Oktober 2022

Gå tilbage til vinarkiv

De 6 flasker Nøgenvin denne måned.
Vine lavet på druer og intet andet!

Vine lavet af passionerede europæiske vinbønder!

Udvalget vil oftest afspejle årstiden, men vinene er altid båret af syre, friskhed og spændstig frugt.

I denne kasse modtager du de samme 3 vine som i kassen ”3 flasker hver måned” og herudover er det kun importørens fantasi der sætter grænserne, men bare rolig – det bliver vildt! Og godt!

Ganske simpelt!

Les Petites Parcelles – Extra Brut(al)

104 flasker (0,5 liter) er alt der kunne presses ud af denne mikroparcel. Hele produktionen er sendt til Danmark og alle flasker står med unikke håndskrevne labels. Tosset projekt, men skidt – for det spiller sgu!

Vinen står elegant i snuden med hvid te, saltet græs (det er en ting!), ferskenskind og umoden abrikos! Giver du den en svingom i koppen og det gør du, så stikker det af med sommer og sandstrand eller nok rettere rosenbusk og hyben – definitionen på en liderlig snude!

I munden rykkes den søde røde tobak (måske det bare er grape og tranebær) af spændstig ”grøn” syre drysset med kandiseret appelsinskal. Bør deles, men jeg forstår dig godt hvis du ved en fejl selv drikker det hele!

  • Vinbonde: Sophie & Sébastien Cantury
  • Område: Udkants-Bordeaux
  • Drue: Semillon, Cabernet Sauvignon og Malbec!
  • Årgang: ?
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket og mere til, ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Tjaaa. Det er et godt spørgsmål. Præcis sammensætning af druer kan jeg ikke oplyse, men ét er sikkert – det her er unik vin, lavet på Semillon med 6 måneders maceration i glasballon også kendt som Demi John. På intet tidspunkt er beholderen fyldt op og derved er der skabt en smule Voile (flor) – slutteligt er hele skidtet blendet med små mængder Cabernet Sauvignon og Malbec for ekstra bundtræk i frugten og lidt ekstra kulør – ja tak!
  • Produktion: 104 fl. (0,5 liter)
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat.

Kumpf et Meyer Restons Dark 2019/2020

Står som en ældre BdN i glasset hvis man tager Champagnebrillerne på. Men det gør man ikke, for det er bare petnat!

Men ikke bare en simpel slasker af en PetNat. Aldrig før har jeg smagt så meget dybde og klasse i petnat fra Julien, den har tunge gærnoter, sprælsk abrikos overdynget med dyr vanilje og salte fisk fra dåse. Tror jeg. Et er sikkert, den er kompleks og jeg elsker den! Ligeledes rykker den dig rundt i munden, mere kompleks end saftig og så tæt og dyb i frugten at du til tider tænker du måske burde hive de der Champagnebriller på – for det her kan da ikke bare være vin lavet på druer, simpelt og bondsk?

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim – Alsace
  • Drue: Pinot Gris/Pinot Auxerrois
  • Årgang: 2019/2020
  • Type: Mousserende “rose” – Tænk BdN (PetNat)
  • Dyrkning: Økologisk certificeret
  • Fremgangsmåde: Julien er doven… Han gad ikke vente på at vinen var færdig med at gære, så han smed det på flaske og dermed opstod denne naturligt mousserende (PetNat) – eller noget i den stil…
  • Produktion: 2000 flasker
  • Alkohol: 13%
  • SO2: Intet tilsat.

MKwine Pinot Noir – Furfur 2021

Okay. Det her en af de vine jeg egentlig ikke har lyst til at sælge. Den minder mig så meget om Bundsandstein 2013 fra gode gamle Enderle & Moll – måske med lidt mindre bund og dybde, men til gengæld mere saft. Det skræmmer mig sgu! Det her er basis fra Matthias og det smager næsten overjordisk, men desværre er der nærmest intet af det. Æterisk snude med så meget tranebær/hindbær og grønne urter væltet rundt i appelsin af du nødvendigvis må klappe i dine hænder!

I munden de samme elementer, søde røde bær, vilde urter og det æteriske løft i form af kælen VA. For fanden – jeg er forelsket!

  • Vinbonde: Matthias Kowalczyk
  • Område: Rheinhessen
  • Drue: 100% Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket og mere til, ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Jeg kan ikke huske alle data… Men vinen er lagret på fade og intet er tilsat.
  • Produktion: 700 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.

Dominik Held Scheurebe 2020

Ja ja, Scheurebe under flor… Så har man hørt det med!
Men den er sgu nok, og vinen står selvfølgelig rank og salt, med lidt mere tryk på frugten end klassiske/traditionelle vine under flor. Der er flot opfølgning af smukke trænoter og vinen er først lige begyndt at udfolde sig – elsker en rundtur i Margrethe-skålen eller Dronningen som den også går under.

Spændende vin til middagsbordet – kan rive igennem de fleste retter. Var der nogen der sagde Mont d´Or?

  • Vinbonde: Dominik Held
  • Område: Rheinhessen
  • Drue: Scheurebe
  • Årgang: 2020
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Direkte pres, gæringen startes spontant og vinen får lov at oxidere 1 dag i åbne kar. 1 ½ år på gæren på 500 liter fade – ingen filtrering og der toppes ikke op.
  • Produktion: 600 fl.
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 20 mg/l tilsat.

Jérôme FRANÇOIS Rodern 2019

Oy Oy. Det kan godt være denne vin deler vandende lidt. For hvem er egentlig vild med rødbeder og syltede agurker? Syren er høj og den kan lugtes, der er VA for alle pengene, men hold ud – den skal serveres i stor kop, og den elsker en svingom på den bredbundede karaffel.

Snuden er æterisk, med hindbær, tranebær og de før omtalte rødbeder (nok mere jord) og syltede agurker. Voldsomt kompleks og måske også krævende, men brug hele aftenen og kør den gerne til en syrlig tatar – det vil den elske. Vin på grænsen/vippen og hold op hvor er her dejligt at opholde sig!

  • Vinbonde: Jerome Francois
  • Område: Mark tæt ved Grand Cru marken Gloeckelberg.
  • Drue: 50% Pinot Noir, 5% Gewurztraminer og 45% Pinot Gris.
  • Årgang: 2019
  • Type: Rødvin / Vin nature.
  • Dyrkning: Under biodynamisk certifikation.
  • Fremgangsmåde: Lagret sur lie, 12 måneder på fad. Gæres fuldstændig ud, klares selvfølgelig ikke og filtrering er no go. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 13,8%
  • SO2: Intet svovl tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Granit og sandsten.
  • Udbytte: 25 hl/ha

Durrmann Riesling sur schistes de Villé, Rabari Cuvée Nature 2021

Durrmann er min helt. Ingen formår som ham at lave mostede/lalleglade vine, som samtidig spiller magisk med syren og de klassiske dyder. Jep, den er sten og røg fra skifer, syrlige grønne (danske) efterårsæbler og bidende mineral. Men, der er også en vildskab og lethed i form uld fra fra egne (Durrmanns) får, nypresset æblemost, hvid peber og blomster.

Schistes er lavet til kælderen, men de fleste flasker forsvinder inden for det første år – det er umuligt at holde nallerne fra dem!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace
  • Drue: 100% Riesling
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Druerne presses langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant og herefter gærer/modner vinen på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret/start sommer efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 2500 fl.
  • Alkohol: 12%
  • SO2: Intet tilsat.