Marts 2024

Gå tilbage til vinarkiv

Marts 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Vi starter med en trist historie. I hvert fald en historie om et vinhus der ikke er her længere… Charlotte et Cyril sidste årgang, deres egne druer – de forsøgte i 3 år, men gav op da der hvert eneste år kun kunne blive omkring 1000 flasker. Max!
I skal derfor ærbødigt nyde deres sidste vin – den er vild, og nogle af jer vil nok finde den for vild… Men det ved man først når man åbner den!

Herefter lidt halv tosset Bourgogne – fra den vestligste ende, helt derude hvor kun tosser laver vin. Sådan er Baptiste og det kan smages.

Vi slutter 3 stk-kassen af i marts med en tæt og dyb Pinot Noir fra det smukkeste par i Alsace. Bliv ikke bange hvis der er en smule fizz ved åbning – det er helt normalt. Smid den i Margrethe og kast den lidt rundt, så forsvinder de små bobler og tilbage er bare at vende nakken bagover og hælde vinen i halsen.

Charlotte et Cyril Gaby 2021

Gaby 2021… OMG – jep den skulle bruges (forkortelsen) på et tidspunkt og hvornår er det mere passende end her?
Det her bliver vinen jeg drikker når jeg vil græde. Græde over tabet af Charlotte & Cyril i Jura, men mellem os, også for bare at få lov at græde lidt. Her er min undskyldning!
Dufter af dansk sommer ved stranden, tænker specifikt Ebeltoft, hybenbuske i fuld flor, badebold ved stranden, grillet kød, men på ingen måde bøffet og tung som Trousseau kan være – i stedet stoppet med tranebær, vilde jordbær og hindbærkrat. Orangeskal er der også plads til, og lytter vi længe nok – hvilket jeg gjorde kun for jer, da det vitterligt var svært at beherske mig – så åbnes der også for sensommerens havtorn i det Nordjyske. Smuk snude, vemodig snude.
Vinen drikkes lettere end tynd rød saft til børn, men der er meget mere end det, kanel og en snert at bonde eller er det jord, kødsaft/blod fra døde dyr – en vild blanding af de lyseste ting du kan forestille dig, drysset med mørk vildskab. Vi ses C & C – I var for vilde!

  • Vinbonde: Charlotte & Cyril
  • Område: Jura - Coteau de Port-Lesney
  • Drue: 60% Trousseau, 40% Chardonnay
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af noget som helst. Vin fra "junglen".
  • Fremgangsmåde: Maceration i 10 dage, begge druer i samme kar. Lagret 8 måneder på demi muids. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 731 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat
  • Udbytte: 20 hl/ha

Domaine Delhomme & Co – Chardonnay – Le Gros Buisson 2022

Baptiste er tosset – vinene ligeså.
Vinen her har ligget (delvist) på gamle rom-fade og skulle der være én vin hvor jeg i stedet for at skrive en dyb og intellektuel note, benytter mig af en sang…
Så er det her – Take it away Rupert!

Rupert Holmes – Escape (The Piña Colada Song)

  • Vinbonde: Batipste Delhomme
  • Område: Yonne, Bourgogne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Direkte pres over 10-12 timer. Lagret 10 måneder på gamle 600 liter fade – hvorpå der tidligere har lagret rom. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten

Domaine Muller-Koeberlé Pinot Noir Geiss 2021

En tæt og dyb snude, mørke kirsebær, blodig næve, rustent jern og våd efterårsjordbund. Ja, den er mørk, men der er også noget grønt – ensilage (på en dejlig facon), VA i helt perfekt afstemt mængde, vilde urter og det mørke til trods, en svævende lethed. I munden overrasker den endnu mere, med masser af lyse røde bær blandet med de mørke kirsebær og den dybe jernnæve. Vild juice!

  • Vinbonde: David & Marianne
  • Område: St. Hippolyte – Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Maceration i 10 dage på hele klaser. Ét år på bærmen og flasket som den står. Ren og vild!
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 14%
  • SO2: Intet tilsat.