September 2023

Gå tilbage til vinarkiv

1 år med Nøgenvin!

I september ryger den 12 omgang Nøgenvin afsted – det første år er hermed gået og det er tid til at samle lidt op.

Vi er i skrivende stund 45 dejlige medlemmer og det er ganske pænt, men håbet er at vi kan ramme ca. 4 gange så mange medlemmer – ikke i år, men på sigt – og så heller ikke flere!

Med den mængde medlemmer vil jeg stadig kunne smide vilde vine efter jer uden at skulle gå i panik / lave triste indkøb – målet er og har hele tiden været at I skal forkæles med gode vine, ikke bare affald/rester.

Hvordan kan vi så blive flere?
Jo, jeg kunne jo bruge en masse penge på reklamer på de gængse platforme, men det vil jeg simpelthen ikke – de har rigeligt med penge – og jeg har derfor valgt at smide flere penge i vin, til fordel for jer og bønderne som jeg holder af!

For at skære det helt ud i pap: Jeg vil hellere bruge 100 kr mere pr. kasse på vin end på reklamer – derfor forkæles medlemmerne også med ret specielle/dyre vine.

Målet med Nøgenvin.
Mit mål med Nøgenvin er ikke at det skal generere en hulens masse penge, men rettere at jeg kan skabe et godt og stabilt flow af vine fra de bønder jeg elsker mest. Det skal simpelthen give mig muligheden for at lege med de vine der oftest ikke hentes hjem, fordi de er for dyre/specielle og/eller at der simpelthen bare er for lidt til at restauranterne kan bruge dem. 

Tak fordi du har været med til at gøre første år for vildt!
Jeg lover at holde kvaliteten og håber at du bliver hængende et år mere.

Domaine Brand La Mandoline

Hold kæft mand – Philippe Brand er for vild. Når han laver Edelzcwicker, så gør det sgu ordentligt!
La Mandoline fører mig ud i et hypotetisk blend af Durrmanns Zegwur og Wickys Jurassique.
I snuden er der den frække elskovsparfume, hvor havens blomster konstant kærtegnes af summende dyr og hov! Var der lige en kronhjort der nappede toppen af en rose? Det stinker smukt, samtidig med at der ulmer volatile og småt oxidative kræfter i bunden af glasset – voldsomt dragende – kom følg med!
Munden forkæles med levende og saltet syre (ikke saltsyre!), spiller både på vilde og lette blomster, men igen også de krævende elementer fra “ondskabens dybe mørke”. Jeg er stærkt forelsket!
Skulle solen skinne i september, så kan vinen tømmes på kort tid i korte bukser og bar overkrop, men skulle det fortsætte i dyster dansk stil, så find salte oste frem eller kør en ret med stegt kål og saltet æggeblomme!

  • Vinbonde: Philippe Brand
  • Område: Ergersheim – Alsace
  • Drue: 20% Pinot Blanc, 20% Riesling, 20% Sylvaner, 20% Pinot Gris, 10% Muscat og 10% Gewurztraminer.
  • Årgang: NV (et mix af flere årgange)
  • Type: Hvidvin/Orange
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Lagret 40 måneder på gamle foudre! Det er vel det man kalder seriøs edelzcwicker! Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet svovl tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk.
  • Udbytte: 45 hl/ha

La Maison de Rose Savagnin Novelin 2022

Novelin 2022 er den mest burgundiske version af Savagnin fra Dominique Grand nogensinde. Hvad mener jeg med det?
Den er mere ren, rund og cremet end tidligere versioner. Den fremstår – selvom den toppes op – stadig med en smule oxidation, nødder og salt, men i denne årgang også masser af mirabeller og kvæde vendt i det blødeste smør.
Dybden i munden er også “voldsommere” – det er ment ganske positivt – der er moden saftig stenfrugt, fra kvæde, mirabeller og pære og så er den her bløde/kælne facon, som oftest skal findes lidt længere vestpå i Frankrig.
Der er elegance og dybde og masser det som vi nok vil kalde typicitet – den smager af det sted den er skabt!

  • Vinbonde: Dominique Grand
  • Område: Saint Lothain – Jura
  • Drue: Savagnin
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Lagret 10 måneder på fad. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: Omkring 2000 flasker
  • Alkohol: 14 %
  • SO2: Intet tilsat.

Philip Lardot Kontakt Rot 2022

Puha. Lardot laver desværre alt for lidt rød!
Trods vinen ligner rabarberssaft, så stikker snuden af med den frækkeste og dybeste røde frugt du kan forestille dig – tænk søde skovjordbær, saftspændte hindbær/skovbær og vilde urter i skøn harmoni – æterisk løftet og struttende ungdommeligt.
Det her smager så uhørt godt, dyb-dyb-dyb rød saftig frugt, den smukkeste renhed og balance. Tænk et mix af Jura møder Alsace, møder Bourgogne – og åbenbart ender alt dette i Mosel!
Elegant og forførende og virkelig tilgængelig, men også med rygrad, syre og dybde til mange år i kælderen. Hvis man kan lade den være…

  • Vinbonde: Philip Lardot
  • Område: Mosel
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Pinot Noir fra Wintricher Großer Herrgott, 25 år gamle stokke, sydvendte skråninger på grå skifer. 1/3 hele klaser og 2/3 afstilkede druer macereres i 14 dage, herefter 10 måneder i gamle fade. 10 mg/l so2 tilsættes før flaskning - ufiltreret!
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 10 mg/l tilsat

Domaine des Marnes Blanches Chardonnay Les Molates 2021

Okay. Så kører vi lige hvid Chardonnay fra 2021 og endnu vigtigere hvid fra Domaine des Marnes Blanches!
Hold godt fast, for det her, det handler om syre, men syre i total balance! Stinker-juice stoppet med: Grøn pære og vilde stenfrugter, lille nystrøget tændstik og havluft, salt og citrus i reneste form. Puhaaa – det er smukt og jeg tror sørme også lige der er plads til en lille musling.
Vi taler rankhed i munden, energisk og filigran (har glædet mig til at bruge det ord!) – det her bør I nyde over en hel aften eller hellere to, men jeg tror ikke på I kan få vinen til at holde så længe.

  • Vinbonde: Géraud Fromont
  • Område: Sainte Agnes – Jura
  • Drue: Chardonnay
  • Årgang: 2021
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Økologisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: Lagret 11 måneder på fad. 35 år gamle vinstokke er grundstenen i denne vin. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres i enkelte årgangen med en lille knivspids svovl.
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: 10-20 mg/l total.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk ovenpå rød og brun mergel.
  • Udbytte: 20 hl/ha
  • Vinstokkenes gennemsnitsalder: 35 år gamle vinstokke.

Kumpf et Meyer Pinot Noir Altenberg 2021

Jep – jeg sagde i sidste måned at I måtte “nøjes” med den måske nok bedste røde fra Julien Albertus nogensinde. Men jeg løj…
Sørme om ikke vi lige skal have en tur med topcuvéen Altenberg fra selvsamme årgang, 2021.
Den har alt hvad Infrarouge havde, men den topper det hele med endnu dybere/vådere/sundere skovbund og den smukkeste tobak.
Det her er vin til store glas og sensuelle aftener. Jeg selv er lykkelig over at være nødt til at teste denne vin for jer – tak!
Som at bade i en kurvfuld (stor kurv!) af sommerens bedste bær, men også de lidt dybere/mørkere fra efterårssæsonen – jep, jeg tænker, hindbær, jordbær, kirsebær og selvfølgelig tranebær i sin reneste form, parret med urter og kærtegnede syre.

  • Vinbonde: Julien Albertus
  • Område: Rosheim - Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: 1 fad, eller rettere ét demi-muid! 1 år herpå. Ufiltreret skønhed, gæret helt ud, uden tilssætningsstoffer - på noget tidspunkt!
  • Produktion: 800 flasker, 30 til Danmark
  • Alkohol: 12,5%
  • SO2: Intet tilsat
  • Terroir/Jordbund: Kalk!

Vincent Charlot, le Fruit de ma Passion 2018 – Extra brut

Den vin jeg selv drikker mest af – og jeg er lige lykkelig hver gang! Kom med den på BIB!!!
Frugthavet, havets frugt… Aah okay nu rabler det… Men her dufter det virkeligt af frugt, cremet frugt, pirrende frugt, modne tropiske frugter som papaya og passion, modne danske pærer og æbler, men så sandelig også, heldigvis da, sten, mineraler, vildskab, utæmmet og vild syre og bondskhed og tilbagelænet-hed, åhhh ja, så hed så hed!
Frugten i denne vin er helt fremme, med saft og kraft, potens og vildskab, strukturen er vild, moden og cremet og det hele holdes på plads af smertelige mineralske bid og masser af jordbund og kalk.
Det er anderledes skum det her, men det er netop det der gør det så fandens lækkert.

  • Vinbonde: Vincent Charlot
  • Område: Mardeuil – Champagne
  • Drue: 55% pinot meunier, 20% pinot noir og 25% chardonnay
  • Årgang: 2018
  • Type: Mousserende
  • Dyrkning: Certificeret økologisk og biodynamisk
  • Fremgangsmåde: Lagret 10 måneder på fad. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs. Vinene sikres med en lille knivspids svovl. Ingen malolaktisk gæring, ingen filtrering, ingenting! Dosage = 3 g/l Degoreret februar 2023.
  • Produktion: 6124 flasker biodynamisk vin
  • Alkohol: 13%
  • SO2: 10-30 mg/l total.
  • Terroir/Jordbund: Fordelt på 2 marker (0,55ha la Genette og 0,55ha la Chapotte) og 3 druer