November 2022

Gå tilbage til vinarkiv

Dominik Held Riesling 2020

En skøn vin med klare træk fra den malolaktiske gæring i form af peach-melba youghurt vendt med pærer og stænket med saft fra markante citroner – ingen tvivl om at det er Riesling!
Der er en fræk lille let oxi-kant i munden med ristede nødder, som pynter og giver kant – Syren er også på spil, men den skal sgu være der, for frugten er cremet og dyb. Ja tak!

  • Vinbonde: Dominik Held
  • Område: Rheinhessen
  • Drue: Riesling
  • Årgang: 2020
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Direkte pres, gæringen startes spontant og vinen får lov at oxidere 1 dag i åbne kar. 10 måneder på gæren på 500 liter fade – ingen filtrering og vinen er flasket 10 august 2021.
  • Produktion: 700 fl.
  • Alkohol: 10,5%
  • SO2: 20 mg/l tilsat.

Frédéric Agneray Mitans 2019

Dufter af Rhone som var det 1990 – før verden gik af lave, før Rhone blev badet i fad, alkohol og Parker. Jo jo – den har da stadige den dybe og intense kirsch-næse, men her uden spor af likør. Jord, urter og lyse røde hindbær danser tæt under din snude.

I munden køres den ind med massive efterårshindbær, igen den støvede jord og de grønne urter og et helt rart og tiltrængt tanninkram omfavner frugten.

Det findes ikke meget bedre til vingeskudt and, brun sovs og overkogte kartofler!

  • Vinbonde: Frédéric Agneray
  • Område: Sabran, Rhone
  • Drue: 20% Syrah and 80% Grenache
  • Årgang: 2019
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Vinen består af ”2 dele”. Den ene får 14 dages maceration på afstilkede druer og den anden 12 dage på hele klaser. Vinene er samlet på tank i foråret 2021 og frigivet herefter. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13,1%
  • SO2: Intet tilsat

Nicolas Arnou Chouette ! 2019

Indrømmet. Jeg er ikke fan af sød vin, men den her (7 gram restsukker) tænder et eller andet i mig!
Den er så dyb og cremet, stoppet med grønne æbler vendt i honning og nødder, salt og røg – og skal ret være ret, så er 7 gram restsukker intet når syren i vinen i vinen bare er tilsvarende høj – Chenin kan bære sukker som ingen anden drue (i mine øjne), rigdommen, syren og sødmen i dette tilfælde balancerer og så stinker det for frækt!

  • Vinbonde: Nicolas Arnou
  • Område: Champ-sur-Layon, Loire
  • Drue: Chenin
  • Årgang: 2019
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Der arbejdes hårdt i marken - i kælderen passer vinene nærmest sig selv. Langsomt pres over 24 timer (deraf farven – og nå ja, så er der nok også lidt god gammeldags oxidering inde over) på gammel vertikalpresse, lagring på fade eller beton i godt et år og frigivet medio 2021. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Al tapning foregår ved hjælp af tyngdekraften.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat

Keck & Seidlitz Paradiesburg 2017

Vinene fra Keck & Seidlitz skal opleves. Det er vine du bør følge over dage, da der er så mange lag at fordybe sig i og jeg har i hvert fald ikke været i stand til at sætte ord på dem – ikke tydeligt og klart nok, det er vine der tager dig med på flyvetur og det gælder bare om at holde fast.
Paradiesburg! Bare navnet… Den slags vin her er jeg ikke stødt på tidligere i tysk regi. Det minder mig langt mere om vinene fra Norditalien, såsom Gravner og Radikon. Ikke at det har samme aromaprofil, men tyngden og stilen er noget derhen af. Friskpukkede urter blandet med søde appelsiner, modne abrikoser og knuste sten rammer snuden og i munden er der smagen af den lange tid på gæren, intenst og bidende, men også cremet og rart.
Det er et frækt glas som fortjener en lang aften eller nydelse over flere dage. Men jeg forstår dig godt hvis du bare høvler den ned, for det smager sgu godt!

  • Vinbonde: Enrico Seidlitz & Inga Keck
  • Område: Nahe
  • Drue: Riesling, Pinot Blanc, Silvaner og Chardonnay - 60/20/10/10
  • Årgang: 2017
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket og mere til, ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Håndhøstet 04.10.2017 – 19.10.2017 18-24 dages maceration med 97% hele klaser herefter lagret på gamle bourgognefade på alt gæren i 42 måneder, flasket i juni 2021. Herefter et år på flaske inden frigivelse. Selvfølgelig ufiltreret og uden tilsætning af noget som helst. Det er bare druer, det eneste der skal bruges til at lave vin!
  • Produktion: 900 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.Mang
  • Terroir/Jordbund: Sydøst og vest-vendt mark 240-350 meter over havets overflade. Løs og magmatiske bjergarter, samt skifer og sandsten.
  • Gennemsnitalder: 45 år gamle stokke.

Enderle & Moll Pinot Noir Liaison 2021

Liaison 2021 er grundet årgangen langt lysere end de foregående 3 år. Vinen står dirrende klar og ren allerede på dette unge stadie. De syrlige røde bær og de grønne urter krydret med den spice som kun Enderle & Moll mestrer svæver æterisk under din snude når du nærmer dig glasset. Den vil helt sikkert udvikle sig og tage på i kompleksitet og vægt, men det er ikke en skam at tjekke ind nu for at se hvad den kan!

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Spätburgunder
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 21 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fad i 12 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 10.000 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 10-20 mg/l tilsat
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 30-50 år.

Durrmann PetNat Pur Jus Mu Ska-T Cuvée Nature 2021

Yann Durrmann er min helt – kort og godt! Den mand tryller med alle druer i Alsace og han holder en unik stil, altid høj syre (tidlig høst), altid ”mostede” vine (jep, der fjernes intet!), og netop derfor er det vine med en vis portion energi, kompleksitet og ofte ret stor dybde trods de frigives tidligt. Mousserende Muscat er selvfølgelig frækt parfumeret, men også slank og ”stålsat” – giver det mening? Ingen sødme, men dog cremet frugt, parret med skøn syre og herlig juicyness (jeg tror det er en ting).
Hvis vi oplever solstråler og varme temperaturer i november så kan den sagtens køres med solen lige i øjnene mens du sidder i en lukket krog.

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: Muscat
  • Årgang: 2021
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: I får den sgu lige på Durmann´sk… Yes exactly similar as crémant, they where bottled with the same level of sugar that crémant (but natural residual sugar, usually external sugar added for crémant) So only difference with our cremant “pur jus” that also had made his second fermentation with its own sugar) is that here the fermentation in bottles was the direct continuation of the fermentation in vat so no need to addition of yeast for the fermentation in bottles. I’m happy that the bubbles are fine and stable despite the shorter élevage on lees than a crémant. Also no appellation mean total freedom of grape blend or maceration (anyway I couldn’t have done the muscat or orange bubble in crémant appellation)
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat