Oktober 2024
Vinene i 3stk. kassen:
Nøgenvin har nu været sendt ud 24 gange og vi er flere end nogensinde før, måske fordi det kun bliver sjovere/federe og vildere!
Oktober 2024 er kasse nummer 25 og den får gas med vild Bourgogne fra frække Fabrice!
Kommer vinen til at skræmme nogle af jer? Måske, men jeg løber risikoen og tror sgu faktisk at I bliver vilde med den!
Vi skal også forbi Toscana – her drikker vi vin fra mine bedste venner – Marta og Federico. Bedre, mere interessante og “levende” mennesker skal man lede længe efter… Og ved I hvad jeg er stoppet med at lede, for jeg er sgu forelsket i det par her!
Vi slutter af med endnu en god ven – og måske den bedste vinmager jeg kender. Géraud Fromont fra Jura forkæler jer med kælen vin – Nyd efteråret!
De 3 ekstra vine i 6stk. kassen:
I – der kører 6stk. kassen skal også igennem Fabrice´s hvide Bourgogne fra 2023. Markant anderledes profil, en vin til folk der elsker dyre lædersofaer og rejecocktail… eller noget. I hvert fald mere klassisk, omend stadig naturlig og vild!
I skal også igennem en vin der egentlig var tiltænkt restauranter. De (restauranterne) har da også taget noget, men slet ikke i den fart jeg havde håbet / regnet med. Trist for dem og heldigt for jer! I skal igennem noget så sjældent som en moden vin – vin med voldsomt lang fadlagring – vin med… måske bobler, måske restsødme… I hvert fald fræk og stor vin!
I slutter af med mere vin fra mine bedste venner. Tænk sig – Kan 130 dages maceration være så elegant? Prøv selv…
Snuden på Gaby er en voldsom stinker – voldsom fræk må du forstå! Ja, der er lige fra start en lille reduktiv prut / rådne æg, men slyng hende rundt og du skal se hvordan saltede limeskaller og vilde citrusfrugter i øvrigt boltrer sig smukt i røgen fra nystrøget tændstik – det er smukt og det vil kun blive smukkere med tid!
I munden ræser syren afsted med fuld gas, ja – den er knastør og knitrende sprød, saltet og som helt ud af flaske med limekoncentrat – også her er luft vejen frem, vinen tager på og viser små glimt af hvad det er (Bourgogne), men lad os være ærlige… Det her er #nøgenvin frem for alt, det kunne være Jura, det kunne være Loire, det kunne måske såmænd være fra Cali – men nu er det altså bare nøgen Bourgogne på speed, vin der kræver store glas, tålmodig- og åbenhed. Jeg synes det er voldsomt frækt, men nogle vil helt sikkert stå af!
Marta holder ikke af rødvin. Og Federico gør som Marta siger. Selvfølgelig!
Men – og det kan jeg nu godt forstå – Federico vil gerne drikke rødvin en gang imellem.
Så derfor har han forsøgt at lave en rødvin som pleaser dem begge… 5 dages maceration betyder selvfølgelig at vi render ind i en ret let og lys Sangiovese. Den er fræk og levende, stoppet med de smukkeste røde bær, især skovjordbær og tranebær, men da vi er er tæt på Rom og alle som bekendt ved at vi er Italien, så er der altså også støvede kirsebær og lidt varm toscansk sommerjord. Syren er sprælsk, frugten er dyb og jeg er endnu engang lykkelig over hvor godt de har ramt denne drue.
Det er aldrig rigtig lykkedes nogen at lave “Bourgogne” på Pinot Blanc og Auxerrois – mange har forsøgt, men… Og så er der lige Géraud Fromont der smider de “lånte” druer på fad (ikke uhørt) og lykkes med at lave noget der ligger meget tæt på Domaine-vinene. Måske er det fadene, måske er det Gérauds magiske touch, men den her vin stinker af gule stenfrugter, røg fra bål – kælen fad og malopræg og “god, men billig” Bourgogne. Intet er billigt i Bourgogne længere, men den her rykker langt mere end sine naboer i samme prisleje. Guf for folk der elsker at hygge sig alene i sofaen. Og andre steder. Helst alene. For så meget er der heller ikke i én flaske!
2022 og 2023 af “samme” vin er vidt forskellige… 2023 står langt mere cremet/moden og omfavnende med pærer vendt i råcreme, umoden mango og røgede hvide blomster. Mere klassisk Bourgogne? Tja, det ved jeg sgu ikke – det er stadig #nøgenvin, men frugten i munden er langt mere smørret og fed / dyb og fadet fornemmes umiddelbart også… Eller er det bare den modne frugt der driller mig? Det ved jeg faktisk heller ikke, men jeg ved at jeg er vild med det og at det kører ned i alarmerende store slurke. Sexet vin – har jeg skrevet i mine papirer… Det står jeg ved!
En vin der i jeres glas kan gå mange veje – men alle veje er smukke, bare rolig!
Vinen er flasket med restsukker, fordi banditten ikke ville gære færdig på tank (selv efter 5 år).
Nogle flasker har påbegyndt gæringen og du møder et lille “puf”. Her er der lidt fræk restsødme tilbage… uu!
Nogle flasker (de fleste) har færdiggjort gæringen og her kilder det lidt mere. “bum” siger det, lidt sløjt måske, da det kun lige er nok til at gøre vinen letbrusende. Tør til gengæld!
De færreste flasker siger intet… “lyden af intet” og her er der mere restsødme… Yikes! Men også kæmpe Likes!!!
Uanset hvordan din flaske er, så er det smukt, modent, røget, let petroleums-ramt, enormt kælent og dybt, syrerigt (det er Riesling for fanden!) og magisk intenst.
Stoppet med æbler vendt i ingefær, citrus og hvide blomster… Vinen skal nok holde jer i hånden og tro mig. I vil elske den!
Jeg elsker den her satan – Muligvis den bedste orangevin der rammer min mund år efter år!
Snuden er voldsomt pakket med guld(korn) – måske det bare er hø… honning og råcreme over tørrede frugter og pærer – det er elegancen og det afrundede der ophidser mig, gør mig glad og lykkelig – kan sgu ikke få nok!
I munden glider det så let – uforståeligt let med tanke på de mange dage på skallerne – den (munden) vælter sig i tørrede krydderier, våd læder, sød orangeskal – det hele toppet med livlig energi og smuk smuk balance!
honning sød frugt næsten vaniljecreme vil gerne så lethed uforståelig med cremet let løbsmuk
Landsbygaden 16 A
8870 Langå
CVR: 4296 1825
Telefon: +45 42478577
E-mail: info@noegenvin.dk
Vi sender hurtigt og sikkert med