November 2024

Gå tilbage til vinarkiv

November 2024

Vinene i 3stk. kassen:

I november skal vi sammen ind i en mørkere tid – efteråret er endelig for alvor synligt, vinden blæser og bladende falder af træerne – det er sgu en meget smuk tid!

Vi lægger ud med bondsk Gamay fra Marnes Blanches – en rustik vin der uden problemer kan køres på siden af en gryderet. Kom bare an efterår!

Herefter skal vi forbi Alsace, forbi Domaine Brand, forbi én af mine favoritter… og så i literflaske!
Reduktiv Pinot Blanc af bedste skuffe, hvis man da kan lide det reduktive udtryk…

Vi slutter af med endnu en Gamay – denne gang fra Domaine de la Cure. Hans topvin, en dyb og “ond” sag. Nyd denne vin sammen med én eller anden ret der indeholder masser af oliven, specielt Kalamata! Det kunne være mos på kartofler og græskar og en god kylling stoppet med oliven. Shit den stinker den vin!

De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:

Nå – du har valgt 6stk. kassen… Så du skal forkæles lidt ekstra!

Vi starter med en stor hvidvin fra Østrig. Gottfried har puslet længe om sin Grauburgunder og du kan roligt glæde dig!

Du skal sørme også drikke – den måske bedste – Lemberger jeg har testet i år. Bedre end topvinen fra Sven?Jeg ved det sgu ikke helt, men i hvert fald på niveau på dette tidspunkt. Uhørt elegance for druen!

Vi (I) slutter med en fræk sag fra Sassopra. Deres top-hvidvin der hvert år starter sin gæring i vinmarken… Der skal med garanti vildgær i denne vin, mener de! 🙂

Nyd efteråret <3

Domaine des Marnes Blanches – Dionysos 2022

Normalt rammer Géraud med sine negociantvine et udtryk der minder meget om vinene fra Jura (hans egne).
Men i 2022 ville druerne (Gamay) noget andet. De ville smage meget ligesom god bondsk nøgen Gamay nu engang gør!
I snuden en del bondemand og dyr, men selvfølgelig også stoppet med kirsebær, jordbær, engelsk lakrids og vilde urter.
I munden køres samme stil og på “klassisk vis” giver druen masser af blød læskende “saft” – en vin der let bælles under madlavningen… Behersk jer!

  • Vinbonde: Géraud Fromont
  • Område: Lånedruer fra Beaujolais
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Lagret 11 måneder på fad. 10 dages maceration af afstilkede druer. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat

Domaine Brand L'Oeillet le Litre! 2022/2023

Philippe Brand mestrer reduktion til fulde.
Og den er der! Altså den reduktive snude! Du kender det nok? Lidt nystrøget tændstik, lidt røg fra bål, lidt vildskab (nogen går med rådne æg og svovl) – men det hele bakkes op af fermenterede citroner, tænk masser af salt og syrer i frækt sammenspil med de skønne gærtoner (sur Lie karakter).
Det er en stinker, men kør den over et par dage, nyd den både nyåbnet og efter den har fået masser ilt – det reduktive “damper af” og frugten kommer mere frem. Elsker det!
I munden er det primært det salte/syrlige citrusunivers der står forrest – måske er der en lille dansk pære, lidt hvide blomster – Tjaaa… Du lægger bare på med noter du!

  • Vinbonde: Philippe Brand
  • Område: Alsace
  • Drue: Pinot Blanc
  • Årgang: 2022/2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Direkte pres. Gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på ståltank i 18 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl. PS. Der er tilsat en smule 2023 som genstart på 2022 der var gået i stå med gæringen...
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Udbytte: 45 hl/ha

Domaine de la Cure Chenapan Cru Chénas 2022

Chenapan er den oprindelige topvin fra Fabrice. Gamle stokke fra Chénas – ægte stærkmands-juice!
Som altid – får jeg næsten lyst til at sige – så er dette Fabrice´s mest tætpakkede/mørke/dystre vin – og det skal forstås positivt! Det vælter op med vilde kirsebær vendt i varm jord, enorme mængder sorte oliven, ja nærmest gode gamle garrique, lædersaddel på dyr opvarmet af både dyr og rytter – vild duft plus en smule VA i tillæg. Yikes, jeg elsker det!
Drik den og du mødes af kirsebær i pebersovs, lidt blod fra dyr og ret vild spicyness – struktureret og dyb. Og ja… Igen masser af Kalamatapuré! (tror de fine mennesker kalder det: Tapenade…?)
Jeg håber jeg mødes med denne vin igen om 4-5 eller hellere 10 år, for det kan den sagtens. Det er seriøs Gamay!

  • Vinbonde: Fabrice Le Glatin
  • Område: Saint-Symphorien d’Ancelles, Beaujolais
  • Drue: Gamay – 70 år gamle stokke
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Alle vine laves på samme vis – langt hen af vejen. De første 3-4 dage holdes druerne på køl, tæt ved 2 grader. En teknik der bliver mere og mere udbredt – det handler om at lade de stærkeste naturlige gærkulturer overleve og udrydde de svage. Carbonic maceration uden svovl, lagring 9 måneder på demi-muids. Selvfølgelig ufiltreret og i år 2022 er der tilsat en lille smule svovl for at sikre sagerne.
  • Produktion: 1500 flasker.
  • Alkohol: 13%
  • SO2: 20 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Ler og kalksten / Cru Chénas

Herrenhof Lamprecht Sand & Kalk Weissburgunder “R” 2021

Herrenhof Lamprecht, Sand und Kalk Reserve eller “R” 2021, Pinot Gris, lagret to år på fad med fire til syv dages maceration. Nogle ville måske kalde det en orangevin, men det er nu op til dig – jeg vil mene at dette er hvidvin af bedste skuffe!. Vinen har en intens duft af rosenblade og små hindbær, med en lille røg-tone, som når man tager en bid af et modent jordbær. Fadet giver en kælent og rundt fornemmelse, men uden vanilje.
I munden er vinen stor, fyldig og cremet, med noter af tranebær, hindbær og en lille smule karamelisering, men uden at blive klistret.
Det smager skide godt, så hyg jer med det og husk at drikke med måde.

  • Vinbonde: Gottfried Lamprecht
  • Område: Steiermark
  • Drue: Grauburgunder
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin - Orangevin?
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret
  • Fremgangsmåde: 4-7 dages maceration. Spontangæret på fade fra egen skov – nærmest lige fra baghaven. 2021 har lagret 24 måneder på fad og har ligget godt 6 måneder få flaske hos Gottfried inden vinen kom til Danmark. Vinene flaskes ufiltreret og der tilsættes kun en lille knivspids svovl inden flaskning.
  • Produktion: 2000 fl.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: 10-30 mg/l

Sven Enderle Lemberger 2022

Sven har begået en lille mængde Lemberger i sin første årgang og resultatet er ret så vildt!
Snuden er æterisk og liflig med de smukkeste kirsebær og den fineste jordbær”støv” – snuden er slikken og liderlig uden at blive for meget og for pågående. Jep, der er også et hint af muskatnød og vilde toner af nellike, vel ret klassiske elementer i nøgenvin, men ofte svære at mestre – bare ikke for Sven!
I munden skal du bade i silkeblød frugt, urter og elegance. Det er ret vildt, eller rettere: ret flot balanceret for druen!

  • Vinbonde: Sven Enderle
  • Område: Baden (Sven køber druer fra de bedste bønder i hele Baden – både i nord og syd) - Disse Lemberger kommer fra Heilbronn i det nordlige Baden.
  • Drue: Lemberger
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Dyrket økologisk og biodynamisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Maceration på Lemberger i åbne kar over 18-25 dage – herefter efterlades vinen på fad i 18 måneder. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og kun med en knivspids svovl tilsat!
  • Produktion: 700 flasker
  • Alkohol: 12%
  • SO2: 25 mg/l tilsat

Sassopra Turresti 2023

Turresti er altid stoppet med hvide blomster, timian og salvie, men også røg fra bål – måske den vulkanske jord der taler – og så saltede nødder!
Det gælder både snude og mund.

Kør den gerne til pasta måske med salvie/smør – eller masser af “salt” ost (også gerne revet over pasta), eller store mængder italiensk olivenolie (hældt over pasta!)….

  • Vinbonde: Marta og Federico
  • Område: Toscana
  • Drue: Malvasia Puntinata og Bombino
  • Årgang: 2023
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Biodynamisk, dog ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Gæringen startes inden høst på balloner som stilles i vinmarken, hvilket giver en lettere vild og ukontrolleret gæring - herefter fortsætter den naturlige gæring på store trækar. Maceration på skallerne i 2 dage. Herefter presses skaller og mosten flyttes til glasfibertanke hvor vinen står 8 måneder på gæren inden den frigives. Intet tilsat, intet fjernet. Ja tak!
  • Produktion: 800 flasker
  • Alkohol: 11%
  • SO2: Intet tilsat.