvis tømt hurtigt og glædeligt!
Nedenstående er hvad jeg kom frem til…
Auxerrois er som syrerig ananas – en voksen version af Solero.

Det er jo ikke voldsomt meget, men jeg tror svaret ligger i den korte note… Frugten er ikke 100% definerbar – for mig i hvert fald – men, nok et mix af ananas, passionsfrugt og fersken i nordlig/syrerig stil.
En ting er sikkert: Jeg elsker det!

  • Vinbonde: Christophe Lindenlaub
  • Område: Dorlisheim – Alsace
  • Drue: Auxerrois
  • Årgang: 2021
  • Type: Mousserende PetNat
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Christophe er doven… Han gad ikke vente på at vinen var færdig med at gære, så han smed det på flaske og dermed opstod denne naturligt mousserende (PetNat) – eller noget i den stil… Vinen leveres med alt det gode “slam og skidt”, alle de herlige gærrester som Christophe ikke gad fjerne ved degorering, og dem skal du nyde, de er med til at fylde denne herligt ufiltrerede PetNat med smag, karakter og vildskab.
  • Alkohol: 11,5 %
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk. 22 år gamle stokke.

Nicolas Arnou Premier Né 2019

Jeg må indrømme at den her vin tog mig med storm første gang jeg smagte den og den bliver kun bedre gang for gang!
Står mørk i frugten og som trukket ud af bondemandens mørkeste hul, men pirrende let og saftig. Halleluja det er fræk most!
Vinen fremstår i dag endnu mere juicy i frugten end da vinen kom på markedet, røde og mørke bær (hindbær, kirsebær) og dybe urter plus den herlige duft af land, jord og dyr.
Aldrig er en Grolleau forsvundet så hurtigt!

  • Vinbonde: Nicolas Arnou
  • Område: Champ-sur-Layon, Loire
  • Drue: Grolleau
  • Årgang: 2019
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Der arbejdes hårdt i marken og i kælderen passer vinene nærmest sig selv. Semi-carbonic maceration på hele klaser uden svovl, langsomt pres på gammel vertikalpresse, lagring på fade eller beton. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Al tapning foregår ved hjælp af tyngdekraften.
  • Alkohol: 12,5 %
  • SO2: Intet tilsat.

Christelle et Gilles Wicky Le Jurassique 2016

En vin jeg har smagt over 3 besøg hos Wicky siden 2018.
Første gang i 2018 rå som fanden, og med en kende mus… Absolut med potentiale, men….
Så i 2019 hvor jeg egentlig fandt den ganske rar omend vild, men Team Wicky var ikke endnu tilfreds.
Sidst testede jeg den så igen i marts 2022 sammen med Wicky og jeg bad dem om at få gang i salget. Nu kunne jeg ikke vente mere!
Jep – den er stadig vild. Snude med dåsefersken, dåsesardiner og måske bare dåse – fræk dåse altså. Overmodne abrikoser, men ikke vamle, bare tæt i frugten, oxideret og letsaltet appelsinmost og blød og livlig tannin. Levende og vild i dage. Skør, men absolut seriøs. Jeg elsker den, men kan ikke sætte den i bås eller helt greje den for at være ærlig.

  • Vinbonde: Christelle et Gilles
  • Område: Jura
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2016
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: 360 dages semi-maceration-carbonique… Intet mindre! Herefter små 5 år på flaske før frigivelse. 20-40 år gamle stokke står bag denne vin. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 13 %
  • SO2: Intet tilsat.