September 2024

Gå tilbage til vinarkiv

September 2024

Vinene i 3stk. kassen:

Vi starter med en sprød sommerdag i håbet om at sommeren bliver hængende lidt endnu! Sven Enderle formår at lave Müller Thurgau på sjov og spændende vis. Perfekt en dag efter job – hvor solen skinner (forhåbentlig). Så ved man at det hele nok skal gå!

Herefter en ret kompleks og omfavnende rød sag fra Philippe i Alsace. Stor Pinot til store glas og glade stunder.

Og så slutter vi af med en vild/funky/bondsk Gamay fra skønne Barbara i Loire.Er det dig lugter lidt af god røv??? Næææh – det er bare Gamay fra Barbara!

De 3 ekstra vin i 6stk. kassen:

Kæmpe hvid fra Jura. Det bliver ikke meget smukkere og mere sjældent. Dominique Grand skaber en lille smule magi hver gang han frigiver sin Melon à queue rouge fra latterligt gamle stokke!

Og så skal vi sørensjaskeme drikke vin af “lerkrukke” – det bliver så skønt at komme en tur til Steiermark!

Vi slutter af i liter-størrelse med Durrmann – det eneste rigtige!

Sven Enderle Müller-Thurgau 2022

Lad os være ærlige… Müller-Thurgau bliver aldrig stort! Ja, faktisk er det oftest bare røvsygt…
Men Sven formår at hæve druen til noget lystigt, levende og legende.
Snuden er stoppet med vild kvæde, bergamotte og grapefrugt, det hele vendt i luftig kalk og sitrende Sur Lie toner. Er det stort og kæmpe? Nej, men det er yderst tilfredsstillende og ved første snif ved du bare at du MÅ drikke dette!
I munden er der fræk syre, frugten sitrende og sprød der primært bæres af kvæde, citrusfrugter og hvide blomster. Igen er gæren på spil i form af den fedme/cremede mundfølelse den lange tid på fad/lees dette nu engang bringer. Læskende og sommerlig drik – elsker den!

  • Vinbonde: Sven Enderle
  • Område: Mosel
  • Drue: Müller-Thurgau
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin / let macereret
  • Dyrkning: Dyrket økologisk, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: 10 dages gæring på skallerne, herefter efterladt med alle de frække gærrester/lees igennem hele lagringen – 18 måneder – på gamle træfade. Smides på flasken sådan helt ufiltreret og med minimal svovl tilsat!
  • Produktion: 7000 flasker
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Skifer – 50 år gamle stokke. Druer fra 2 plots.

Domaine Brand La Table Rois 2022

Philippe Brand har i 2022 ramt en ond omgang Pinot Noir.
Der er fuld smæk på snuden, med de vildeste brombær og blåbær, ja måske endda solbær, bare uden “det grønne” element herfra. Vi taler tætpakket fuldmoden mørk bål frugt vendt i varme sydfranske urter. Fræk snude!
I munden er det klart i samme boldgade, flot “sødme”, lidt vildt – altså dyrevildt – og flot elegance trods enorm fylde og “buller basse attitude”. Elsker den og gad godt køre den til grillet grønt og tør man sige det… Lidt grillet kød på siden!
Drik den lidt koldere end du normalt vil gøre med rødvin – det gør den godt.

  • Vinbonde: Philippe Brand
  • Område: Ergersheim - Alsace
  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk og biodynamisk.
  • Fremgangsmåde: Naturlig gæring - selvfølgelig! Maceration i 12 dage og herefter 8 måneder på brugte barriques. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1200 flasker
  • Alkohol: 13,5%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Les Coteaux du Kefferberg - Ler og kalksten.
  • Udbytte: 35 hl/ha

Barbara Lebled Gamay “Sans Toi” 2021

Snuden er intens og kompleks med noter af stald og syrlig kirsch, ledsaget af en antydning af peber og subtil røg. Smagen er rund og livlig, med en markant syre, der gør vinen læskende. Mosten fræk og funky, og afslører smagen af sprøde røde frugter og krydderier i perfekt harmoni. En let perlende fornemmelse tilføjer en ekstra dimension og fremhæver vinens vibrerende karakter. Slutter af i syrlige morello kirsebær og jordbund.

  • Vinbonde: Barbara Lebled
  • Område: Loire
  • Drue: Gamay
  • Årgang: 2021
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk dyrket, men ikke certificeret.
  • Fremgangsmåde: Semi-carbonic maceration i 7 dage. Druerne presses herefter langsomt, over 10 timer, gærer selvfølgelig spontant videre og herefter gærer/modner vinen på fibertank i 10 måneder. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1500 flasker
  • Alkohol: 11,5%
  • SO2: Intet tilsat

La Maison de Rose Derrière la Côte 2022

Uha.uha.UHA! Sikke en snude!
Ét helt nyt fad til denne vin – og det fornemmes – men fortvivl ikke, for druernes kvalitet bliver ikke meget bedre end dette og de kan sagtens håndtere det!
Stinker af våd kalk, penicillin-besmittet kælder og dyrt / Polynesisk vanilje. Sprød og stoppet med hvide liljer, ligeledes peber… Yikes, det stinker af stor og dyr Bourgogne… I munden vælter de grønne æbler og kvæder sig i smørcreme – elsker det!!!

  • Vinbonde: Dominique Grand
  • Område: Saint Lothain – Jura
  • Drue: 100% Melon à queue rouge – Fra nogle af de ældste stokke i Jura. Bare 125 år gamle!!!
  • Årgang: 2022
  • Type: Hvidvin
  • Dyrkning: Certificeret økologisk.
  • Fremgangsmåde: Pres af hele klaser. Lagret 18 måneder på nye fade. Selvfølgelig uden indblanding af alt muligt snavs og endeligt flasket uden tilsætning af snavs.
  • Produktion: 900 flasker
  • Alkohol: 14%
  • SO2: Intet tilsat.
  • Terroir/Jordbund: Den fineste kalk over grå mergel – jordtyper skabt i de geologiske tidsaldre Lias og Trias…

Herrenhof Lamprecht Buchertberg On The Skins 2021

Orangevin kan være mange ting – tit og ofte ville jeg nok bare kalde det hvidvin, for det er hvad det er… Nogle gange bliver det seriøst – for seriøst for mange – og så er der de gange hvor du ikke er i tvivl om at det er orangevin, men omvendt er det så florlet og elegant. Sådan er Buchertberg On The Skins!
Lang maceration, jo jo, men frugten er sart/fin og lys, trods det måske mest gælder tørrede frugter, abrikos og overmodne pærer… men der er altså bare et smuk løft og en fin sødme der ulmer bagved – måske er dig -> VA der gør det?
Elsker det – elegance hele vejen, syren præcis og levende. Desværre kun 0,5 liter!!!

NB: Du kan jo bruge flasken som lysestage bagefter… Det gør de på alle de fine vinbarer!
Og læg mærke til at farven på neglene matcher vinens farve – sådan er det altid, når vinen altså frigives!

  • Vinbonde: Gottfried Lamprecht
  • Område: Steiermark - Østrig
  • Drue: Gemischter Satz - Field blend...
  • Årgang: 2021
  • Type: Orangevin
  • Dyrkning: Økologisk og biodynamisk certificeret.
  • Fremgangsmåde: 30 dages maceration på et hav af forskellige druer (op imod 100 forskellige!) - de høstes sammen/samtidig og de macereres sammen - herefter 1 1/2 år på fad før vinen fyldes på flaske (0,5 liter lerflaske), ufiltreret og kun med tilsætning af en lille smule svovl.
  • Produktion: 600 flasker
  • Alkohol: 10,9%
  • SO2: 10 mg/l tilsat
  • Terroir/Jordbund: Sandholdig jord, med en del kalk.

Durrmann Liter – Ron-Rond – Cuvée Nature 2023

Onde tunger ville kunne tale længe om denne “vin”.
– Dens simple og pjaskede struktur eller mangel på samme.
– Reduktiv “juice” på tranebær og jordbær vendt i peber
– Den markante syre til den simple søde “saft”!
– Er der sådan lidt kogt marmelade over den!?
Og de kunne sikkert blive ved – jeg er helt enig og jeg knuselsker det!!!

  • Vinbonde: Yann Durrmann
  • Område: Andlau – Alsace (Naboens druer)
  • Drue: Pinot Noir og Pinot Gris
  • Årgang: 2023
  • Type: Rødvin
  • Dyrkning: Økologisk, certificeret
  • Fremgangsmåde: Maceration af begge druer. Vinen gærer på store gamle fade og frigives tidligt, gerne i foråret efter høsten, for at bevare den friske frugt og det lette udtryk. Der tilsættes ikke noget til vinen på noget tidspunkt i produktionen, heller ikke svovl.
  • Produktion: 1000 liter
  • Alkohol: 11,8%
  • SO2: Intet tilsat