Marts 2024

Gå tilbage til vinarkiv

Marts 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Vi starter med en trist historie. I hvert fald en historie om et vinhus der ikke er her længere… Charlotte et Cyril sidste årgang, deres egne druer – de forsøgte i 3 år, men gav op da der hvert eneste år kun kunne blive omkring 1000 flasker. Max!
I skal derfor ærbødigt nyde deres sidste vin – den er vild, og nogle af jer vil nok finde den for vild… Men det ved man først når man åbner den!

Herefter lidt halv tosset Bourgogne – fra den vestligste ende, helt derude hvor kun tosser laver vin. Sådan er Baptiste og det kan smages.

Vi slutter 3 stk-kassen af i marts med en tæt og dyb Pinot Noir fra det smukkeste par i Alsace. Bliv ikke bange hvis der er en smule fizz ved åbning – det er helt normalt. Smid den i Margrethe og kast den lidt rundt, så forsvinder de små bobler og tilbage er bare at vende nakken bagover og hælde vinen i halsen.

De 3 ekstra vine i 6 stk. kassen:

Vi (jeg) fortsætter min støtte til mine gode venner hos Enderle & Moll og det kommer så jer til gode. Topvinen, jep… Kæmpe Satan – burde ligge 5-10 år, men det bestemmer I jo selv. Alt det gode fra E&M, i den vildeste essens.

Med næste vin hopper til Alsace. En rigtig forårs-sag. Håber vi får en forårsdag hvor den kan fyres af, gerne med friske hvide asparges hvis de da kan opstøves…

Slutteligt min helt. Yann Durrmann. Når jeg bliver voksen vil jeg også hygge mig med får i mine vinmarker. Hans vine gør mig altid lykkelig. Håber I har det på samme måde.

Charlotte et Cyril Gaby 2021

Gaby 2021… OMG – jep den skulle bruges (forkortelsen) på et tidspunkt og hvornår er det mere passende end her?
Det her bliver vinen jeg drikker når jeg vil græde. Græde over tabet af Charlotte & Cyril i Jura, men mellem os, også for bare at få lov at græde lidt. Her er min undskyldning!
Dufter af dansk sommer ved stranden, tænker specifikt Ebeltoft, hybenbuske i fuld flor, badebold ved stranden, grillet kød, men på ingen måde bøffet og tung som Trousseau kan være – i stedet stoppet med tranebær, vilde jordbær og hindbærkrat. Orangeskal er der også plads til, og lytter vi længe nok – hvilket jeg gjorde kun for jer, da det vitterligt var svært at beherske mig – så åbnes der også for sensommerens havtorn i det Nordjyske. Smuk snude, vemodig snude.
Vinen drikkes lettere end tynd rød saft til børn, men der er meget mere end det, kanel og en snert at bonde eller er det jord, kødsaft/blod fra døde dyr – en vild blanding af de lyseste ting du kan forestille dig, drysset med mørk vildskab. Vi ses C & C – I var for vilde!

  • Vinbonde: Charlotte & Cyril
  • Område: Jura - Coteau de Port-Lesney
  • Drue: 60% Trousseau, 40% Chardonnay
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket uden brug af noget som helst. Vin fra "junglen".
  • Fremgangsmåde: Maceration i 10 dage, begge druer i samme kar. Lagret 8 måneder på demi muids. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 731 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat
  • Udbytte: 20 hl/ha

Domaine Delhomme & Co – Chardonnay – Le Gros Buisson 2022

Baptiste er tosset – vinene ligeså.
Vinen her har ligget (delvist) på gamle rom-fade og skulle der være én vin hvor jeg i stedet for at skrive en dyb og intellektuel note, benytter mig af en sang…
Så er det her – Take it away Rupert!

Rupert Holmes – Escape (The Piña Colada Song)

  • Vinbonde: Batipste Delhomme
  • Område: Yonne, Bourgogne
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Direkte pres over 10-12 timer. Lagret 10 måneder på gamle 600 liter fade – hvorpå der tidligere har lagret rom. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 100 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten

Domaine Muller-Koeberlé Pinot Noir Geiss 2021

En tæt og dyb snude, mørke kirsebær, blodig næve, rustent jern og våd efterårsjordbund. Ja, den er mørk, men der er også noget grønt – ensilage (på en dejlig facon), VA i helt perfekt afstemt mængde, vilde urter og det mørke til trods, en svævende lethed. I munden overrasker den endnu mere, med masser af lyse røde bær blandet med de mørke kirsebær og den dybe jernnæve. Vild juice!

  • Vinbonde: David & Marianne
  • Område: St. Hippolyte – Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Maceration i 10 dage på hele klaser. Ét år på bærmen og flasket som den står. Ren og vild!
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 14%
  • SO2: Intet tilsat.

Enderle & Moll Pinot Noir Pinot á Trois 2022

Pinot á Trois: er mixet af det bedste fra alle de 3 store (Muschelkalk, plus Buntsandstein og IDA). Det er banalt at sige at den bærer på de samme elementer som de andre 3 cuvéer, men det gør den… Og det gasser den så bare endnu længere op af den æteriske stige, mundfølelsen bliver lige tanden mere sexet og voksne m/k begynder at græde.

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Alkoholisk gæring: 100% i brugte egetræsfade Ikke klaret og ikke filtreret. Modnet 11 måneder på gæren “sur lie”.
  • Produktion: 550 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 10-20 mg/l tilsat.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 50-60 år.

Kumpf et Meyer Tout va bien 2021

Det er for tidligt at drømme om hvide asparges – eller hvad?
Måske kan man finde lidt frække franske i specialhandlen.
De vil elske den fyr her – saltet, cremet, honning/pære “most”, som glider på fræk facon, men alligevel med en vis karakter og dybde. Mellem os, så er jeg ret vild med vellavet Auxerrois – det kan noget med dyb frugt, flot syre og vild drikkeglæde.

  • Vinbonde: Domaine Leipp Leininger (Julien Albertus)
  • Område: Rosheim – Alsace
  • Drue: Auxerrois.
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer – på noget tidspunkt!
  • Produktion: 3000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Durrmann Riesling sur Granit de Villé, Rebouehl Cuvée Nature 2022

Durrmann er min store helt – jeg elsker alt han laver, jeg nyder at arbejde med ham og jeg bliver lidt høj hver eneste gang jeg tømmer en flaske.
Egentlig burde jeg gemme flere vine fra ham, men vinene er bare så frække i deres ungdom så det er fandme svært!
Vinen her SKAL I enten drikke på dag 1 eller gemme et par år. På dag 2 kommer der grimme små mus frem og det gider man ikke. Man kan selvfølgelig også gemme en bundslat et par dage for at se hvad det der “mus” er for noget.
Men helt ærligt, bæl den på dag 1 (intet problem) og nyd de vilde citroner, danske efterårspærer, syltede urter og våde sten – syren er markant som den jo er hos Durrmann, men passende og ærlig. Elsker det skidt!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret/start sommer efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1400 fl.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Prøv at gætte... Granit!