November 2023

Gå tilbage til vinarkiv

November 2023
November… Jep, så er det sgu vinter!
Jeg ved ikke om jeg reelt har tænkt på i mit valg af vine eller om det bare kommer naturligt at vinene får lidt mere bas og bund.

De 3 første flasker sender os til Frankrig – og det er jo ikke så skidt endda.

– Vi skal til Rhone og have lidt CSG (et blend jeg selv lige har opfundet)- det lyder jo meget vinteragtigt… Og så alligevel! For Agnerays røde er alt andet end tung og sød, men det gør den ikke mindre fræk!

– Videre til mere rød – denne gang fra Jerome Francois i Alsace. Pinot Noir i vildeste stil – den kommer til at skræmme nogle af jer, men tag det roligt. Det er bare vin…

– Og vi skal faktisk have mere vin fra Jerome. Hans basisvin. Men hold nu fast – der er intet basis over de vine Jerome har fingrene i. I mine øjne, er dette klart den bedste “edelzcwicker” på markedet. Glæd jer.

De næste 3 flasker sender os lidt rundt i “verden”. Den klassiske og velkendte verden!

– Topvin fra Enderle & Moll. Vin til kælderen, men I bestemmer jo selv…

– En vin til osten fra Loire… Chenin Blanc i let-oxideret og “halv”sød (4 gram…) stil. Frem med den Mont d´Or!

– Jeux de Vins? Tjaa – bedre kendt som Julien Albertus fra Kumpf et Meyer. Et projekt der promoverer Nøgenvin fra Juliens bedste venner. Vine de måske ikke selv tør smide på markedet (grundet deres kundekreds) eller vin der bare kræver et større publikum en mange små bønder har. Og så er der lige denne måneds vin. Den er lidt af en anden kategori, men læs med nedenfor!

Frédéric Agneray Kalamite 2021

Uha da. Den er fandme lys! Ligner pjasket Pinot, men det er altså ikke!
Fin og super elegant / æterisk snude med brændt sydfransk jord, syrlig skovbund og sprøde/friske hindbær, jordbær og vilde urter. Sexet næse!
I munden er der masser af lyse røde bær, hindbær, jordbær og lidt frække tranebær, urter og spændstig syre – den er lys og saftig, men samtidig også med potentiale til en god slat år i kælderen. Hvis man orker at vente…

  • Vinbonde: Frédéric Agneray
  • Område: Sabran, Rhone
  • Drue: 40%Cinsault / 40%Syrah / 20% Grenache.
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: 7 dages maceration på hele klaser og herefter langsomt pres over 8 timer. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 1000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 10 mg/l.

La Grange de l’oncle Charles Le Mont des Clochettes 2021

Muligvis en satsning. Jovist. Det er en dyr vin og den er taget med som “lokkemad”, men den kommer til at dele vandene – det tror jeg i hvert fald.
Snuden rammes (voldsomt måske) med vilde tranebær, røde blomster fra grøft, ribsgelé, rødkål fra spand og våd jysk ler… Mange ord der måske dækker over volatil syre – æterisk og luftigt er det i hvert fald!
I munden er der trods luftighed/lethed/juicyness – alt stadig båret af det volatile – masser af rygrad i form af mineralsk rankhed og elektrisk syre.
Det er ikke de klassiske røde bær – det hele er mere rodet og vildt, men jeg elsker det og jeg vil tro at det “skidt” her kan blive ældgammelt…. Men det blev de flasker her så ikke!

  • Vinbonde: Jerome Francois og Morgane Stoquert
  • Område: Grand Cru Gloeckelberg
  • Drue: 50% Pinot Noir, 30% Pinot Gris 20% Gewürtztraminer all co-planted vines.-
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Helklase maceration i 3 uger. Lagret sur lie, 11 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Granit.
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: Stokke plantet i 1952.

La Grange de l’oncle Charles Mille Lieux 2021

Vinen der tidligere var kendt som: Alsace!
Indbegrebet af Alsace. Slankt, aromatisk, stramt, indsmigrende, omfavnede og fandens kompleks!
Så absolut stadig den bedste “basis”vin jeg arbejder med. Jerome formår at fylde den med alt der er godt – uden at det kammer over!

  • Vinbonde: Jerome Francois og Morgane Stoquert
  • Område: Kayserberg, Ammerschwihr, Zellenberg, Rodern og Ribeauvillé
  • Drue: En skøn blanding af 13 forskellige druer. Edelzwicker!!!
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Biodynamisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Lagret sur lie, 11 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 3000 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet svovl tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Granit, sandsten og mergel.
  • Udbytte: 30 hl/ha

Enderle & Moll Pinot Noir Buntsandstein 2022

Buntsandstein er som altid den tætteste/mørkeste af de store vine fra Enderle & Moll. Og det kan lyde skræmmende, men det er det nu faktisk ikke.
Det er stor vin – vin bygget til kælderen, men heldigvis er vi jo mange uden kældre og derfor drikker vi det sgu bare!

Det er vin med kød på, animalsk og urtet, krævende som udtræk fra grøn the – bittert, men alligevel hyggeligt.

Frugten er kirsebær pakket ind i et røgslør af blodige knoer og salte sten… Okay – det rabler lidt for mig – det her er mineralsk og bidende. Det kræver dig og din tid. Læn dig tilbage og følg med!

  • Vinbonde: Florian Moll
  • Område: Baden
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 21 dages gæring på skaller og skidt, herefter efterladt på fad i 12 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat! Vinstokkenes gennemsnitsalder: 50-60 år.
  • Produktion: 1500 fl.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 10-20 mg/l

Nicolas Arnou Premier Né Blanc 2019

Nicolas Arnou… Det er jo mig. Altså bare langt klogere. Manden der rejste til Canada for at arbejde som fly-ingeniør (ja, jeg er også ingeniør. Uddannet i hvert fald), men som senere vendte hjem for at lave Nøgenvin.
Det er det jeg siger! Én til én!
Nå, men nok om mig.,,
Snuden byder på lyng-honning, saltede nødder og æblekage – en næse i ro og balance.
Balancen er der også i munden “trods” 4 gram restsukker. Jep, for der er syre og måske endda et lille bid fra lang maceration eller rettere et hårdt pres, men helt sikkert er at der er en lille positiv oxidation hvilket giver kant til sukker og vildskab.
Find en god ost frem. Det fortjener du!

  • Vinbonde: Nicolas Arnou
  • Område: Champ-sur-Layon, Loire
  • Drue: Chenin Blanc
  • Årgang: 2019
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Der arbejdes hårdt i marken og i kælderen passer vinene nærmest sig selv. Langsomt pres på gammel vertikalpresse, og herefter lagring på fade i ét år. Selvfølgelig ufiltreret og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Al tapning foregår ved hjælp af tyngdekraften.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Jeux de Vins Les Derniers Papillons ont soif aussi 2018

Åh ja – den er der jo. Den vilde blomstereng! Badeværelset du husker fra 80–90´erne. Nyvasket sengetøj og hvis man er heldig: lidt sex!
Jep, det er en del af det den her snude kan. Samtidig er der også et underbyggende lag af salt og kridt – lidt røg og vildskab – den kan mere end bare den der almindelige PetNat du kender. Her er der sgu kompleksitet og dybde – næsten som champagne – det smager bare anderledes. Jeg er forelsket i hvert fald. Håber I også elsker den!

  • Vinbonde: Marie & Jean-Paul Zusslin
  • Område: Alsace
  • Drue: Muscat
  • Årgang: 2018
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: 4 år på gæren... Af de bedste druer, fra de bedste marker, fra vel nok ét af de bedste domainer i Alsace. Valentin Zusslin! Julien Albertus har fået lov at lege med denne vin i sit eget projekt - og det er stort for ham. Zusslin er stedet han er lært op og en familie der betyder meget for Julien. Ikke en helt normal PetNat!
  • Produktion: 1200 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.