Marts 2025

Gå tilbage til vinarkiv

Marts 2025

Vinene i 3stk. kassen:

Så er det edderfløjteme forår!!! Juhu, Marts, Sol, Næsten Sommer…. eller… lad os nu se!

Så for satan… Forkælelse! Moden Bourgogne. Rød Pinot gør alle glade… Glæd jer!

Vi skal også forbi Alsace og evige helt – Yann Durrmann. Vi drikker sammen hans “vilde” Riesling. Det kan I også roligt glæde jer til.

Og så slutter vi lige af med lidt dobbelt op på forkælelse. Yikes – stor hvid Bourgogne fra en mand I kommer til at høre meget mere til!

Nyd måneden – nyd hinanden <3

Domaine Delhomme & Co Rouge de La 2021

Delhomme laver 2 røde Pinot Noir fra samme mark. Rouge de La og Punk´s Pinot Dead

I skal nu smage jer igennem Rouge de La: Den fine fætter, lettere på tå, mere løft i frugten og knap så meget bondemand. 2021 har ligget længe og ventet i min kælder – den startede simpelthen alt for urtet/grøn/stilket ig ucharmerende ud, men tiden læger som bekendt alle sår…

Uden tvivl er vi i Pinot Noir (hvis man kan være der), med de søde røde bær, som dog (grundet tiden i kælderen) er blevet voldsomt gode venner med lidt læder og næsten tobak. Forvent selvfølgelig syre (det er 2021!), men ligeledes mundhulekælende rød frugt og var skovbund krydret med frække urter!
Vinen er gået fra den grimme ælling til den smukkeste and!

Om det er en bedre vin end den mere bondske Punk´s Pinot Dead vil jeg lade op til jer (jep, I skal nok regne med at skulle smage Punk´s Pinot Dead inden alt for længe). Begge vine har sin ret, begge vine bør køres i store slurke og hvis du har – altså venner – så bør du dele flaskerne blandt disse.

  • Vinbonde: Batipste Delhomme
  • Område: Yonne, Bourgogne
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: De to røde fra Delhomme (Rouge de La og Punk´s Pinot Dead) er ret ens... Samme mark, drue, år, og maceration i 8 dage. Forskellen er pressemost og den fritløbende. Denne cuvée (Rouge de La) er på den fritløbende most - altså den most der løber fra efter 8 dages maceration. Herefter lagret 10 måneder på gamle 600 liter fade. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten

Yann Durrmann Riesling sur Gres Cuvée Nature 2022

Jeg ved ikke hvad det er med mig, men jeg kan ikke drikke Durrmann uden at tænke på får!
Det kan I sikkert ikke bruge til en skid, men den reduktion der nu engang er (kan være) i vinene giver mig bare den her frække uldne/fårede touch til de salte citroner, det vilde græs og det tørre hø. En vild og måske lidt krævende snude, men giv endelig luft og læn jer tilbage.
I munden den klassiske syre fra Durrmann, men dog blødere og rundere end tidligere årgange – lidt lime og grønne/bitre urter, saltede sten og naturlig renhed!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau - Alsace
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret/start sommer efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 5400 flasker.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Domaine de la Roseraie - Auxey Duresses Blanc 2020

Snuden stikker af med brunet smør og friske hasselnødder, mens grøftens blomster og varme sommeraftner med din udkårne danser i baggrunden. Snuden emmer af sex, og dyb dyb elegance…

I munden er vinen fuldmoden og intens, men uden at være på vej ned. Helt ærligt, så tror jeg ikke den skal gemmes, men omvendt har jeg testet den over 4 dage og den viste intet forfald.
Den er dybt cremet med vilde citrusfrugter, hvid peber og et touch af Vesterhavet.

Négociantvin – Maison le Trèfle
Maison la Tréfle er vine på druer som Julien køber fra bønder han stoler på. Han vinificerer dem selv, men har ikke samme “personlige” forhold til den enkelte drue.

NB: Der var ikke nok af denne vil til alle kasser og der er derfor nogle af der vil få én af disse vine i stedet.

Pacaud Vignerons Pouilly-Loché “Les Mûres” 2021

Pacaud Vignerons Saint-Veran “La Côte” 2021

  • Vinbonde: Julien Petitjean
  • Område: Auxey Duresses
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2020
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Druerne høstes ved optimal modenhed og presses langsomt i hele klaser over 4 timer. Lagret 12 måneder på gamle barrique. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs pånær en smule svovl inden flaskning.
  • Produktion: 1500 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: 20 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten

Herrenhof Lamprecht Funky Pinot Noir Rosé 2022

Gottfried laver Rosé i de år, hvor hans Pinot Noir ikke helt har styrken til at blive rødvin. Så i de år, hvor vejret svigter, får vi i stedet en fantastisk rosé. Selvom det er marts og måske lidt tidligt at smide en rosé i hovedet på jer, er denne heldigvis så anderledes at jeg tør tage chancen.
Der macereres i to til fire dage, og den fremstår mere som en let rødvin.
Snuden er fyldt med røde bær – hindbær, jordbær, ribs og solbær – med en lille smule reduktion, der giver et røget, funky præg.
I munden er der bærintensitet (masser røde bær!) og en grønurtet, stilket note – jeg kunne godt blive ved, men det bliver nok bare trættende. Prøv den for dælan!
Perfekt til den måske “sommerdag” vi oplever i marts, ellers ganske herlig til en lidt køligere forårsdag, hvor man har brug for noget lysere og lettere. Jeg er vild med det!

  • Vinbonde: Gottfried Lamprecht
  • Område: Steiermark
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rosé
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Et par dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fade (300 og 600 liters) i 14 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 20 mg/l tilsat.

Domaine Brand Tout Terriblement Maceration 2022

Philippe giver den altid gas med sine orangevine. Her er der ingen tvivl om at det er den sti vi er på vej ned af!
Stoppet snude med tørrede frugter, abrikos, appelsin, mandarin… Jeps – de orange/søde/syrlige frugter står i kø. Næsten som marmelade i duften, blot ikke varmt og tungt, men til gengæld koncentreret.
Snuden ræser og afsted med håndsæbe/lavendel og badeværelse fra 90´erne. Der er knald på og det er skønt!
I munden er der ikke overraskende masser frugt og måske mere overraskende mere syre end bitterhed. De tørre frugter står stadig i kø – en vild og kælende vin.

Af én eller anden grund kan jeg ikke lade være med at tænke grillet grønkål, pocherede æg og revet/tørret dyrehjerte… Måske fordi jeg engang har fået dette match (altså med en orangevin) på Domestic i Aarhus – og det spillede!
Så måske noget i den retning – kunne være røget kød med kål/æg. Se hvad I kan finde…

  • Vinbonde: Phillipe Brand
  • Område: Ergersheim - Alsace
  • Drue: Gewurztraminer
  • Årgang: 2022
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk og biodynamisk.
  • Fremgangsmåde: Naturligt gæret...! Macereret 12 dage med skaller og hele skidtet, 8 måneder på tank og så tappet ufiltreret.
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 14%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk... Lieu-dit: Les Coteaux du Kefferberg
  • Udbytte: 35 hl/ha

Durrmann Gewurztraminer Cuvée Anna VT 2018

Hov Hov… Jeg har brudt mig mod reglerne… Cuvée Anna er ikke Nøgenvin i sin forstand, men det er til gengæld fucking god vin hvis man da skal trækkes igennem sød vin.
Definitionen på slik for voksne, smæk på blomster vendt i sukker, Haribo når det er bedst – de søde/syrlige ferskner nok især.
I munden er der masser af Petite Danone (igen fersken), sødme og kærlighed.
Kør vinen til asiatiske retter, noget med spice, eller pølse/ostebordet… Tja – hvis man tør og siger det højt, så skader den absolut heller ikke et lille stykke foie gras!

Vinen er på papiret gammel – hvis vi ser på hvad vi ellers drikker – men denne vin er først lige begyndt og har vel 20-30 år endnu hvis du kan vente…

  • Vinbonde: Anna og André Durrmann
  • Område: Andlau - Alsace
  • Drue: Gewurztraminer
  • Årgang: 2018
  • Type: Hvidvin - sød!
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Senthøstet... Filtreret og svovlet. Uha! Men bare rolig... Det er Durrmann!
  • Alkohol: 13%
  • SO2: ?